«Έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση μπροστά μας. Πολύ σύντομα θα δείτε την πρόταση από την Επιτροπή για το νέο νομοθέτημα με επίκληση άρθρου των συνθηκών περί έκτακτων καταστάσεων πιθανής έλλειψης τροφοδοσίας και ενεργειακής κρίσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Οι συζητήσεις που γίνονται είναι ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δε θα έχουμε θέρμανση στο Βέλγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ασημακοπούλου.

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση. Οι βόρειες χώρες θα πιεστούν πολύ περισσότερο από εμάς», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

«Οι πιέσεις είναι τεράστιες στην Ευρώπη να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν πολύ σοβαρές προτάσεις», επισήμανε η ίδια.

«Το ακραίο σενάριο που εξετάζεται είναι το δελτίο στην ενέργεια για κάποιες χώρες. Κάτι τέτοιο θα σημάνει μεγαλύτερη ύφεση και μεγάλες ελλείψεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Κάθε μέρα νομοθετούμε εργαλεία ώστε να έχει η Ευρώπη επάρκεια», είπε στο τέλος η κ. Ασημακοπούλου.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της 

Ερωτηθείσα αν η απόφαση του πρωθυπουργού για τις εκλογές θα ευνοήσει τη ΝΔ: Επιτρέψτε μου τρεις επισημάνσεις, πρώτον ορθώς είπατε ότι ο Πρωθυπουργός ξέκοψε κάθε κουβέντα. Εγώ προσωπικά επειδή νομίζω ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης έχει επενδύσει στην έννοια της αξιοπιστίας και μέσα και έξω από την Ελλάδα ότι το εννοούσε πάντοτε ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία και το εννοεί και τώρα. Μιλάμε πάντοτε πλην απροόπτου. Από εκεί και πέρα θα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση μπροστά μας, αυτή είναι η πραγματικότητα, πολύ σύντομα θα δείτε να βγαίνει από την επιτροπή η πρόταση για το νέο, ενδεχομένως νομοθέτημα με επίκληση άρθρου των συνθηκών περί έκτακτων καταστάσεων, πιθανής έλλειψης τροφοδοσίας. Όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Πούτιν με τον North stream 1.

Το να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση είναι εν των ων ουκ άνευ. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα τα οποία σκεφτόμαστε δηλαδή να μας λένε εμάς στο Βέλγιο ότι μπορεί να μην έχουμε θέρμανση για τους 2 πρώτους μήνες του χειμώνα, μας το έχουν ξεκόψει από τώρα. Το συζητάνε με μεγάλη ένταση για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η συζήτηση στο Βέλγιο, η συζήτηση για την Γερμανία είναι τι θα γίνει, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα επειδή έχει κάνει τα κουμάντα της, επειδή έχει το LNG. Άρα η Ευρώπη θα πρέπει κάτι να κάνει, πως θα αντέξει το φαινόμενο κίτρινα γιλέκα και το φαινόμενο ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Μιλάμε για πρωτοφανείς συνθήκες μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις... Θα δούμε τις βόρειες χώρες να ζορίζονται περισσότερο από εμάς άρα αυτό μου δίνει και μεγαλύτερες ελπίδες ότι θα παρθούνε αποφάσεις.

Άμα θέλεις βρίσκεις λύσεις και υπάρχουν και πολύ σοβαρές προτάσεις. Όπως στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως στην περίπτωση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού προέρχονται από μια ομάδα ανθρώπων μέσα στην οποία είναι και ο έλληνας Πρωθυπουργός που μιλάει για το πλαφόν στην χονδρική τιμής της ενέργειας, που μιλάει επίσης για την εξεύρεση μια διαφορετικής λύσης τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που να έχει μια αποσύνδεση η οποία να μας επιτρέπει να κάνουμε ορισμένα πράγματα με μια μεγαλύτερη ευελιξία. Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο, πάντως από πλευράς του κοινοβουλίου οι πιέσεις είναι τεράστιες να βρεθεί μια λύση.

Αναφορικά με τις συνέπειες του πολέμου: Δεν είναι ελάχιστες οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία απλώς υπάρχουν και για εμάς συνέπειες. Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη, μπορεί να μην έχουμε στείλει στρατεύματα στον πόλεμο όμως γίνεται και ένας οικονομικός πόλεμος και σε αυτό η Ευρώπη είχε ακαριαία αντανακλαστικά και έβαλε και πάρα πολύ μεγάλες κυρώσεις. Δυστυχώς οι κυρώσεις αυτές έχουν συνέπειες και για εμάς και επίσης η Ρωσία θα κάνει και τέτοιου τύπου κινήσεις άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά η σκέψη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές επειδή θεωρεί ότι θα υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση η οποία λύση θα μας ευνοήσει και θα είμαστε λίγο καλύτερα δεν νομίζω ότι είναι αυτή η σκέψη. Η σκέψη ότι επειδή η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη το χειμώνα, επειδή απαιτείται να υπάρχει μια σταθερότητα στη χώρα για να αντιμετωπιστεί και να μην εκτροχιαστούμε δημοσιονομικά και να μην έχουμε χειρότερες συνέπειες οπότε «μη ρίχνεις τη ζαριά επειδή μπορεί να έχεις μικροκομματικά οφέλη αλλά κοίταξε το εθνικό συμφέρον», αυτή η σκέψη είναι στο μυαλό του Μητσοτάκη μάλιστα.

Τα χειρότερα σενάρια που επεξεργαζόμαστε είναι ότι κόβεται τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο, δεύτερον εκτοξεύεται ο πληθωρισμός σε δυσθεώρητα επίπεδα, περιορίζεται η ανάπτυξη πολύ περισσότερο από ότι περιμένουμε, έχουμε επισιτιστική κρίση και ελλείψεις σε αγαθά και έχουμε και μεταναστευτικό ρεύμα τεράστιο λόγω της επισιτιστικής κρίσης. Είναι μια πενταπλή κρίση και μου λέτε ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει κάτι; Είναι δυνατόν; Ο άγνωστος Χ είναι ο Πούτιν. Το ακραίο σενάριο είναι να υπάρχουν πάρα πολλοί σκληροί περιορισμοί στη ζήτηση. Οι οδηγίες που θα βγουν θα λένε εμείς έχουμε κάνει ένα συντονισμό, έχουμε κάνει μια κοινή προμήθεια η οποία έχει φτάσει μέχρι εκεί, λέγαμε να φτάσει στο 90% τώρα είναι στο 65% επειδή μας το κλείσανε δεν θα φτάσει στο 90%. LNG μπορούμε να κάνουμε αυτό, μπορούμε να πάρουμε από τους Αζέρους, είμαστε εκεί, τόσο έχουμε για το χειμώνα άρα κάντε κάθε χώρα τα κουμάντα σας με βάση αυτό που έχετε. Η κάθε χώρα θα έχει ένα δικαίωμα να φτιάξει ένα δικό της εθνικό πλάνο και με βάση την ποσότητα που λέμε ότι μπορουμε να προμηθευτούμε.

Ερωτηθείσα τι θα σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης αν το 50% των βιομηχανιών της Γερμανίας βγουν σε αναστολή λόγω της ενεργειακής κρίσης: Θα σημαίνει ύφεση και θα σημάνει και ελλείψεις. Συνθήκες πολέμου. Είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου πιστέψτε με ότι κάθε μέρα νομοθετούμε εργαλεία τα οποία είναι για την προστασία της Ευρώπης από τον οικονομικό πόλεμο αλλά και για τη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορεί να λάβει μέτρα ούτως ώστε να έχει επάρκεια και διαφορετικές πηγές.

Υπάρχουν μεγάλες συνέπειες στη Ρωσία, απλώς εμείς κοιτάζουμε τις συνέπειες σε εμάς και υπάρχει ένα κόστος το οποίο το πληρώνουμε. Μεγαλύτερο από το κόστος που πληρώνει η Ρωσία δεν είναι, το θέμα είναι να το αντέξουμε και να το μοιράσουμε δίκαια και το θέμα είναι ότι είναι πανευρωπαϊκό το κόστος και για αυτό θέλουμε πανευρωπαϊκή λύση.

Ερωτηθείσα για την απόφαση στην υπόθεση Λιγνάδη και αν θα πρέπει οι δικαστικές αποφάσεις να εναρμονίζονται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα: Θέλει μια ανάλυση υπό τρία πρίσματα, από το συναισθηματικό, το νομικό και το πολιτικό. Συναισθηματικά δεν συζητάω ο καθένας έχει την αντίδρασή του, δεν πρέπει να μπλέκει με τα υπόλοιπα. Πάμε στο θεσμικό, νομικό, πολιτειακό. Έχουμε δημοκρατία, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Υπάρχει η εκτελεστική εξουσία, υπάρχει η νομοθετική εξουσία η οποία φτιάχνει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται από τη δικαστική εξουσία η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Η εναρμόνιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα τι σημαίνει λαϊκά δικαστήρια; Τι είναι αυτά που συζητάμε, δεν είναι αυτή η θεσμική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και έχουμε μετά και το πολιτικο-κομματικό.

Ερωτηθείσα αν καλά έκανε η κα Μενδώνη και αποχώρησε από την παράσταση μετά την ανάρτηση του πανό και για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Δική της επιλογή. Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που κατηγορείται ότι είχε εμπλακεί στη Δικαιοσύνη, προσπαθούσε να την επηρεάσει οπότε λίγο φειδώ στην ιστορία αυτή όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν ήταν λάθος η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετατρέψει τις θεατρικές παραστάσεις σε λαϊκά δικαστήρια: Η ανακοίνωση δεν ξέρω πως ακριβώς εκφράστηκε. Με ρωτάτε αν ξέρω ποιος είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ; Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Με ρωτάτε αν υποπτεύομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει το χεράκι του σε όλα αυτά, η απάντηση είναι ναι. Θα το πίστευα αλλά αν ξέρω την ακριβή διαδρομή δεν την ξέρω αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί τα πάντα με τοξικότητα και χυδαιότητα σε υποκινούμενες καταστάσεις και προσπαθεί να επηρεάσει καταστάσεις, ναι . Αλλά όσο πιο χαμηλά κατεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το επίπεδο στην πολιτική αντιπαράθεση, όσο πιο πολύ με χυδαιότητα και τοξικότητα εμπλέκει τέτοια πράγματα, όσο πιο πολύ πηγαίνει στον κατήφορο τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ποσοστά του στις εκλογές. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα το ανεχτεί αυτό. Από την τοξικότητα και τη χυδαιότητα θα χάνει γενικά. Δεν νομίζω ότι η κοινωνία επιθυμεί μια προεκλογική χρονιά βουτηγμένη στο βούρκο.