Σαφή εντολή προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει δώσει εδώ και δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου ο Οργανισμός να αναζητήσει μια νέα λύση στο θέμα της ορθολογικής τιμολόγησης των αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών υλικών για τους ασθενείς με διαβήτη «τύπου 1».

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών», μάλιστα, ο κ. Πλεύρης ζητεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναζητήσει εκείνη τη λύση που θα είναι αποκλειστικά προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλισμένων του Οργανισμού και δεν θα οδηγήσει σε απόσυρση αντλιών ούτε θα επιτρέψει ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να βρεθούν στο έλεος των εταιρειών και των ανεξέλεγκτων οικονομικών απαιτήσεών τους.

plevris
Πάντως, ουδείς μπορεί να κατανοήσει, ακόμα και ύστερα από τόσες ημέρες, τη σπουδή που επέδειξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος, πριν ακόμη ο ίδιος καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, προχώρησε την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε μια λίαν αμφιλεγόμενη ανάρτηση στο twitter.

Με εκείνη ο κ. Ξανθός κατηγορούσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι δήθεν... εμποδίζει, με μια «αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφασή της», την πρόσβαση των ασθενών με διαβήτη «τύπου 1» στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανάρτησή του: «Με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη «τύπου 1» σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής. Η κοινότητα των διαβητικών και οι σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν συνέχιση της δωρεάν κάλυψης των συσκευών αυτών και των αναλωσίμων τους. Καταθέτουμε αύριο στη Βουλή ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τον υπουργό Υγείας με αίτημα την επανεξέταση της απόφασης. Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους».

Η κατηγορηματική απάντηση του Πλεύρη

Ιδιαίτερα δηκτική όσο και κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε την επόμενη κιόλας ημέρα, Παρασκευή 19 Αυγούστου, ο κ. Πλεύρης στον κ. Ξανθό σχετικά με τις αιτιάσεις του τελευταίου για την πρόσβαση των ασθενών με διαβήτη «τύπου 1» στα νέα ιατροτεχνολογικά υλικά.

Στη γραπτή δήλωση, την οποία εξέδωσε ως απάντησή του στον κ. Ξανθό, ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής: «Οι ασθενείς με διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβασή τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη. Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας τα συμφέροντα θίγονται».

Ακατανόητη είναι η σπουδή που επέδειξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, στις 18 Αυγούστου με μία λίαν αμφιλεγόμενη ανάρτηση στο twitter


Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ξανθός και ακόμα 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την ίδια ημέρα στη Βουλή μία απλή και όχι επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη για το θέμα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία «προειδοποίησε» ότι θα ζητήσει να απενταχθούν πάραυτα από το μητρώο του ΕΟΠΥΥ για τα ασφαλιστικώς αποζημιούμενα προϊόντα του διαβήτη «τύπου 1» τα δικά της ιατροτεχνολογικά υλικά, λόγω της πιο χαμηλής νέας ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης την οποία έλαβαν. Συγκεκριμένα, στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) με αριθμό 4204 Β’/08.08.2022, προβλέπεται μείωση κατά 125 ευρώ μηνιαίως στην ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης, η οποία θα φθάνει εφεξής τα 20 ευρώ ανά αισθητήρα, έναντι των 45 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για να λειτουργήσει μια νέας τεχνολογίας αντλία ο διαβητικός ασθενής χρειάζεται πέντε αισθητήρες μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια όμοια αντιπαράθεση μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και μιας μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, το 2017, ο κ. Ξανθός είχε τηρήσει μια εντελώς διαφορετική στάση: είχε κάνει λόγο για εκβιασμό εις βάρος του Δημοσίου και είχε καταγγείλει την εταιρεία τόσο στην ίδια την Κομισιόν όσο και στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων-Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με μια πολύ αναλυτική ανακοίνωσή της «ενημερώνει επίσημα το σύνολο των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη της χώρας πως η πλήρης αποζημίωση των νέων τεχνολογιών από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη, η παραμονή των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι δεδομένη».