«Η πρωθυπουργίας σας τελείωσε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα Βουλής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το project επανεκλογής δεν το κρίνω περιγράφω μια κατάσταση δεδομένη, συνέχισε και ανεβάζοντας τους τόνους ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη «ήταν μια φούσκα που έσκασε».

«Κάθε μνημόνιο ξεπαστρεύει και έναν πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: η αποκαθήλωση είναι απαραίτητη για να αναβιώσει η ελπίδα για δημοκρατία στη χώρα.

Μάλιστα αναφερόμενος στα χειροκροτήματα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρωθυπουργού είπε πως ήταν «αποχαιρετιστήρια», «ήταν το χειροκρότημα που έρχεται από την αποκαθήλωση ενός πρωθυπουργού».

Παρακολουθούσαν το κινητό μου από το 2015

Ο κ. Βαρουφάκης μάλιστα είπε ότι το τηλέφωνο του παρακολουθούνταν από το 2015. «Δεν παρακολουθώ Έλληνες πολίτες» του είχε απαντήσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης, παρά μόνο όσους μιλούν με ξένους που ήταν στο στόχαστρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ρουμπάτης παρακολουθούσαν την Τρόϊκα

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε και σε μια ακόμα αποκάλυψη.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της Τρόϊκας και μέσω αυτών και τα τηλέφωνα όσων μιλούσαν με αυτούς. Η αποκάλυψη δημιουργεί μείζον θέμα, αφού προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης μου ξεκαθάρισε κάτι που θα έπρεπε να ισχύει. Ότι η ΕΥΠ ύπο την δική μου διοίκηση -έτσι μου είχε πει ο Ρουμπάτης- δεν παρακολουθεί Έλληνες πολίτες, παρά μόνον αν συνομιλούν με ξένους που είναι στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Δεν μπορώ να σας πως αν ισχύει αυτό ή όχι (…). Όταν ήθελε να μεταφέρει σε συνεργάτη μου ότι παρακολουθείται σε τηλεφωνική συνομιλία με τροϊκανό, κάτι το οποίο δεν έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που μου είχε πει, ότι δεν παρακολουθούνται Έλληνες του είχε πεί: «Νίκο μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συγκινήθηκα όταν σε άκουσα να λές α, β, γ στον τάδε τροϊκανό». Είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015. Κύριοι της ΝΔ εκείνη την εποχή που εμείς τα βάζαμε με την τρόικα κι εσείς λέγατε βάστα Γερούν, υπήρχαν βανάκια της Γερμανικής πρεσβείας έξω από το γραφείο μου στην πλατεία Συντάγματος, που έκαναν υποκλοπές σε αυτά που λέγαμε μεταξύ μας», ήταν το σχόλιο του κ. Βαρουφάκη.