Μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την οποία ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, και η Εύα Καϊλή κάνει τη δική της καταγγελία.

Ειδικότερα, μιλώντας στο protothema.gr, η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, αποκαλύπτει ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες.

Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε τις τηλεφωνικές συσκευές της.

Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους, ενώ από άλλες έρευνες έχει προκύψει ότι μέλη της ευρωβουλής τουλάχιστον από τρεις χώρες, τις Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Με βάση και την εμπειρία που είχε η κυρία Καϊλή το 2020  και διαθέτοντας μία εικόνα για τους κινδύνους στις επικοινωνίες, με την ιδιότητα της ως μέλος της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέλαβε συγκεκριμένη δράση, όταν εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο.

Μάλιστα, με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ειδική Υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης.

Πρόκειται για την υπηρεσία, στην οποία προσέφυγε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να επιβεβαιώσει την επίθεση που δέχθηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ειδική Υπηρεσία κρίθηκε απαραίτητη, μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωβουλευτές ότι είναι εκτεθειμένοι σε απόπειρες παρακολούθησης, μετά από ταξίδια τους σε τρίτες χώρες.

Το ευρωκοινοβούλιο είχε εντοπίσει μια απόπειρα παρακολούθησης στα τέλη καλοκαιριού του 2021 με λογισμικό που, όμως, δεν ήταν αρκετά εξελιγμένο, ώστε να είναι αόρατο, αλλά με ένα σπαμ μήνυμα με έναν περίεργο σύνδεσμο, για να «ψαρέψει» τον χρήστη.

Η ανησυχία έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν το «Citizens Lab & Amnesty Int», ειδοποίησε πριν λίγο καιρό Ούγγρους, Πολωνούς και Ισπανούς ευρωβουλευτές ότι έχουν πέσει θύματα εξελιγμένου λογισμικού παρακολούθησης, ενώ εξετάζονται και υποθέσεις που αφορούν Γερμανούς και Γάλλους.