Τα πυρά του εμπνευστή της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναυάρχου ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, δέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» άρχισε τις γεωτρήσεις εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στη στην θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας, στο κοίτασμα Yorukler-1 και όχι σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η Άγκυρα αμφισβητέι την ελληνική κυριαρχία, που φτάνουν έως και 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» αναφέρει ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί.




Ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει προτείνει τον αποκλεισμό Μυτιλήνης, Σάμου και Καστελόριζου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Οι οπαδοί της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανέμεναν πως το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα κινούνταν σε περιοχές που θα δημιουργούσαν τετελεσμένα απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα, ζητώντας να «τρυπήσει» ακόμη και νότια της Κρήτης στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να στείλει το γεωτρύπανο για εργασίες, έως τις 7 Οκτωβρίου 2022, στην θαλάσσια περιοχή της Ατάλλειας, δείχνει πως -σε αυτήν την φάση τουλάχιστον- επιδιώκει να κινηθεί στα όρια της νομιμότητας.




Ωστόσο, ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άμεσα, με την έκδοση νέας NAVTEX που θα στοχεύει θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ή κυπριακού ενδιαφέροντος. Για αυτό, όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση, η «επαγρύπνηση» των Ε.Δ. συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Yorukler-1 αποτελεί το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της Τορκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ενέργειας.