Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σχετικά με τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης που παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα, παρουσία του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ένας πομποδέκτης για όλους αυτοκινητοδρόμους.

«Αυτό που κάναμε το 2019 έπρεπε να έχει γίνει από 2014», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια «θα είμαστε έτοιμοι να χρεωνόμαστε ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουμε».

Αναφερόμενος στην σημερινή παρουσίαση, επισήμανε ότι «σήμερα κάνουμε άλλη μια επανάσταση μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά».

Εξήγησε ότι με το car wallet οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το δίπλωμα και την ταυτότητα.

«Θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή να τα επιδεικνύουμε από το κινητό μας», σημείωσε.

«Η καινοτομία αυτή βελτιώνει αφενός την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την ταλαιπωρία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφάνειας», πρόσθεσε.

Τα δύο έγγραφα θα μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι, εκεί που ήταν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού και άμεσα θα τεθούν σε ισχύ. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι το κράτος διασφαλίζει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.


Για τη μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη

Σχετικά με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, δήλωσε: «Άλλο το ψηφιακό κράτος, άλλο η απόπειρα χακαρίσματος. Ακούω με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Καταλαβαίνω ότι έγινε απόπειρα να τον χακάρουν με το σύστημα Predator. Υπάρχει σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, δεν μπορώ να σας πως αν υπάρχει εδώ».

«Αυτό μας πάει πίσω σε εποχή που παρακολουθούσαν και την κυβέρνηση Καραμανλή. Αφήνει μια άσχημη οσμή αυτή η ιστορία. Πρέπει η δικαιοσύνη να διερευνήσει μια τέτοια καταγγελία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «έχουν τρικυμία στο κρανίο», αν ισχυρίζονται ότι εμπλέκεται η κυβέρνηση σε τέτοια υπόθεση.

«Έχουμε δύο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν που ασκεί σοβαρή και σκληρή αντιπολίτευση και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ό,τι θυμάται χαίρεται», δήλωσε.


«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος»

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη για πάρα πολλά χρόνια και η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

Δήλωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παραδοθεί τον Σετπέμβριο η επέκταση του Μετρό από τη Νίκαια στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα ξεκινούν τα έργα στο τμήμα εκείνο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Τέλος, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% των εργασιών στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2023.