Ένταση και μεγάλη αντιπαράθεση πυροδότησε η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής, στο Πολυτεχνείο και στο ρόλο της εξέγερσης στην πτώση της Χούντας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Συρίγος μιλώντας επί νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες» που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο λέγοντας ότι ήταν το μοναδικό γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη χούντα, και μετά το ΄74 έλαβε μυθικές διαστάσεις.

Το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε πολύ στα χρόνια του μνημονίου, με μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73, ενώ συνεχίστηκε για ένα χρόνο με τον Ιωαννίδη», ανέφερε ο υφυπουργός προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν για αναθεωρητισμό της ιστορίας και για πρόκληση από το βήμα της Βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής.

«Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από κηδεία Παπανδρέου μέχρι και το 1974, πέραν του Πολυτεχνείου. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο όλου του πολιτικού φάσματος. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο».

Τον λόγο έλαβε ο Πάνος Σκουρλέτης που ζήτησε από τον υφυπουργό να ανασκευάσει καθώς η τοποθέτησή του είναι προσβολή για τους φοιτητές στην Ελλάδα.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε από τον υφυπουργό εξηγήσεις λέγοντας: «Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείται για το μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε εξηγήσεις για τι προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Στην συζήτηση παρενέβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης όπου κρατώντας αποστάσεις ανέφερε «Η ΝΔ τίμησε τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους και περιστροφές. Αγώνα πολιτικό κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό. Αγώνα επωνύμων και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της χούντας και για την επιστροφή της χώρας στην Δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».