Σε ένα διαφορετικό επίπεδο έχουν εισέλθει πλέον οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα μετά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Οι χειρισμοί της Αθήνας και τα μηνύματα που εξέπεμψε σε όλους τους τόνους δεν άφησαν περιθώριο στην Αγκυρα να αναλάβει περαιτέρω ακραίες πρωτοβουλίες, αλλά να περιοριστεί στις ήδη γνωστές μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Τέτοιες είναι οι παραβατικές ενέργειες σε αέρα και θάλασσα, με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας, η μεθοδευμένη «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού, αλλά και η πάγια επιθετική και προκλητική ρητορική, με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα.

Στον αέρα και τη θάλασσα, η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι θα σημειώσει ρεκόρ 10ετίας, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό που εξελίχθηκε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σε ποιοτικό επίπεδο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει εξελίξει την προκλητικότητά της, επιλέγοντας σταθερά τη μέθοδο των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά, συχνά με αεροπλάνα που είναι οπλισμένα. Ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιπτώσεων παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων, με την τουρκική Ακτοφυλακή να είναι εκείνη που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις προκλήσεις. Στον τομέα του Μεταναστευτικού, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, από τα τουρκικά παράλια ξεκινούν βάρκες με παράτυπους μετανάστες υπό τις οδηγίες λαθροδιακινητών και την ανοχή των Αρχών του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παραθέσει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η χώρα μας έχει αποτρέψει την είσοδο 36.000 παράτυπων μεταναστών μόνο τον Αύγουστο. Η αλλαγή στη στρατηγική των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών εντοπίζεται στη μεθοριακή γραμμή του Εβρου και ειδικότερα στην κοίτη του. Η ύπαρξη του φράχτη και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για επέκτασή του κατά 80 χιλιόμετρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, έχουν οδηγήσει την τουρκική πλευρά στο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Ετσι, επιχειρείται η «εργαλειοποίηση» των νησίδων στον ποταμό με την πρακτική να αφήνονται άνθρωποι πάνω σε αυτές. Το περιστατικό με τους 38 μετανάστες του Εβρου, το οποίο αντιμετώπισε η ελληνική πλευρά στα μέσα Αυγούστου, είναι ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων, με την Αθήνα να επιλέγει τον δρόμο της Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και του παρουσίασε στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να ενεπλάκη στην υπόθεση.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να απαντά με ψυχραιμία, συνεκτικότητα, πραγματικά γεγονότα και αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες
Η Αθήνα σε όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας έχει επιλέξει να απαντά με ψυχραιμία, συνεκτικότητα, πραγματικά γεγονότα και αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι επιθέσεις σε ρητορικό επίπεδο με την επιστράτευση fake news και αναθεωρητικής ερμηνείας ιστορικών γεγονότων εντάσσονται στην προεκλογική περίοδο της Τουρκίας για το 2023, με τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 να αποτελεί την τέλεια αφορμή για εμπρηστικές δηλώσεις. Ετσι, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πανηγύρισε από το βήμα εκδήλωσης στην Κιουτάχεια τη «μεγάλη επίθεση» των Τούρκων κατά των Ελλήνων, καλώντας παράλληλα τον λαό της Τουρκίας να προετοιμαστεί για τη νέα «επίθεση του 2023».

Στον ίδιο τόνο, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε την Ελλάδα πως, «εάν δεν συνέλθει», «το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι πολύ βαρύτερο από όσα έγιναν το 1922». Ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρατεύοντας fake news, ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα «κλείδωσε» με ρωσικούς S-300 τουρκικό F-16, ζητώντας εμμέσως να μην προμηθευτεί η Ελλάδα F-35, από τη στιγμή που η Τουρκία λόγω της προμήθειας S-400 μένει εκτός της αναβάθμισης των F-16 και της συμπαραγωγής F-35. Η τουρκική προκλητικότητα σημείωσε «έκρηξη» και στην Κύπρο. Πρόκειται για το επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Δένεια της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έξι Τούρκοι στρατιώτες πλησίασαν κτηνοτρόφο που βοσκούσε το κοπάδι του σε χωράφι της περιοχής και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ένας εξ αυτών όπλισε το όπλο του και άλλοι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες. Το περιστατικό ερευνάται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), ωστόσο προκαλεί προβληματισμό, καθώς είναι το δεύτερο που σημειώνεται μέσα σε λίγους μήνες.