«Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης είναι από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες», έλεγε ανερχόμενος διπλωμάτης σε ανύποπτη στιγμή αναφερόμενος στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, όταν η αλλαγή σκυτάλης στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

demiris
Ο πρέσβης κ. Θεμ. Δεμίρης ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ΕΥΠ, μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, πράγμα σπάνιο για αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη διάρκεια της δήλωσής του, την περασμένη εβδομάδα, το περίγραμμα των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών, τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και τις αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Αρμόδιος για να «οικοδομήσει» τους παραπάνω πυλώνες θα είναι ο Θεμ. Δεμίρης, αναλαμβάνοντας μια «ειδική αποστολή». Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς και διπλωμάτες, η θητεία του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2019 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, αλλά και η διαδρομή του στο Διπλωματικό Σώμα αποτελούν τον οδηγό και το εχέγγυο για την την παρουσία του στη διοικητική ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μόνιμος αντιπρόσωπος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και πρέσβης στην Ε.Ε. με καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας


Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια, και ο πρώτος «συνδετικός κρίκος» που συνδέει τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου που προέρχονται από τις τάξεις των διπλωματών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί Δεμίρη έγιναν όσες συμφωνίες δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», έλεγε διπλωμάτης σχολιάζοντας τη θητεία του.

Η πορεία του Θεμιστοκλή Δεμίρη

Η διαδρομή του στο Διπλωματικό Σώμα από το 1982, όταν και ορκίστηκε ακόλουθος, είναι σε άμεση συνάφεια με τις περιοχές που αφορούν την Ελλάδα σε επίπεδο ασφάλειας και διπλωματίας. Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Διεύθυνση Τουρκίας - Κύπρου, όπου διετέλεσε επικεφαλής στο τμήμα Κύπρου, εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη Διεύθυνση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπίας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων, μόνιμος αντιπρόσωπος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας είναι μερικά από τα «πόστα» που έχει αναλάβει ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, οι οποίες του παρέχουν υψηλού επιπέδου εμπειρία για τον διττό στόχο που αναλαμβάνει. Από τη μια, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό και, από την άλλη, τη διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η ΕΥΠ, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αποτελεσματική σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής ασφάλειας της Ελλάδας.

Η επιστοφή των διπλωματών στην ΕΥΠ

Η τοποθέτηση του Θεμ. Δεμίρη στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ σηματοδοτεί την επιστροφή της εν λόγω υπηρεσίας στην «εποχή των διπλωματών». Από τη στιγμή που η ΕΥΠ έλαβε τη νέα της μορφή μετά τη Μεταπολίτευση, οι επικεφαλής της προέρχονταν αποκλειστικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στις 16 Μαρτίου 1999, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μια αλλαγή διοίκησης που αποτέλεσε τομή για την ιστορία της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Σημίτη.

Ο Παύλος Αποστολίδης ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που αναλάμβανε το κρίσιμο πόστο του επικεφαλής της ΕΥΠ, θέση την οποία κατείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, με μοναδική εξαίρεση τον Κώστα Τσίμα (επί ΠΑΣΟΚ).

Η τοποθέτηση του Παύλου Αποστολίδη στην εν λόγω θέση δημιούργησε και μια βραχύβια παράδοση, καθώς ο διάδοχός του το 2004 ήταν ο επίσης πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, επιλογή του Κώστα Καραμανλή, μέχρι τον Ιούλιο του 2009, ενώ ο επίσης πρέσβης Κων. Μπίκας ήταν επικεφαλής από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Η τοποθέτηση του πρώτου διπλωμάτη στην ΕΥΠ είχε έρθει αμέσως μετά το «φιάσκο» της υπόθεσης Οτσαλάν, που οδήγησε στην έξοδο από το κτίριο της Λ. Κατεχάκη τον Χαράλαμπο Σταυρακάκη, ο οποίος είχε επίσης αντικαταστήσει τον Λεωνίδα Βασιλικόπουλο μετά την τραγική νύχτα των Ιμίων.