Με πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία και περί τους 30 επιχειρηματίες φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος στις 19:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η επίσκεψη περιέχει ένα ιδιαίτερο συμβολικό μήνυμα: είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν πατάει το πόδι του σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίσημη αποστολή», γράφει η γερμανική Deutsche Welle, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ να φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την επίσκεψη αυτή.

«Ο MBS, όπως είναι επίσης γνωστός, ταξιδεύει στην Αθήνα με μεγάλη συνοδεία και εκτεταμένη ατζέντα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκεται στην κορυφή της ημερησίας διάταξης», σημειώνει επίσης η Deutsche Welle.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας θα επισημοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιο «East to Med data Corridor»: Ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και το οποίο αναμένεται να κοστίσει ως και 1 δις ευρώ.

Το έργο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου, κάτι που αναμένεται να τονίσουν στις δηλώσεις τους και οι κ. Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν.

Πέραν αυτού, το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποτελέσει η χώρα μας κομβικό κομμάτι σε μια ζώνη ασφάλειας και σταθερότητας που στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και της Βορείου Αφρικής. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, τα περιφερειακά σχήματα με Κύπρο-Ισραήλ συν τις ΗΠΑ και με Κύπρο-Αίγυπτο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (EuroAsia Interconnector) και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector), με υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ξεκινάει από το Wadi-El-Natroon στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική – όλα αυτά αποτελούν ψηφίδες αυτού ακριβώς του παζλ που επιχειρείται να οικοδομηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο Μπιν Σαλμάν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, υποδέχονται, αύριο Τετάρτη, Σαουδάραβες Υπουργούς και επιχειρηματίες, σε υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Η εν λόγω συνάντηση έπεται των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου, επισφραγίζοντας τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω και να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες.

Κατά τη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής/ανταλλαγής υπογεγραμμένων επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφούν στην Αθήνα αθροιστικά έως και 18 ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων και εταιριών των δύο κρατών, συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται το υποθαλάσσιο data cable. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της ΣΑ το MENA HUB που ανήκει στην STC και από την ελληνική πλευρά η εταιρία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων. Από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, σύμφωνα με πληροφορίες ξεχωρίζουν οι εξής:

- Στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη Μέση Ανατολή και σημαντικού ελληνικού ομίλου για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σαουδική Αραβία σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υδρογόνο και έργα υποδομών.

- Εξαγορά νοσοκομειακής μονάδας στην Αττική από σαουδαραβική εταιρία στο χώρο της υγείας

- Συμφωνία μεταξύ εταιριών στον τομέα της ναυτιλίας

- Συμφωνία σαουδαραβικής με έξι διαφορετικές ελληνικές επιχειρήσεις για εισαγωγή από την Ελλάδα προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, μέλι, λιπάσματα, χυμοί, μαρμελάδες, ζωοτροφές, κ.ά.

- Εξαγορά και εξοπλισμός ενός πρότυπου ογκολογικού νοσοκομείου στην Αττική