Ορθάνοικτο είναι το σενάριο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στο διάστημα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή την τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πριν από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Όπως ήταν φυσικό, η ακύρωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη της προοπτικής περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, την προηγούμενη εβδομάδα δρομολόγησε άμεσα τη συζήτηση για την πιθανότητα να προχωρήσει σε ανακάτεμα της τράπουλας όσον αφορά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να προκύψει ένα σχήμα που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και τις πολιτικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου στον δρόμο προς τις κάλπες.

Εξάλλου, οι (περιορισμένες ή διευρυμένες, ανάλογα με τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς) αλλαγές σκυτάλης σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια πριν η χώρα εισέλθει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή μιας εκλογικής αναμέτρησης κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη τακτική συνιστά για τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταδείξει ξεκάθαρα ότι απεχθάνεται τη λογική των δομικών ανακατατάξεων, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένει κανείς απολύτως στοχευμένες και «χειρουργικές» ενέργειες. Αν και ουδείς στην πρωθυπουργική αυλή έχει μπει από τώρα στη διαδικασία της ονοματολογίας, υπάρχουν ήδη εισηγήσεις σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα μπορούσαν να κινηθούν ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του.

Ενόψει λοιπόν της προεκλογικής εκστρατείας, υπάρχουν σκέψεις να προωθηθούν σε θέσεις υφυπουργών κυρίως -αφού ο πρωθυπουργός ουδέποτε θα έβαζε σε κίνδυνο την κυβερνητική ισορροπία χάριν των εκλογικών υπολογισμών, και δη σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία- μια σειρά βουλευτών από κρίσιμες περιφέρειες, οι οποίες είτε δεν εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση είτε, με φόντο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε αυτές, κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω αξιοποίηση τοπικών κοινοβουλευτικών στελεχών (πάντα βεβαίως στη βάση της αξιοκρατίας και των πεπραγμένων του καθενός).

anasximatismos

Η παράμετρος αυτή μαρτυρά και την ενίσχυση της λίστας με τους αιρετούς κυβερνητικούς παράγοντες, επιλογή που, αν μη τι άλλο, «βλέπει» στην ψυχολογία του στελεχιακού δυναμικού του κυβερνώντος κόμματος στον δρόμο προς τις εκλογές και βεβαίως στην κινητοποίηση του «γαλάζιου» μηχανισμού. Στην εξίσωση αυτή θα μπορούσαν να μπουν περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και οι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (όπου οι μετρήσεις προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία της κυβέρνησης), ο Έβρος, η Θεσσαλία, με έμφαση στη Λάρισα, κ.ά.

Την ίδια στιγμή, και με την άποψη ότι οι επικείμενες κάλπες θα κριθούν αναμφίβολα στη μάχη του Κέντρου να επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (αλλά και τις μυστικές που διενεργούνται για λογαριασμό των κομμάτων) εδώ και αρκετούς μήνες, είναι βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται ήδη πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν μέσω της συμμετοχής τους στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα πριν από τις εθνικές εκλογές να συμβολίσουν δυναμικά το περαιτέρω άνοιγμα που επιχειρεί σταθερά να κάνει ο ίδιος στην εκλογική δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είχε επιχειρηθεί με την περίπτωση του ναυάρχου Αποστολάκη, ωστόσο για τους γνωστούς λόγους η υπόθεση αυτή δεν είχε αίσιο τέλος. Φυσικά, αυτό θα συμβεί και στο επίπεδο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

H παράμετρος των εκλογών, η προώθηση κοινοβουλευτικών και οι περιφέρειες που χρειάζονται ενίσχυση


Κατά τα άλλα, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά στα χρόνια της διακυβέρνησής του να ανασχηματίσει τους υπουργούς τα χαρτοφυλάκια των οποίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς ή για να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή ενόψει των δυσκολιών που προμηνύονται.

Οι περιπτώσεις διορθώσεων

Στον αντίποδα, θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση -και μάλιστα οκτώ μήνες πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής (ο ίδιος έχει προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών για το τέλος της άνοιξης)- μόνο αν διαπίστωνε προβλήματα δυσλειτουργίας ή ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών που είναι συναρμόδιοι για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης κρίσης ή αν έκρινε πως κάποιος άλλος θα μπορούσε να υπερασπιστεί καλύτερα τις ελληνικές θέσεις. Ενδεικτική ήταν η στάση του με το παράδειγμα του υπουργείου Υγείας, όπου ο Βασίλης Κικίλιας αντικαταστάθηκε από τον Θάνο Πλεύρη μόλις τον περασμένο Αύγουστο, όταν πια διαφαινόταν πως η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά και ενώ είχε στεφθεί με επιτυχία το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας.

Πάντως, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, προκειμένου να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα εντός κι εκτός Ν.Δ. κατά το κρίσιμο πολιτικό διάστημα που έρχεται, σημαντικό ρόλο στις σκέψεις και τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό θα παίξουν οι... μπλε φάκελοι του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για τον συντονισμό του έργου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσου, στους οποίους περιγράφονται με ακρίβεια η δράση κάθε κυβερνητικού στελέχους και η αποτελεσματικότητά του βάσει των αρμοδιοτήτων του. Βλέπετε, μπορεί η χώρα να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο η ενεργειακή κρίση και οι συνεπακόλουθες συνέπειες δεν αφήνουν περιθώρια για παρατηρήσεις του τύπου «πρώτα τα υπουργικά καθήκοντα» και μετά οι εκλογικές περιφέρειες, όπως τις είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό...