Άμεσα την επόμενη κιόλας εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει τρεις υποθέσεις.

Πρόκειται για την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, την απόπειρα προσβολής του κινητού του τηλεφώνου και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο που ξεκίνησαν το 2016 μαζί με την άλλη περίπτωση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, με την αντιπολίτευση να υπερψηφίζει σύσσωμη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας «στην αποφασισθείσα επιτροπή θα μετέχουν 29 βουλευτές».

Κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της), την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και την υποβολή του πορίσματος της στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόεδρος της Εξεταστικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, έμπειρος στη διαχείριση ευαίσθητων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο κ. Κεφαλογιάννης πρώην Υπουργός και δικηγόρος έφερε εις πέρας με επιτυχία προεδρεύοντας στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, που αφορούσε την κατανομή της διαφήμισης για την πανδημία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως μεταξύ των 15 προσώπων που θα στελεχώσουν την γαλάζια ομάδα για την Εξεταστική Επιτροπή, η κυβέρνηση επέλεξε να τοποθετήσει ως  μέλη τους: Δημήτρη Μαρκόπουλο,  Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Κώστα Καραγκούνη, Στάθη Κωνσταντινίδη και Μακάριο Λαζαρίδη, ενώ ακούγεται και το όνομα της Άννας Μάνης Παπαδημητρίου.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ρίξει στη μάχη τους  Θεόφιλο Ξανθόπουλο, νομικό και κατάλληλο για να λειτουργήσει πυροσβεστικά καθώς έχει διατηρεί ένα ήπιο και συναινετικό προφίλ στην προηγούμενη εξεταστική. Επίσης, στην σύνθεση των 8 ακούγονται οι: Παύλος Πολάκη, Γιαννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  τα δύο πρόσωπα που αναμένεται να κατέβουν στην αρένα της Εξεταστικής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα είναι αναμέσα από τους:  Χάρη Καστανίδη, συντάκτης της πρότασης για την σύσταση της επιτροπής, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργο Καμίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της, εάν και εφόσον, κατά την πορεία προκύψουν νέα στοιχεία που κρίνουν αναγκαία την παράταση των συνεδριάσεων. Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί πως λόγω των διαρροών που υπήρξαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υπάρχει η πληροφορία πως μπορεί να ζητηθεί από τους βουλευτές να αφήσουν τα κινητά τους εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης.