Νέα δεδοµένα στη διαµόρφωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του γενικού πληθυσµού στην Ελλάδα, αφού, µε βάση τα όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, άλλες περιοχές εµφανίζονται να χάνουν έδρες και άλλες να κερδίζουν, µε αποτέλεσµα κανείς να µην µπορεί να πει µε σιγουριά πώς θα διαµορφωθεί ο εκλογικός χάρτης µετά τις επόµενες κάλπες.

Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε ιδιαίτερα µικρό για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ούτε και την εβδοµάδα του ∆εκαπενταύγουστου σταµάτησαν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της διαµόρφωσης των ψηφοδελτίων. Οι πληροφορίες λένε, µάλιστα, ότι προκειµένου τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιµα -καθώς στην Κουµουνδούρου µιλούν ακόµη για κάλπες το φθινόπωρο-, συνεχίστηκε όλο το τελευταίο διάστηµα η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα εµπλακούν στη µάχη για την ψήφο των πολιτών.

tsipras
Τόσο η Ράνια Σβίγκου όσο και ο αναπληρωτής γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, συνέχισαν τη συλλογή βιογραφικών, προκειµένου το επόµενο διάστηµα να υπάρξει ο τελικός κατάλογος των στελεχών που θα διεκδικήσουν µια θέση στην επόµενη Βουλή. Παράλληλα, οι νοµαρχιακές επιτροπές του κόµµατος στέλνουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε και αυτές να αξιολογηθούν από τα όργανα του κόµµατος, αλλά και από τον πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι µετά την οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ∆ΕΘ -µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου- δεν αποκλείεται να δοθεί στη δηµοσιότητα ένας πρώτος αριθµός υποψηφίων, καθώς οι νέοι θα πρέπει να έχουν µια ισότητα ευκαιριών ως προς την εκλογική επιρροή απέναντι στους 85 σηµερινούς βουλευτές, οι οποίοι αυτοδίκαια θα είναι ξανά υποψήφιοι. Σε όλη αυτή τη διαδικασία σηµαντικό ρόλο θα παίξει, ωστόσο, ο νέος εκλογικός χάρτης που δηµιουργήθηκε µετά την απογραφή και ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του χρόνου. Σύµφωνα µε τις υπάρχουσες εκτιµήσεις, κάποιες περιφέρειες θα κερδίσουν έδρες, αντίθετα κάποιες άλλες θα χάσουν.

Ανάµεσα σε αυτές που µπορεί να κερδίσουν επιπλέον έδρες είναι η Ανατολική και η ∆υτική Αττική, η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης και ενδεχοµένως και ο Βόρειος Τοµέας της Αττικής, ενώ σε αυτές που θα απωλέσουν έδρες συγκαταλέγονται η Αχαΐα, όπου οι 9 µειώνονται σε 8, η Α’ Αθήνας (οι 14 γίνονται 13 και ενδεχοµένως 12), αλλά και ο Νότιος Τοµέας, όπου αντί για 18 θα εκλεγούν 17 συνολικά βουλευτές. Σηµαντική αλλαγή -σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής στοιχεία- θα είναι και η αύξηση των µονοεδρικών εδρών από επτά σε δέκα. Πέρα δηλαδή από τα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάµο και τη Φωκίδα, ενδέχεται να προστεθούν η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Χίος. Από διεδρικές να γίνουν και αυτές µονοεδρικές. Ακόµα υποψήφιες για να χάσουν από µία έδρα είναι η Αρκαδία (από τριεδρική να γίνει διεδρική), η Κοζάνη (από πενταεδρική να γίνει τετραεδρική) και η Φθιώτιδα (από πενταεδρική να γίνει τετραεδρική).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µετά την οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ∆ΕΘ -µετά τα µέσα Σεπτεµβρίουδεν αποκλείεται να δοθεί στη δηµοσιότητα ένας πρώτος αριθµός υποψήφιων βουλευτών


Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων που εµφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόµµα, η αξιωµατική αντιπολίτευση ενδέχεται να αντιµετωπίσει νέες εσωκοµµατικές διαµάχες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τόσο στον συσχετισµό των προσώπων όσο και των τάσεων που αυτές εκφράζουν.

Περίπλοκη κατάσταση

Μοιραία, πάντως, το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ µετατοπίζεται στην Α’ Αθήνας, καθώς εκεί εκλέγει 4 βουλευτές πρώτης γραµµής - κατά σειρά εκλογής, Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Βερναρδάκης. Ο τελευταίος εµφανίζεται για την ώρα ως ο «αδύναµος κρίκος», εξ ου και οι δηλώσεις εναντίον της Νίκης Κεραµέως, που τον έφεραν ένα βήµα πριν από τη διαγραφή από το κόµµα του. Με δεδοµένο ότι µε αξιώσεις θα διεκδικήσει µία έδρα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τότε οι συσχετισµοί περιπλέκονται ακόµα πιο πολύ, διότι σε αυτή την περίπτωση κάποιος από τους υπόλοιπους τρεις θα πρέπει να πάρει στα χέρια του τον «µουντζούρη».

Το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ µετατοπίζεται στην Α’ Αθήνας, καθώς εκεί εκλέγει 4 βουλευτές πρώτης γραµµής, τους Βούτση, Τζανακόπουλο, Φίλη και Βερναρδάκη


Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδοµένου ότι ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος έχει µια πολύ δυναµική παρουσία στο εσωτερικό του κόµµατος και είναι ιδιαίτερα προβεβληµένος στην κοινωνία - όπως άλλωστε και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Κανείς, ωστόσο, δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν οι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης.

Στην πραγµατικότητα, στην Α’ Αθήνας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µιλούν για την κορυφαία αντιπαράθεση «προεδρικών» και «Οµπρέλας», χωρίς κανείς να ξέρει ποιος θα βγει νικητής. Μάχες µεταξύ «προεδρικών» και των «53+» θα υπάρξουν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αφού τα στελέχη της «Οµπρέλας» επιθυµούν να µη χάσουν τις δυνάµεις τους µέσα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα. Το εγχείρηµα αυτό, ωστόσο, µοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τη συγκεκριµένη στιγµή όσα στελέχη «πλασάρονται» δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έχουν προβάδισµα στην επιλογή των πολιτών. Σε αυτό το σκηνικό σηµαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι οι ερχόµενες εκλογές θα γίνουν µε απλή αναλογική. Για παράδειγµα, οι τετραεδρικές περιφέρειες δεν θα µοιράζονται, όπως τώρα, µεταξύ δύο κοµµάτων σε αναλογία τρία προς ένα (3:1) ή ακόµα και σε τέσσερα-µηδέν (4:0) και µάλιστα ανεξαρτήτως ποιο κόµµα ήρθε πρώτο στη συγκεκριµένη περιφέρεια.