Τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της. Όπως επισημαίνεται, όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη που ενημερώνονται λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και πραγματοποιούν διαρκείς συσκέψεις για την πορεία της φωτιάς και τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.

Μεταξύ άλλων στο κέντρο συντονισμού βρίσκονται οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε μέγιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός 

Κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής έγινε γνωστο ότι καμία κλήση για τραυματισμούς και αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς δεν έχει δεχτεί η υπηρεσία, ενώ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είναι σε μέγιστη ετοιμότητα. Σε ετοιμότητα και τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Μικρή ύφεση των ανέμων προβλέπεται μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τους μετεωρολόγους που ενδεχομένως να βοηθήσει το έργο της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ωστόσο ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει την ειδική ομάδα Δευκαλίων με 22 στελέχη και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα με στόχο την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από τις οδούς και την προστασία των κατοικιών.

Επιπλέον, με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Σημειώνεται επίσης πως δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα, ενώ οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.