«Θα υποστηρίξουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουμε ότι θα υποστηριχτεί από ευρύτερες δυνάμεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δε θα επιτρέψουμε κάποιον πολιτικό αντιπερισπασμό, που θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις συμψηφισμού, αλλά αν θέλει η ΝΔ είμαστε ανοιχτοί σε μια διαφορετική Εξεταστική Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Επί των ημερών μας δεν παρακολουθούνταν κανένας πολιτικός, αντίθετα σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή που διαψεύστηκαν και το Μαξίμου δεν έχει σχολιάσει τίποτα», υποστήριξε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Είναι αταλάντευτη η θέση μας για την προστασία του Κοινοβουλίου και των θεσμών. Έχουμε μεγάλο διάστημα μπροστά μας -πυκνό πολιτικά- για την εξαγωγή συμπερασμάτων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εμείς θα υποστηρίξουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, πιστεύω ότι θα υποστηριχτεί και από ευρύτερες δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Δεν θα επιτρέψουμε κάποιον επικοινωνιακό ή πολιτική αντιπερισπασμό που θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις συμψηφισμού αν όμως θέλει η ΝΔ επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται ήδη ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Τσίπρας από την Παρασκευή έχει πει ότι είμαστε ανοιχτοί σε μια εξεταστική επιτροπή διαφορετική για να μην υπάρχει αντιπερισπασμός. Όσες εξεταστικές θέλουνε .

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Επί των ημερών μας δεν παρακολουθούνταν κανένας πολιτικός, κανένας βουλευτής και το λεω αυτό διότι ήρθε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή στη Βουλή αμυνόμενος είπε ψέματα ότι είχε δήθεν αποδεικτικά στοιχεία ότι παρακολουθούνταν 5-7 υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουνε βγει όλοι σχεδόν και το έχουνε διαψεύσει και δεν έχει ακουστεί κιχ από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν είναι καθοριστική για τις δημοσκοπήσεις η υπόθεση των παρακολουθήσεων

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Αυτό θα κριθεί, θα κριθεί την ώρα που θα κριθούν οι κάλπες, προφανώς ο κόσμος θα ψηφίσει συνεκτιμώντας τα πάντα άλλωστε αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αποτύχει μόνο στο ζήτημα της δημοκρατίας, της υπονόμευσης του κράτους δικαίου, του ευτελισμού της λειτουργίας γιατί είναι ευτελισμός αυτό το οποίο συνέβη με το διορισμό αυτού του επικεφαλής, έχει αποτύχει και στα υπόλοιπα μέτωπα. Ακούω από το πρωί κυβερνητικούς βουλευτές να λένε ότι «ο κόσμος δεν ασχολείται με αυτά, ασχολείται με τα άλλα», στα άλλα η κυβερνηση τα πάει καλά; Το ότι είμαστε οι ακριβότεροι στο ράφι συγκριτικά με τους εταίρους μας που έχουν επίσης τα ίδια προβλήματα... Δεν λεω ότι την επόμενη μέρα που θα έχουμε Τσίπρα πρωθυπουργό δεν θα έχουμε προβλήματα που θα έχουν όλες οι υπολοιπες χώρες από το να είμαστε όμως οι τελευταίοι συγκριτικά με τους εταίρους μας είτε αυτό είναι στην αντλία του καυσίμου, είτε αυτό είναι στο κόστος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτό είναι στον πληθωρισμό έχει μεγάλη απόσταση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση μπορεί να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντί να είμαστε τελευταίοι σε όλα, να είμαστε κάπου στη μέση.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει φέρει κοντά το ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Είναι αταλάντευτη η θέση μας για την προστασία και τη λειτουργία του κοινοβουλίου, της δημοκρατίας, των θεσμών στη χώρα με όποιον και όποιους μπορούμε να συστρατευτούμε σε αυτό είναι πάρα πολύ θετικό . Έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμώ πυκνό πολιτικά μέχρι να βγάλουμε βέβαια και ασφαλή συμπεράσματα. Θεωρώ ανορθόδοξο πέρα από την πολιτική ομαλότητα του 2022-’23 ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στην προοδευτική πολιτική οικογένεια και ως σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη να είναι πιο κοντά στους αντιπάλους μας στην Ευρώπη, στο Λαϊκό κόμμα, στη Δεξιά παρά σε εμάς που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο αυτά όμως μένει να αποδειχτούνε. Αυτή την ερώτηση νομίζω πιο πολύ θα πρέπει να την απευθύνεται στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εμείς θέλουμε σε όλα τα ζητήματα συμμαχίες και συγκλίσεις προκειμένου αυτή η καθεστωτική κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει και στους δείκτες της κοινωνίας και της οικονομία και υπονομεύει το κράτος δικαίου και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο επίπεδο της δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών να φύγει. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας μόνος του, χρειάζονται πολλοί, να συσπειρωθούν.