«Η ΝΔ ακόμα και αν έχανε τις εκλογές, θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Ο κ. Πλεύρης διερωτήθηκε αν πιστεύει κανείς ότι με απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση και τόνισε ότι «η ΝΔ εκείνο που λέει είναι ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα».

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας. Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «η ΝΔ αναζητεί την ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε την ευθύνη ως μιας στραβή που έκαστε στην βάρδια του».

«Να διευρυνθούν»

Σε ότι αφορά τις παρακολουθήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε πως «προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν οι υποθέσεις Πιτσιόρλα – Σαγιά».

Για το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως δεν θα ληφθούν μέτρα πέραν αυτών που ισχύουν τώρα και βούληση είναι να μην υπάρξει υποχρεωτικότητα. Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, είπε πως το θέμα της αναστολής ισχύει έως το τέλος του χρόνου.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τον εκλογικό νόμο: Πάμε να δούμε πρώτα απ’ όλα το βασικό εκλογικό νόμο που έχουμε μπροστά μας, την απλή αναλογική, και να δούμε πως το κάθε κόμμα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το εθνικό συμφέρον. Αν κοιτάξετε διαχρονικά η παράταξη της ΝΔ, και αυτό είναι μια πραγματικότητα εμείς οι νεότεροι το ζήσαμε το ’89 που δεν μπορούσε να κάνει κυβερνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 47%-48%  και χρειάστηκε τρεις εκλογές. Πάντοτε η λεγομένη προοδευτική παράταξη άλλαζε τους εκλογικούς νομούς προς όφελος της για να μην μπορεί να κυβερνήσει το κόμμα της ΝΔ ενώ αντιθέτως η ΝΔ ακόμα και στις περιπτώσεις που έχανε εκλογές όπως ήταν το ’93, όπως ήταν το 2009 άλλαζε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να υπάρχει κυβέρνηση. Γιατί είναι βασικό να υπάρξει κυβέρνηση. Έχουμε αυτή τη στιγμή απλή αναλογική, πείτε μου πιστεύει κανείς ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρξει κυβέρνηση; Γιατί την απλή αναλογική θα την «φάμε», θα υπαρξει κυβέρνηση;  Παρόλα αυτά επιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν μέσω κρίσεων εθνικών, εν μέσω πανδημίας που μπορεί ακόμα να υπάρχει όταν θα γίνουν εκλογές στο τέλος της θητεία, ενδεχομένως με ενεργειακή κρίση παρόλο που ξέρουν ότι θα με απλή  αναλογική δεν θα έχουμε κυβέρνηση, να πάμε ώστε απλά και μόνο  να γίνονται 80 μέρες εκλογές στη χώρα. Τι λεει η ΝΔ και για αυτό το λόγο έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο και έχει φέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, λέμε ότι πρέπει το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι τέτοιο που να διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Έχουμε  αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εκλογικό νόμο που υπό όρους και  υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει σταθερότητα όμως βασικό διακύβευμα είναι ο εκλογικός νόμος πραγματικά να έχει τις δυνατότητες να βγει κυβέρνηση.  

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: Για να καταλάβετε την υποκρισία, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με τις 50 έδρες τον Ιανουάριο, είχε 8 μήνες να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με μια συνεδρίαση στη Βουλή αν πίστευε στην απλή αναλογική, επέλεξε να κρατήσει τις 50 έδρες για να μπορέσει με ποσοστό  χαμηλότερο να κάνει κυβέρνηση και μάλιστα συνεργασίας. Άκουσα τον κ. Τζανακόπουλο να καλεί  τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά όταν δόθηκε  η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας την έκανε με τον κ. Καμμένο δεν την έκανε ούτε με το ΚΚΕ ούτε με το ΠΑΣΟΚ, και με το που παίρνει τις 50 έδρες δηλαδή τις αρπάζει και επωφελείται από τις 50 έδρες  μετά θυμάται ότι πρέπει να υπάρχει απλή αναλογική και ψηφίζει να αλλάξει το νόμο της απλής αναλογικής. Καταλαβαίνετε τώρα ένα κόμμα υποκρισίας με μέγιστο υποκριτή  ίδιο τον Αλ. Τσίπρα.

Για τις εκλογές: Εμείς κάναμε ένα σύστημα το οποίο μπορεί να βγάλει κυβέρνηση. Το εκλογικό σύστημα το οποίο  έχουμε αυτή τη στιγμή  έχει ρεαλιστικούς στόχους και  για το πρώτο κόμμα, που θα είναι η ΝΔ, να βγάλει κυβέρνηση οπότε πορευόμαστε σε αυτή τη φάση αλλά σε κάθε περίπτωση το εκλογικό  σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα μπει σε παρατεταμένες εκλογικές περιόδους. Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα αυτή τη στιγμή με τις δεύτερες εκλογές που δίνει αυτή τη δυνατότητα και για εμας  πρωτεύον στόχος είναι να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα , να υπάρξει κυβέρνηση και κανένας δεν πρέπει, αν πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα, να έχει αντίρρηση να έχουμε  ένα εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει κυβερνήσεις. Γιατί αν δεν είναι πρώτο κόμμα δεν του φταίει το εκλογικό σύστημα, του φταίει το γεγονός ότι μετά τη διακυβέρνηση των 4,5 ετών  την οποία είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επόμενη διακυβέρνηση της ΝΔ κάνει τη σύγκριση ο πολίτης και το αποτυπώνει όπως το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς έχουμε εκλογικό σύστημα αλλά πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η βασική προτεραιότητα  είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση. Έχουμε ένα εκλογικό σύστημα, πορευόμαστε με αυτό, με αυτό το εκλογικό σύστημα η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, θα έχει και αυτοδυναμία και  σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να διασφαλίζουμε την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Για το αν αντέχει η ΝΔ την τοξικότητα και την ενεργειακή κρίση: Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μιλάει με πλήρη ειλικρίνεια  στον ελληνικό λαό και διαχειρίζεται τις πιο δύσκολες κρίσεις.  Μέσα σε 3,5 χρόνια δεν είχαμε ένα χαλαρό διάστημα. Είχαμε ελληνοτουρκικά, είχαμε πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία, διαχείριση ενεργειακής κρίσης με μέτρα τα οποία έχει πάρει η χώρα ήδη από το καλοκαίρι τη στιγμή που τώρα ακόμα συζητάει η ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν ξέρει και εμείς ως κυβέρνηση και θέλουμε να κριθούμε με βάση τις κρίσεις. Θα μπορούσε να έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός χρονικά διαστήματα τα οποία διασφάλιζαν πλήρη επικράτηση και δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει ότι στο τέλος της θητείας μας σε ένα δύσκολο χειμώνα  που έχουμε προετοιμάσει τους πολίτες ότι θα έχει τρομακτικές δυσκολίες δεν ερχόμαστε να πούμε πάμε σε εκλογές ώστε μετά ότι είναι να γίνει να ξεκινάμε  με καινούργια εντολή. Όχι, θα διαχειριστούμε αυτή την κρίση, δεν είμαστε ριψάσπιδες θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το ενεργειακό όπως  διαμορφώνεται με μια πανδημία η οποία παραμένει και θα κριθούμε στο τέλος. Αυτή είναι η διαφορά μας ότι εμείς αναζητούμε την ευθύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε την  ευθύνη ως μια στραβή που έκατσε στη βάρδιά του εμείς αντιθέτως λέμε ότι θέλουμε την ευθύνη να τη διαχειριστούμε και να κριθούμε με βάση το ως διαχειριστήκαμε τις κρίσεις.  Συνεπώς μέσα σε ένα τοξικό κλίμα που η αντιπολίτευση κοιτάει αποκλειστικά και μόνο να έχει μικροκομματικά οφέλη είτε με θανάτους από τον covid  είτε με διαδικασίες που άπτονται ευαίσθητων θεμάτων όπως είναι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρες είτε τα ελληνοτουρκικά θέματα, ξέρουμε ότι θα βαδίζει σε αυτή την τοξικότητα, εμείς θα βαδίζουμε με απόλυτη  συνέπεια υλοποίησης του  κυβερνητικού μας έργου που έχει ως επίκεντρο τον πολίτη.          

Για τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Σαγιά και Πιτσιόρλα: Προφανέστατα πρέπει να διερευνηθεί. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά; Εμείς ξεκινάμε και έχουμε μια αρχή ότι υπό όρους  και  υπό προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο και το σύνταγμα όλοι μπορούν να τύχουν αντικείμενο ελέγχου, επισύνδεσης εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ακόμα και τα πολιτικά πρόσωπα. Τι είδαμε λοιπόν στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και για αυτό παρενέβη άμεσα ο πρωθυπουργός;  Ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό γιατί η επισύνδεση ήταν απολύτως νόμιμη, και αυτό το κενό επιτάσσει παραπάνω ασφαλιστικές δικλείδες. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ λεει και αποδέχεται μια θέση ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να είναι  αντικείμενο επισύνδεσης και συγχρόνως ενώ το λεει αυτό επιπλέον λέει ο κ. Τσίπρας ότι γνώριζε ποιοι παρακολουθούνταν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε  αυτό που είναι θεσμικά σωστό ότι ο Πρωθυπουργός λαμβάνει τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια αλλά δεν έχει συμμετοχή στο ποιος παρακολουθείτε είτε γνώση. Ο κ. Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη Βουλή παραδέχτηκε ότι ενώ δεν μπορούν να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι γνώριζε ότι παρακολουθούνταν αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο γραμματέας της κυβέρνησης. Γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που μετά ήταν κι αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Έχουν ένα επιχείρημα ότι αυτοί δεν  παρακολουθούνταν οι ίδιοι αλλά παρακολουθούνταν μια περιφερειακή εγκληματική οργάνωση που αναζητούνταν και  μιλούσε μαζί τους,  μα αν υπάρχει κόλλημα παρακολούθησης πολιτικού προσώπου όπως λεει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε με το που γίνεται μια επικοινωνία με πολιτικό πρόσωπο να σταματάει αυτομάτως η παρακολούθηση αν υπήρχε τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει, το γνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι η διαδικασία έχει γίνει απολύτως νόμιμα. Εμείς λοιπόν φέρνουμε την εξεταστική να ελεγχθούν τα πάντα και είδαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον πρώην συνεργάτη του κ.Τσίπρα  να εκφράζει μια απορία και λεω δεν αισθάνθηκε την ανάγκη κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ να τον πάρει μετά όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ακόμα και τώρα που βγήκε του κ. Ανδρουλάκη και να του πουν ξέρεις «εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε επισύνδεση και το γνωρίζαμε». Κάνουνε σαν να μην συμβαίνει τίποτα και είναι οι ίδιοι που σηκώνουν το δάχτυλο για να κρίνουν τη ΝΔ η οποία  για πρώτη φορά επαναφέρει ένα αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και είναι ανοιχτή να κάνουμε τις εθνικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν το ρόλο των εθνικών μυστικών υπηρεσιών σε ένα όμως πλαίσιο στο οποίο θα προστατεύονται στον απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του πολίτη. 

Για το αν τελειώσαμε με τα μέτρα κατά της πανδημίας και αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού: Αυτή στη στιγμή η βούληση μας σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε μας κάνουν  να πούμε μια ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα. Τα μέτρα θα παραμείνουν στο πλαίσιο το οποίο ζήσαμε τώρα δηλαδή ουσιαστικά μάσκα σε ΜΜΜ, ενδεχομένως σε νοσοκομεία, ενδεχομένως αν χρειαζόταν σε αντίστοιχους χώρους αλλά η βούλησή μας και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί και αυτό στο έπακρο είναι ότι δεν πάμε σε καμία πλέον μορφή  υποχρεωτικότητας ούτε μετρικών αποστάσεων ούτε περιορισμού κινητικότητας. Έχουμε αντιϊκά φάρμακα, έχουμε εμβιολιασμένο πληθυσμό, έχουμε φυσική ανοσία γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει, έχουμε πιο  ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι μεταλλάξεις που έχουμε αυτη τη στιγμή δείχνουν ότι αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά όχι σε κλίνες εντατικής  θεραπείας άρα μπορούμε να διαχειριστούμε τα περιστατικά. Σίγουρα θα υπάρξει μια αύξηση το Φθινόπωρο και το Χειμώνα λόγω που ότι υπάρχουν και άλλες λοιμώξεις όπως υπήρχαν κάθε χρόνο αλλά θεωρούμε ότι όλο αυτό το πλαίσιο θα είναι διαχειρίσιμο και λίγο πολύ θα κινηθούμε όπως κινούμαστε αυτή τη στιγμή  χωρίς αχρείαστα μέτρα. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα αλλαζει τη φυσιογνωμία αυτού που βλέπουμε τώρα αλλά πιστεύουμε ότι ούτε αυτό θα χρειαστεί.

Για τις ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΣΥ και αν θα επιστρέψει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί: Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπηρετούν άνω των 100 χιλιάδων υγειονομικών και ο κόσμος ο οποίος είναι σε αναστολή είναι 2.100 εκ των οποίων οι μισοί και πλέον είναι διοικητικό προσωπικό. Άρα μη δημιουργείται μια εικόνα. Έχει μειωθεί πολύ  το ανεμβολίαστο προσωπικό, ξεκινήσαμε από 6.000 κόσμο βγήκε και μια απόφαση του ΣτΕ, που καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι δεν είναι αναλογικό το μέτρο και είναι αντισυνταγματικό. Η ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι ορθώς η ολομέλεια έχει επιβάλλει αυτό το μέτρο σε συνθήκες πανδημίας. Το επανεξετάζουμε αυτό το μέτρο, ισχύει μέχρι 31/12, θα επανεξεταστεί στο χρόνο τον οποίο λήγει.