Με ικανοποίηση παρακολούθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου τη σημερινή εξάωρη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις παρακολουθήσεις, καθώς εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το συνολικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα, ενώ ύψωσε κι ένα τείχος προστασίας γύρω από την ΕΥΠ: «Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί μεταξύ άλλων είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Είναι αυτή που συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς και διπλωματικούς μας χειρισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά, σε μια μάλιστα συζήτηση που ήταν εκ των προτέρων δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς είχε ξεκινήσει με την παραδοχή – στο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη της 8ης Αυγούστου – ότι είχε γίνει λάθος στην περίπτωση της επισύνδεσης Ανδρουλάκη. Στέκονται επίσης και στα ατοπήματα στα οποία υπέπεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τοποθετήσεις του, ιδίως δε στην κατηγορία που απέδωσε ψευδώς στον Γιώργο Γεραπετρίτη και αναγκάστηκε γρήγορα μετά να πάρει πίσω, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας.

Ποιες απαντήσεις έδωσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης;

Γιατί πρέπει να ερευνηθεί σε εξεταστική επιτροπή και το πρόσφατο παρελθόν: «Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε και καλά κάνετε, ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος Πρωθυπουργός», ήταν ένα από τα σημεία που έθιξε σχετικά.

Αν γνωρίζει ο ίδιος για το ποιους και γιατί παρακολουθεί η ΕΥΠ: «Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Για το Predator και άλλα αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά, ότι «δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».

Αν πρέπει να αλλάξει κάτι στην ΕΥΠ: Επανέρχεται καταρχάς η δεύτερη υπογραφή Εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις, κάτι που είχε αλλάξει το 2018 και στη συνέχεια θα προχωρήσουν και άλλες θεσμικές αλλαγές.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

Για τη νομιμότητα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, πέταξε το γάντι στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εάν ο κύριος Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν πιστεύει πραγματικά ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Πέρα από τη νομιμότητα, για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης παρακολούθησης, τοποθετήθηκε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «αυτή την απάντηση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μόνο μέσα από μία απόρρητη διαδικασία ενημέρωσης».

Αν μπορεί η ΕΥΠ να παρακολουθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο, πολιτικά και άλλα πρόσωπα του δημοσίου βίου: «Ναι βεβαίως, πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα και όπως σας είπα, να υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας. Όμως, όχι, τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

Τέλος, απάντησε για μια ακόμα φορά, με τρόπο που δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες, στο σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. «Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Θα τον περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω αυτή την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και ο κυρίαρχος, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος επιθυμεί να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία», είπε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.