«Πλοίο που ενισχύει την ισχύ της Τουρκίας στη ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’», είναι για τα τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο Αμπντούλ Xαμίτ Χαν, το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα από την Μερσίνα, προκαλώντας την κορύφωση της έντασης στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας έως και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις, με μία φαντασμαγορική τελετή.

«Μεγάλη μέρα» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, με τελευταία του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αύριο είναι η μεγάλη μέρα. Είμαστε ενθουσιασμένοι. Ας είναι ο δρόμος του καθαρός ο άνεμός του εύκολος και η προσπάθειά του σαν του Αμπντούλ Xαμίτ Χαν», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται διεξοδικά στον σημερινό απόπλου του γεωτρητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» έτοιμο για την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο», γράφει η Takvim, παρουσιάζοντας στην ηλεκτρονική έκδοσή της πλάνα από το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλοίου και σχολιάζοντας με νόημα πως πρόκειται για το «ισχυρότερο πλοίο» του είδους στην «Γαλάζια Πατρίδα».

«Μετά την αναχώρηση από τη Νότια Κορέα και την άφιξή του στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας στις 19 Μαΐου, όπου ανακοινώθηκε και η ονομασία του ως «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκαν διάφορες μελέτες στο πλοίο γεώτρησης που θα συμμετάσχει στις προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας», αναφέρει η εφημερίδα Sabah.

«Η Τουρκία είναι για άλλη μια φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας», σχολιάζει παράλληλα η Yeni Safak.