Eκστρατεία για να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υπάρχει στην κοινωνία θα κάνουν εν μέσω του θέρους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το σύνολο των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ακόμη δεν μπορεί να καμφθεί στο σύνολό του.

Ανάλογα με επιμέρους χειρισμούς θεμάτων και τη στάση που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κίνημα αυτό εμφανίζεται να αναβιώνει, και μάλιστα με ένταση. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου τα στελέχη που μελετούν όλες τις δημοσκοπήσεις έχουν καταλήξει σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ότι στο κίνημα αυτό ο μοναδικός που μπορεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ρωγμές είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις αναλύσεις που έχουν κάνει τα στελέχη της αξιωματικής συμπεραίνουν ότι στο κίνημα αυτό μετά το 2019 υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι των απογοητευμένων αριστερών, των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και της λαϊκής Δεξιάς, που μέσα στα χρόνια της κρίσης πίστεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια.

Από αυτές τις τρεις κατηγορίες σήμερα οι πιο φανατικοί αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι παραμένουν οι προερχόμενοι από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, η οποία στην πραγματικότητα συντάσσεται σε σημαντικό βαθμό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τις δύο υπόλοιπες ομάδες -λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- (τους απογοητευμένους αριστερούς και δεξιούς) έχουν αρχίσει να υπάρχουν διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί έχουν πειστεί για τις πολιτικές του προτάσεις, αλλά γιατί ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τις περιοδείες που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να προσεγγίσει ένα ικανοποιητικό κομμάτι ψηφοφόρων που στις εκλογές του 2019 δεν είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου επενδύουν ιδιαίτερα, πέρα από την προσέγγιση των μετανοημένων αριστερών και αυτήν των ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας, και σε εκείνο το κομμάτι της Ν.Δ. που δεν είναι φανατικά δεξιό και αναζητεί λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητά του. «Ηδη πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει να βελτιώνεται αισθητά», λένε τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα θεωρούν ότι μέχρι και το φθινόπωρο αυτή η αλλαγή θα έχει γίνει ακόμα πιο έντονη.

Οι  ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν, ακόμα, ότι στις μετρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το ίδιο του το κόμμα, γεγονός που δείχνει ότι το «βαρύ χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο πρόεδρός του.

Το σχέδιο

Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή, τα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να σηκώσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού, όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους αυτοί τα έχουν και στο Μέγαρο Μαξίμου και προφανώς κάνουν την ίδια ανάλυση. Οτι, δηλαδή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τραβάει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ και η όποια δυναμική υπάρχει μπορεί να καμφθεί μόνο μέσα από την αποδόμηση του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συνεργάτες του λένε, μάλιστα, ότι όλες οι προσωπικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης «να δημιουργήσει γι’ αυτόν την εικόνα ενός πολιτικού που στερείται σοβαρότητας και επιχειρημάτων».

Την τελευταία εβδομάδα δεν πέρασε, άλλωστε, απαρατήρητο από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι επιχειρήθηκε επικοινωνιακά από την κυβέρνηση να δείξει ότι ο Αλέξη Τσίπρας λέει ψέματα και υπερβολές για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που κάηκαν στην Πάρνηθα. Το γεγονός ακόμα ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι πήγε στη δεξίωση του Προεδρικού χωρίς μάσκα, ενώ μερικές ημέρες πριν είχε κορονοϊό, εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο.

Η άμεση αντίδραση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δημοσιοποίησαν αμέσως το αρνητικό pcr του Αλέξη Τσίπρακαι οι επιθετικές δηλώσεις του Νάσου Ηλιόπουλου επιβεβαιώνουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές επιθέσεις στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει έναν ιδιαίτερα επιθετικό δρόμο προκειμένου να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο.

Στο στόχαστρό τους έχει μπει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τη λογική ότι κάθε χαρακτηρισμό που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα θα τον ανταποδίδουν με τον ίδιο τρόπο. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι ο κλυδωνισμός που υφίσταται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μπορεί να τους φέρει εκλογικά οφέλη, εάν τη συγκεκριμένη στιγμή δείξουν ότι έχουν αυτοπεποίθηση ως κόμμα με έναν αρχηγό που μπορεί να ηγηθεί ενός κυβερνητικού σχήματος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30 Ιουλίου 2022