Ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της ερχόμενης προεκλογικής περιόδου συνιστά για το Μέγαρο Μαξίμου η προσέγγιση της Ν.Δ. με τη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων. Βλέπετε, ακόμα και στις καλύτερες για το κυβερνών κόμμα δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η παράμετρος αυτή κάθε άλλο παρά συμβάδιζε με την εικόνα κυριαρχίας του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που αναδεικνυόταν από τα υπόλοιπα ευρήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και αρκετό καιρό «τρέχουν» από Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς μια σειρά από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ποσοστών της Ν.Δ. στους κόλπους της νεολαίας, ενώ αντίστοιχης στρατηγικής εκτιμάται ότι θα είναι και οι σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο ίδιος, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης από την περίοδο της διεκδίκησης της προεδρίας της Ν.Δ. επιστράτευσε γύρω του ουκ ολίγα στελέχη της νέας γενιάς, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργός.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο στο κόμμα όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν δώσει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, με πυξίδα τα βιογραφικά τους και τα πεπραγμένα τους είτε στο πολιτικό κομμάτι είτε στην επαγγελματική τους ζωή.

1

Πρόκειται για τα στελέχη της ηλικιακής ομάδας 30-40 χρόνων που έχουν δώσει ήδη ισχυρό στίγμα σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας και κομματικής καθημερινότητας. Η πρακτική αυτή (επιτυχημένη, κατά κοινή ομολογία) θα είναι και ο οδηγός για την επιλογή των νεαρής ηλικίας προσώπων, τα ονόματα των οποίων θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών.

Την αρχή έκανε, άλλωστε, ήδη με το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, επιλέγοντας πολλά νέα πρόσωπα.

2

Μέγαρο Μαξίμου

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, μία εκ των στενότερων συνεργατών του, καθώς και οι αναπληρωτές διευθυντές Τύπου, Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου.

Στην Πειραιώς

Η μεγαλύτερη κίνηση εμπιστοσύνης στη νέα γενιά από την Πειραιώς ήρθε με τον 34χρονο μάχιμο δικηγόρο Παύλο Μαρινάκη και τέως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο νεότερος γραμματέας στην ιστορία του κυβερνώντος κόμματος ανέλαβε καθήκοντα πριν από οκτώ μήνες και, κατά κοινή ομολογία, έχει φέρει αέρα ανανέωσης, κρατώντας τον κομματικό μηχανισμό (είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε ανά περιφέρεια) σε εγρήγορση, ανεξαρτήτως του χρόνου των εθνικών εκλογών. «Με τις περιοδείες και τις εκδηλώσεις ζωντάνεψε το κόμμα», λένε εμπειρότερα στελέχη, σχολιάζοντας την κινητικότητα των τελευταίων μηνών.

Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της Ν.Δ. στο κομμάτι της επικοινωνίας, με τις εμφανίσεις του στα Μέσα να πυκνώνουν, ειδικά μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.

Οι κομβικές παρεμβάσεις, οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με στόχο την αξιοποίηση στελεχών με σημαντικά βιογραφικά


Ισχυρό αποτύπωμα έχει αφήσει επίσης εδώ και καιρό ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος με την ιδιότητα του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κυβερνώντος κόμματος είναι από τα επίλεκτα μέλη της συνοδείας του πρωθυπουργού σε κάθε κρίσιμο ταξίδι του στο εξωτερικό. Άλλο ένα παράδειγμα ανανέωσης είναι και ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα επικοινωνίας του κόμματος, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα μαχητικός και κατά την παρουσία του στα ΜΜΕ. Η ομάδα πλαισιώνεται από νέους ηλικιακά συνεργάτες τόσο στο επιτελείο των δύο προαναφερθέντων όσο και στη γενική διεύθυνση του κόμματος, οι οποίοι έχουν αναλάβει αυξημένα καθήκοντα, αλλά και ορισμένους από τους νέους επικεφαλής γραμματειών που ορίστηκαν μετά το 14ο Συνέδριο του κόμματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο Ανδρέας Καρασαρίνης (Αγροτικών Φορέων), ο Κώστας Μαμουλής (Ψηφιακού Μετασχηματισμού), ο Μένιος Κορομηλάς (Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος (Ελλήνων της Διασποράς).

Ανάλογος είναι ο ηλικιακός καμβάς και στο πεδίο των «γαλάζιων» τομεαρχών, όπου επίσης οι... κάτω των 40 έχουν την τιμητική τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Μιχάλης Καμίτσης (Θεματικός Τομέας Οικονομικών), Βασίλης Θεοδουλίδης (Θεματικός Τομέας Υγείας), Αθανάσιος Βαμβίνης (Θεματικός Τομέας Υποδομών και Μεταφορών), Γιώργος Κουμπαράκης (Θεματικός Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Ιωάννα Γκελεστάθη (Θεματικός Τομέας Προστασίας του Πολίτη) και Χρήστος Σούλης (Θεματικός Τομέας Πολιτισμού). Επιπλέον, στη λίστα με τους «γαλάζιους» νέους συμπεριλαμβάνονται ο Νίκος Λυσιγάκης (υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας της Ν.Δ.). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά το τέλος των συνεδριακών διαδικασιών του Μαΐου η Ν.Δ. έχει τη νεότερη ηλικιακά και πιο ανανεωμένη Πολιτική Επιτροπή, με τον σχετικό μέσο όρο να πέφτει κατά εννέα έτη σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο. Το ίδιο συνέβη και σε επίπεδο αναπληρωτών στις γραμματείες του κόμματος, με πολλά πρόσωπα προερχόμενα από τη νεολαία.

Ο αέρας ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα και οι σκέψεις ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών

Υπουργοί και υφυπουργοί

Αντίστοιχη βεβαίως είναι η εικόνα και στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, γεννημένος το 1983, είναι ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού μέσα σε αυτή την τριετία πιστώνεται τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την υλοποίηση του μεγάλου στόχου του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Ο 37χρονος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, είναι ακόμα ένα από τα νεότερα πρόσωπα της κυβέρνησης, με σημαντικές πρωτοβουλίες αλλά και πλούσιο βιογραφικό, αφού ήταν μάχιμος δικηγόρος και αριστούχος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ Πειραιά, είναι ένα ακόμα νέο πρόσωπο που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας κατόπιν επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο πεδίο ενασχόλησής της.

Το σύνθημα «τόπος στα νιάτα» έγινε πράξη στη «γαλάζια» διακυβέρνηση και στο πεδίο του διορισμού γενικών γραμματέων, με ενδεικτικές περιπτώσεις τον Γιάννη Ξιφαρά (Μεταφορών) και τη Θέμιδα Ευτυχίδου (Βιομηχανίας). Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις διοίκησης, όπως οι επικεφαλής των οργανισμών, με ονόματα όπως του Κώστα Δέρβου στο Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης, του Δημήτρη Χρόνη στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Τόλη Παπαποστόλου στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και του Βαγγέλη Καραμίντζιου στον Οργανισμό Ανακύκλωσης να συνιστούν ενδεικτικά παραδείγματα.

Κοινοβουλευτκή ομάδα

Ουδείς βεβαίως θα πρέπει να λησμονεί πως στις εκλογές του 2019 συντελέστηκε μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα της Ν.Δ. ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τους βουλευτές της που βρίσκονται στο ηλικιακό σταυροδρόμι της δεκαετίας 30-40 να πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διαδικασία.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Γιάννη Μελά, τον Βαγγέλη Λιάκο, τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο, την Κατερίνα Μονογυιού, τη Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, τον Φίλιππο Φόρτωμα, τη Στέλλα Μπίζιου, τον Λάκη Βασιλειάδη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.