«Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων ότι θα έρθουν νύχτα στην Ελλάδα», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Επιπλέον, η κ. Πελώνη έκανε λόγο για «προσπάθεια της Τουρκίας να αντιστρέψει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα». Στη συνέχεια σημείωσε πως η Ελλάδα δεν παρασύρεται από το τουρκικό παραλήρημα και η χώρα μας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση τις απειλές.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν δέχεται αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και είπε πως η ηγεσία της Τουρκίας ενοχλείται από τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα και τις συμμαχίες που έχει συνάψει.

«Σταθερή κυβέρνηση»

Σε ερώτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τάχθηκε υπέρ των ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων σημειώνοντας πως αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.

Ενεργειακή κρίση

Σε ότι αφορά τον δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κ. Πελώνη τόνισε πως η κυβέρνηση έχει κινηθεί νωρίτερα και έχει διαθέσει το 3,7% του ΑΕΠ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ανέφερε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και τα δυσμενέστερα σενάρια και κάνει ότι μπορεί για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.



Αναλυτικά η συνέντευξη

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τη  δήλωση του κ. Ερντογάν ότι «θα έρθουν νύχτα»: Αν παίρναμε τοις μετρητοίς κάθε δήλωση που γίνεται και από τον πρόεδρο της Τουρκίας και από τούρκους αξιωματούχους θα έπρεπε να περιμένουμε νυχθημερόν κάποια επίθεση.  Προφανώς αυτές οι δηλώσεις είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, υπήρξαν και επίσημες τοποθετήσεις όπως γνωρίζετε. Υπάρχει ένα κρεσέντο, ένας παροξυσμός τέτοιων δηλώσεων όλο το τελευταίο διάστημα  με ευθείες απειλές κατά της χώρας μας, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να αντιστρέψει και να παραποιήσει πλήρως την πραγματικότητα  εμφανίζοντας τον εαυτό της ως θύμα και την Ελλάδα περίπου ως θύτη. Εμείς έχουμε ενημερώσει εταίρους και συμμάχους, το κάνουμε το τελευταίο διάστημα  και με επιστολές και  στις διμερείς επαφές που  έχει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιου είδους δηλώσεις και ενέργειες. Όλη αυτή η επιθετικότητα που βγάζει η Τουρκία, πολύ περισσότερο σε αυτή την συγκυρία που ο αναθεωρητισμός έχει καταδικαστεί από ολόκληρο το δυτικό στρατόπεδο και που ολόκληρη Ευρώπη στηρίζοντας την Ουκρανία και υφιστάμενοι και τις συνέπειες τις οικονομικές λόγω αυτής της στήριξης έχει ταχθεί σαφές υπέρ των διεθνών συνθηκών, εναντίον προφανώς του απαραβίαστου των συνόρων.

Για το αν είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Δύσης: Αυτός ο παροξυσμός δεν άρχισε τώρα έχουμε μήνες, έχουμε όλο το καλοκαίρι  που ακούμε  διάφορα, κλιμακώθηκε τώρα με αφορμή και την προσπάθεια αυτή των τούρκων αξιωματούχων να χρησιμοποιήσουν την ιστορία ως πρόσχημα αυτή τη φορά για να προχωρήσουν σε απειλές έναντι της Ελλάδας, το παρελθόν δηλαδή αντί για το μέλλον. Εμείς έχουμε πει ότι δεν παρασυρόμαστε από αυτό το παραλήρημα, αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλες αυτές τις απειλές. Όπως τις παρακολουθούμε εμείς τις παρακολουθούν οι εταίροι και σύμμαχοι και η Δύση. Νομίζω ότι μέχρι σήμερα έχει  αποδειχθεί και ρητορικά και στην πράξη ποιες δυνάμεις εννοούν αυτά που λένε, ποιες είναι αξιόπιστες, ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική και αισθήματα  εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, που είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική, και ποιος είναι πραγματικά αξιόπιστος εταίρος  και σύμμαχος, και ποιος δεν υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.  Προφανώς η Ελλάδα δεν δέχεται αμφισβήτηση της κυριαρχίας της, προφανώς οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος και εταίρος και σύμμαχος ακούει όλες αυτές τις απειλές, βλέπει χάρτες που εμφανίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικά αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι μια πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας, δεν στέκει στη λογική. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει κάποια  στιγμή και η άλλη πλευρά γιατί αυτό δεν ωφελεί ούτε την ίδια. Σε ότι αφορά τη Δύση υπάρχουν τοποθετήσεις εταίρων και συμμάχων, ακούσατε την γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών χθες, υπήρξε μια  σαφέστατη τοποθέτηση του Στειτ Ντιπάρτμεντ που καταδικάζει τέτοιου τύπου κλιμάκωση και ρητορική και προφανώς επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.  Αυτή η πρακτική του κ. Ερντογάν με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο ίσως σε κάποιους δυτικούς συμμάχους τους οποίους προσπαθεί να πείσει δεν θα αποδώσει.    

Για την τοποθέτηση του κ. Ερντογάν να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση: Θα πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Ερντογάν γιατί προτιμά μια άλλη κυβέρνηση. Σαφές είναι ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία αυτή τη στιγμή προφανώς ενοχλείται από όλες τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, από τις συμμαχίες που έχει συνάψει , από την αξιοπιστία που έχει και τη διεθνή απήχηση και οι θέσεις της βέβαια, θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και όχι στον παραλογισμό και προφανώς όλα αυτά ενοχλούν αλλά δεν ασκείται η πολιτική της Ελλάδας, δεν προχωρά σε όλες αυτές τις κινήσεις με βάση το τι ενοχλεί την Τουρκία και τι δεν την ενοχλεί. Εμείς κάνουμε την πολιτική μας, σεβόμαστε  τις σχέσεις καλής γειτονίας, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούμε την όξυνση και δεν είμαστε εμείς  αυτοί που απειλούμε.

Για το πολιτικό ευρωπαϊκό περιβάλλον: Τη σεζόν αυτή ανοίγει μια δύσκολη περίοδο για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έρχεται μπροστά μας ένας δύσκολος χειμώνας. Είναι σαφές ότι ο κ. Πούτιν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, φαινόταν αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό τώρα επιβεβαιώνεται, η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της από νωρίς. Φαίνεται ότι μέσω αυτή της οικονομικής  δυσπραγίας που θέλουν να προκαλέσουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προκληθούν ρήγματα στην ευρωπαϊκή ενότητα είναι ο τρόπος για να κάμψουν την στάση αυτή της ΕΕ. Είναι λοιπόν ένα πολυσύνθετο σκηνικό με πολύ σύνθετους βαθμούς δυσκολίας στο οποίο καθίσταται ζητούμενο πάντα η σταθερότητα, μια σταθερή κυβέρνηση για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.        

Για το αν  είναι στην ατζέντα η αλλαγή του εκλογικού νόμου: Εμείς πιστεύουμε ότι ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι σταθερές κυβερνήσεις πολλώ δε μάλλον σε συνθήκες πολλαπλών αβεβαιοτήτων όπως αυτές που δυστυχώς ζούμε. Κυβερνήσεις που θα μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Είπαμε ότι προχωράμε με αυτό το θεσμικό πλαίσιο προς τις εκλογές και όπως  γνωρίζετε υπάρχει και η παρουσία του πρωθυπουργού  στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο η οποία θα είναι και μια ευκαιρία να τεθούν αυτά τα διακυβεύματα  και στο ανώτατο επίπεδο.

Για τις επικείμενες εξαγγελίες στη ΔΕΘ: Η κυβέρνηση έχει κινηθεί από πάρα πολύ νωρίς τόσο στο επίπεδο της στήριξης έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων, πολύ νωρίτερα και πολύ δραστικότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Έχει ήδη διαθέσει το 3,7% του ΑΕΠ της για τη στήριξη αυτή, υπήρξε  πρωτοπόρος, υπήρξε πρωτοπόρος και στους μηχανισμούς και στον τρόπο που τους εφάρμοσε.   Κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε πει ότι οποιοδήποτε πρόσθετο πλεόνασμα δημιουργείται αποδίδεται στην κοινωνία, αυτό θα γίνει και τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ταυτόχρονα ότι μέσα σε όλη την κρίση με τις αβεβαιότητες θα πρέπει να σταθμίζουμε και το δημοσιονομικό χώρο λελογισμένα, και σε ότι αφορά το θέμα της ενεργειακής επάρκειας επίσης από πολύ νωρίς έχει κινηθεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να  εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Για το αν επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχέδιο διακοπών ρεύματος:  Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και τα δυσμενέστερα σενάρια και κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει επάρκεια. Προφανώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα χειρότερα όμως  πρέπει όλοι να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας κινήσεις και πρακτικές που θα βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια.