«Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, το έχω αναδείξει πάρα πολλές φόρες, πλήρους ανικανότητας της ευρωπαϊκής επιτροπής, της Κομισιόν. Άρα θα πρέπει ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία αφού η επιτροπή δεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά της», στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να πολιτευτεί, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Όχι βέβαια. Έχω ενημερώσει πρώτα απ’ όλα την οικογένεια μου και ασφαλώς όλους τους φίλους μου και στην Αργολίδα και τους πολιτικούς μου φίλους ότι δεν προτίθεμαι να ξανά είμαι υποψήφιος. Έχω επιστρέψει στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα, είμαι ενεργός πολίτης, συμμετέχω στα δημόσια πράγματα αλλά με την ιδιότητα μόνο του πολίτη».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρώην υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας: «Να πούμε ένα πολυ πρόσκαιρο λίγο αισιόδοξο μήνυμα για να περάσουμε μετά στα πιο δύσκολα. Μετά τη γνωστοποίηση ότι η ΕΕ προτίθεται να συζητήσει μια ενιαία λύση φαίνεται ότι πέφτουν οι τιμές οριακά μεν αλλά πέφτουν και του πετρελαίου και του φυσικού αεριού εν όψη μιας πιθανολογούμενης ενιαίας στρατηγικής. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, το έχω αναδείξει πάρα πολλές φόρες, πλήρους ανικανότητας της ευρωπαϊκής επιτροπής, της Κομισιόν. Άρα θα πρέπει ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία αφού η επιτροπή δεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά της».

«Ευτυχώς μέσα στην ατυχία της η Γερμανία η οποία πλέον έχει τρομακτικά προβλήματα, πολύ πιο μεγάλα από τα δικά μας, έχει καταλάβει ότι είναι αδιέξοδο αυτό που έκανε μέχρι τώρα, θέλω λοιπόν να ελπίζω ότι στο Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει στις 9 Σεπτέμβρη και μετά στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών η Γερμανία θα βοηθήσει στο προφανές δηλαδή αυτό που εδω και πολλούς μήνες λεει ο ευρωπαϊκός Νότος. Ο ευρωπαϊκός νότος λεει κάτι πολύ απλό πρώτον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας καταρχήν αν μπορούμε να κάνουμε κοινές προμήθειες φυσικού αερίου να διαπραγματευόμαστε ως μια δύναμη με τους προμηθευτές μας. Δεύτερον να βάλουμε πλαφόν στην χονδρική τιμή που έχει αποτρελαθεί τελείως το ολλανδικό χρηματιστήριο και ανεβοκατεβαίνει μέσα σε ώρες. Κερδοσκοπία απίστευτη. Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να δούμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στα περίφημα χρηματιστήρια ενέργειας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την πρόταση του Ντράγκι, ο κ. Μανιάτης σημείωσε: «Λεει ότι όταν φτιάξαμε το Ταμείο Ανάκαμψης στην πανδημία περίσσεψαν 225 δις ευρώ τα οποία δεν τα θέλει κανείς. Αυτά τα 225 δις ας τα πάρουμε να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό ταμείο ενεργειακό και με μια λογική να αρχίσουμε να στηρίζουμε τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να βάζουν πλαφόν και να αποζημιώνουν εκεί που πρέπει είτε τους προμηθευτές είτε τους πολίτες».

ΔΗΜ: Με δάνεια ή με επιδοτήσεις;

«Τα 225 προβλέπεται, έτσι όπως είναι σήμερα, με χαμηλότοκα δάνεια των κρατών όμως μπορεί ξανά να δανειστεί από τις αγορές η ευρωπαϊκή επιτροπή και να τα δώσει εν είδει επιδοτήσεων δηλαδή με μηδέν επιτόκιο», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να τερματιστεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Δεν μπορεί να σταματήσουν τα χρηματιστήρια. Τα χρηματιστήρια ενέργειας πρέπει να λειτουργούν, μόνο που όταν περνάς εποχές κρίσης πρέπει να αλλάζεις τους κανόνες λειτουργίας τους. Δεν μπορεί να επιτρέψεις ας πούμε στο χρηματιστήριο να είναι στο Θεό στα 900 € η μεγαβατώρα και την επόμενη μέρα να πέφτει στα 500 €. Θα βάλεις όρια, είναι πολύ λογικό να βάλεις όρια».