Στον καίριο και κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, όπως επίσης και για τις ενέργειες αποτροπής των πολιτικών αναθεωρητισμού στην περιοχή.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο Αμερικανός ΥΠ.ΑΜ. θα έχει εντός των προσεχών ημερών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Επιπλέον, στις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους παράγοντες τόσο του υπουργείου Αμύνης όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ζήτησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την επίσπευση των διαδικασιών εντάξεως της Ελλάδος στο όλο πρόγραμμα παραγωγής/αποκτήσεως των F-35, καθώς διαφαίνεται πως, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν το μαχητικό αυτό, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να «μπουκώσει» το πρόγραμμα.

Συμφώνως με τις έως τώρα εκτελέσεις υπαρχουσών παραγγελιών αλλά και άλλων που έχουν ήδη δοθεί, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχουν παραγγελθεί και θα πετούν στους ευρωπαϊκούς ουρανούς 550 F-35. Για τη στρατηγική σημασία των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε στο Twitter τα εξής: «Με τον Αμερικανό ομόλογό μου, Λόιντ Οστιν, ανέδειξα τη σημασία διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ, την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ για τα F-35 τόνισα ότι αποτελούν ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία». «Ειδικώς ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη φιλοξενία που παρέχει στην Αμερικανική Ναυτική Δραστηριότητα Υποστηρίξεως του κόλπου της Σούδας (U.S. Naval Support Activity Souda Bay), η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των αμυντικών μας σχέσεων», τόνισε στην επίσημη δήλωση υποδοχής του Ελληνος υπουργού ο Αμερικανός ομόλογός του, στιν, προσθέτοντας: «Θέλω επίσης να υπογραμμίσω την προτεραιότητα προσβάσεως την οποία παρέσχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, πρόσβαση που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία και μας διευκολύνει να ασκούμεθα και να επιχειρούμε στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θαλάσσης». Ο Αμερικανός ΥΠ.ΑΜ. τόνισε επίσης: «Η αμυντική σχέση Ελλάδος - ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Η ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζει την αταλάντευτη επιθυμία των δύο χωρών μας στο μοίρασμα της ειρήνης και της σταθερότητος».

Επίσης, στο επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, αναφορικώς με τη συνάντηση Οστιν - Παναγιωτόπουλου, σημειώνονταν τα εξής: «Δύο παραδείγματα από αυτήν την εξαιρετική στρατηγική σχέση, τόνισε ο υπουργός Όστιν. Συμπεριλαμβάνονται η φιλοξενία των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων στη Σούδα και η πιστοποιηθείσα προτεραιότητα παρουσίας για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως στη Βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 60 μίλια από τα στενά των Δαρδανελίων στην Τουρκία. Η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει την ταχεία πρόσβαση στη Θάλασσα του Μαρμαρά και από εκεί μέσω των στενών του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα».

Τα ελληνοτουρκικά

«Οι ηγέτες (σ.σ.: οι υπουργοί) συζήτησαν επίσης την ανάγκη μειώσεως των εντάσεων στο Αιγαίο, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο υπουργός (σ.σ.: των ΗΠΑ) παρατήρησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα μιλήσει με τον Τούρκο ΥΠ.ΑΜ., Ακάρ, ενώ ζήτησε και οι δύο πλευρές να διερευνήσουν πραγματικές λύσεις στις από μακρού υπάρχουσες διαφορές», σημείωναν αμερικανικές πηγές, τονίζοντας την πρόθεση του Αμερικανού υπουργού να προσφέρει τις υπηρεσίες του μεταξύ δύο συμμάχων για να μειωθεί η μεταξύ τους ένταση.

Η ελληνική αποστολή επέδειξε αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα, ιδιαιτέρως αυξημένη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γεγονός που, όπως επισημάνθηκε στους Αμερικανούς, μαζί με την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθείται επισήμως, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι επαφές για το F-35 τόσο του ΥΕΘΑ όσο και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η επίσημη επίσκεψη του οποίου προηγήθηκε κατά μία εβδομάδα στις ΗΠΑ, έγιναν σε δύο επίπεδα: τόσο σε κυβερνητικό / υπηρεσιακό επίπεδο στην Ουάσινγκτον με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον επικεφαλής του Κοινού Διακλαδικού Προγράμματος F-35 των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, αντιπτέραρχο Σμιντ, όσο και σε επίπεδο εταιρείας, της Lockheed Martin, στις εγκαταστάσεις παραγωγής του μαχητικού στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Απώτερος αντικειμενικός σκοπός, η επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών από πλευράς των ΗΠΑ, ώστε να απαντήσουν το δυνατόν πιο σύντομα στο ελληνικό Letter of Request (LOR) με τα ζητούμενα στοιχεία, ώστε και η Ελλάδα από την πλευρά της να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην παραγγελία, με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στην περίπτωση της αποκτήσεως των Rafale, που λειτουργεί πλέον ως… «παράδειγμα προς μίμηση».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/7