Στην Αμερική ονομάζεται top confidant: Είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης ενός υψηλόβαθμου πολιτικού προσώπου, ο άνθρωπος που όχι απλά είναι στενός του σύμβουλος, αλλά χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Στο Μέγαρο Μαξίμου την τελευταία τριετία το ρόλο αυτό είχε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, η παραίτηση του οποίου έχει προκαλέσει ήδη πολλές και ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Η συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα από την αρχή κιόλας της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Τον Απρίλιο του 2003, όταν ο κ. Μητσοτάκης παραιτήθηκε από επικεφαλής της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έμαθαν για την πρόθεσή του να πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών ήταν ο ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης (γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του εκλιπόντος Σπύρου Δημητριάδη).

Ο νεαρός τότε δικηγόρος δεν είχε συμπληρώσει καλά καλά ένα χρόνο από τότε που είχε επιστρέψει από το Λονδίνο: Στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου πήγε μετά την αποφοίτησή του από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, είχε σπουδάσει πρώτα νομικά στο Queen Mary και στη συνέχεια είχε κάνει μεταπτυχιακό στη ναυτιλία και στα χρηματοοικονομικά στο Cass Business School του πανεπιστημίου City.

Την περίοδο, λοιπόν, που ο κ. Μητσοτάκης ξεκινούσε την κοινοβουλευτική του θητεία, ο κ. Δημητριάδης ξεκινούσε στην Αθήνα τη δική του δικηγορική εταιρία. Εντούτοις από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα του και έκτοτε παραμένει στενός του σύμβουλος και συνεργάτης. Το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική εξάλλου το είχε πάρει από νεαρή ηλικία, μέσα από τη συμμετοχή του στην ΟΝΝΕΔ, όπου είχε φτάσει στη θέση του αντιπροέδρου της φοιτητικής νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS).

Από το 2013 και μετά, με αποκορύφωμα τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Δημητριάδης «έτρεχε» το πολιτικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι. Από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 κι έπειτα, μετακόμισε στην Πειραιώς ως εξ απορρήτων σύμβουλος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Ιούλιο του 2019 τον ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, μάχιμος δικηγόρος επί μία 15ετία με σημαντικές υποθέσεις στο ενεργητικό του, γνώστης αγγλικών και γερμανικών, ο κ. Δημητριάδης κλείνει σε λίγες εβδομάδες τα 43 του χρόνια. Οι ασκήσεις κομματικής και πολιτικής ισορροπίας και οι μικρές και μεγάλες κρίσεις που διαχειριζόταν, αποτελούσαν την καθημερινότητά του τα τελευταία έξι χρόνια, με τον πρωθυπουργό να αναζητά πλέον το πρόσωπο που μπορεί να ανταποκριθεί στον δύσκολο αυτό ρόλο.