Σε γκρουπ των δύο και όχι όλοι μαζί σε μια πολύωρη διαδικασία αποφασίστηκε τελικά να συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή Θεσμών για τις παρακολουθήσεις, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα την Τετάρτη, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες να κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή πρόκληση και θα θέτει θέμα αυτοπροστασίας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είναι σε εξέλιξη αποφάσισε να χωρίσει σε δυο ομάδες τους κληθέντες που θα ακροαστούν από τα μέλη της επιτροπής.

Αυτήν την ώρα το πρώτο γκρούπ που ήδη είναι εντός της αιθούσης της Γερουσίας της Βουλής είναι οι 3 πρώην διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών:

  • O Παναγιώτης Κοντολέοντας, τέως Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
  • O Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και
  • Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, μαζί με Ιωάννη Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
  • Και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τέως γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού.
Στις 14:00 θα εισέλθει το δεύτερο γκρούπ που θα ακροαστεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης όπου τελικά έγινε δεκτή επί της διαδικασίας θα προσέλθουν οι :

  • Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών,
  • Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  • Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Στην διαδικασία παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά το θέμα της διαφύλαξης του απορρήτου των συνεδριάσεων δεν έχει γίνει γνωστό εάν τελικά οι βουλευτές μέλη της επιτροπής εισήλθαν με τα κινητά τους ή τα άφησαν εκτός. Επίσης από την φρουρά της Βουλής έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της Γερουσίας δύο αστυνομικοί που απαγορεύουν την διέλευση οποιονδήποτε ατόμων έξω από τον διάδρομο της αιθούσης. Δεν επιτρέπεται κανείς να προσεγγίσει την αίθουσα και παντού υπάρχουν αστυνομικοί. Επίσης κανείς απο τους κληθέντες δεν εισήλθε στην Βουλή απο την κεντρική είσοδο αλλά απο αλλού.

Χθες μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, Kωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας.

Για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.