Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχουν καταστραφεί από την πολιτική της Αθήνας, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι τόσο οι επαφές όσο και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχουν πλέον. Δεν υπάρχει συνεργασία, επαφές. Με μια λέξη, οι εξελίξεις, ολόκληρη η πλούσια σειρά διμερών σχέσεων που είχαν οικοδομηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, κυριολεκτικά ακυρώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες», είπε ο Μάσλοφ.

«Η Ελλάδα έχει επιλέξει από καιρό μια φιλοδυτική πορεία»

Ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα μας πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει από καιρό επιλέξει μια πορεία φιλοδυτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή της χώρας να υποστηρίξει τη γενική πολιτική της Δύσης είχε γίνει εδώ και καιρό. «Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και είναι επίσης μακροχρόνιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, η Ελλάδα πάντα καθοδηγούνταν από τον δυτικό κόσμο», τόνισε ο απεσταλμένος της Μόσχας στην Αθήνα.

«Μη φιλική» χώρα η Ελλάδα για τη Ρωσία - Έπειτα από 200 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία συμπεριέλαβε την Ελλάδα, μαζί με άλλα τέσσερα κράτη, στον διευρυμένο κατάλογο των χωρών που θεωρούνται μη φιλικές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς «διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό».

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται πλέον, εκτός από την Ελλάδα, η Δανία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον Μάσλοφ, πάντως, οι Έλληνες πολίτες επέκριναν σκληρά την κυβέρνησή τους, καθώς η Ελλάδα έγινε εχθρική χώρα για τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια. «Με τις ενέργειές της, έφερε τα πράγματα στο σημείο που η Ελλάδα έχει γίνει μια μη φιλική χώρα για τη Ρωσία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έκανε ποτέ κάτι κακό στην Ελλάδα», τόνισε ο πρέσβης.