Είναι έντονη η ανησυχία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αναθεωρητισμό κατά της Ελλάδας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επίσης, πρόσθεσε πως αν και η Άγκυρα απομακρύνεται από τις συμβάσεις του δυτικού κόσμου η Ελλάδα δεν επιθυμεί μια Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Για το Κυπριακό είπε πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κάποια ζωντανή ένδειξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς για το ενεργειακό ζήτημα είπε πως «η Ρωσία εργαλειοποιεί με έντονο τρόπο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για την ενεργειακή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε από το φθινόπωρο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας σχετικά με το ρωσικό πετρέλαιο, είπε πως θα ήταν ενάντια στα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα.



Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαρβιτσιώτη - Τι είπε

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή ανησυχία στο Κογκρέσο για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η Τουρκία. Μια ανησυχία την οποία έχει επισημάνει και η ελληνική πλευρά ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην προκλητικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη διάθεση αναθεωρητισμού  σε σχέση με την Ελλάδα και βέβαια και τη μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και το σχεδόν Νατοϊκό πλαίσιο κυρώσεων. Λεω «σχεδόν Νατοϊκό» γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει κυρώσεις αλλά τις έχει αποφασίσει η ΕΕ, τις έχει αποφασίσει το γκρουπ των G7 και βεβαίως από όλο αυτό το μπλοκ του δυτικού κόσμου γιατί και άλλες χώρες έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις κυρώσεις πχ η Ιαπωνία,  λείπει η Τουρκία.

Ερωτηθείς αν αλλαζει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις του προέδρου  άλλωστε νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι έχει πει ο ίδιος. Εκτιμώ ότι θα γίνει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη συζήτηση για το ρόλο της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τις φωνές που ακούγονται ότι θα πρέπει ο ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί να  συνεχίσει χωρίς την Τουρκία στους κόλπους του

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Οτιδήποτε απομακρύνει την Τουρκία  από το συμβατικό πλαίσιο του δυτικού κόσμου δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Εμείς δεν θέλουμε μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε μια Τουρκία η οποία είναι αποκομμένη από την Νατοϊκή συμμαχία και είναι αποκομμένη από το Ευρωπαϊκό σύστημα. Για αυτό και  διαχρονικά η πολιτική της χώρας σε διαδοχικές κυβερνήσεις ήταν υπέρ της  ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας  την οποία έχουν υπηρετήσει διαδοχικά οι τελευταίες 10 κυβερνήσεις της χώρας. Πλέον η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα βήματα που απαιτούνται και ο πήχης ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά και γίνονται πολύ πιο ισχυρές οι φωνές στην Ευρώπη οι οποίες λένε «δεν θέλουμε την Τουρκία ως μέλος της ΕΕ αλλά θέλουμε την Τουρκία να έχει μια ειδική σχέση με την Ευρώπη».

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας και της Ισπανίας έναντι της Τουρκίας

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο και στη Μαδρίτη ακριβώς συζητώντας τα θέματα αυτά με τους ομολόγους μου. Δεν είναι κάτι το οποίο έχει σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να το αναδεικνύει σε όλες τις επαφές τις οποίες κάνει. 

Ερωτηθείς αν θα επανεξετάσουν τη στάση τους ως προς τις προμήθειες οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο το ζητάμε, το ζητάμε και στα κοινοβούλια τους. Είχα την ευκαιρία να δω τον πρόεδρο  της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, να δω πολλά Ινστιτούτα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής και να συναντήσω αρκετά μέλη της Μπούτεσταγκ που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης. Είναι κάτι το ποιο σήμερα ακούγεται πιο εύκολα στο Βερολίνο από ότι ακουγόταν πριν από δύο χρόνια.  Είναι μακρύς ο δρόμος στο να φτάσεις σε κάτι τέτοιο πάντως δεν είναι κάτι που το είπε κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, το άφησε στην άκρη και δεν το επανέφερε.    

Αναφορικά με τη φημολογία που υπάρχει για την προσάρτηση των κατεχομένων 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τα παρακολουθούμε όλα τα θέματα αυτά. Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο σε εικαζόμενες πληροφορίες.

Για το Κυπριακό

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια ζωντανή ένδειξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού.   

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο δεν βελτιώνεται, φαίνεται ότι εργαλειοποιεί με πολύ έντονο τρόπο η ρωσική πλευρά το θέμα της παροχής αερίου στην Ευρώπη ιδιαίτερα δε μετά τη διαφαινόμενη μη επαναφορά στις κανονικές ποσότητες ακόμα και μετά την επισκευή του αγωγού North  Stream 1  στην παροχή αερίου στην Γερμανία. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να πάρει αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο συζητάμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής κρίσης από πέρυσι τον Οκτώβριο και δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια κοινή λύση και έναν τρόπο αντιμετώπισης.  Δεν αρκεί μόνο η προμήθεια του ακριβότερου σε σχέση με το ρωσικό αέριο LNG αλλά χρειάζονται και άλλες ενέργειες για τη διαμόρφωση των τιμών σε ένα πιο φιλικό επίπεδο προς τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά χρειάζεται και μια μεγαλύτερη προσπάθεια για την επάρκεια των ποσοτήτων. Νομίζω ότι πλέον έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός σε σχέση με την ενεργειακή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε από το φθινόπωρο και για αυτό τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι η Κομισιόν έχει αρχίσει να τρέχει προσπαθώντας να  φτιάξει ένα πλαίσιο που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη.  Πάντως σίγουρο είναι ότι είμαστε από τις χώρες που πιέζουνε πάρα πολύ έντονα στο  να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λυση στο θέμα και της επάρκειας αλλά και στο θέμα των τιμών.

Ερωτηθείς  για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την ελληνική ναυτιλία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:  Από το πλαίσιο των κυρώσεων έχει εξαιρεθεί η μεταφορά πετρελαίου προς τρίτες χώρες και αυτό ήταν μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που είπαμε  είναι ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ανταγωνιστικά εμπόδια στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και κατ’ επέκταση βεβαίως και στην ελληνική ναυτιλία, και να πούμε ότι αποκόπτονται από τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου και ρωσικού αερίου προς τρίτες χώρες πράγμα το οποίο δέχτηκαν οι υπόλοιποι εταίροι μας.  Συνεχίζουνε κάποιες πιέσεις, δεν θα έλεγα τόσο έντονες όσο στην αρχή γιατί είναι πολύ δύσκολη η διαμόρφωση πλέον μιας ομοφωνίας στο πλαίσιο ενός καινούργιου πακέτου κυρώσεων συνολικά. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να υπάρχει μια εκτίμηση  από τις κυρώσεις τις οποίες έχουμε επιβάλλει στο τι έχουμε πληρώσει εμείς, στο τι έχει κοστίσει στη Ρωσία για να δούμε πως θα βαδίσουμε παραπέρα.   

Ερωτηθείς αν υπάρχει κοινή γραμμή των Μεσογειακών χωρών

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:  Αυτό που συζητάμε ολοένα και περισσότερο με τους εταίρους μας στη Μεσόγειο είναι να έχουμε κοινή γραμμή σε μια σειρά από θέματα.  Αυτό που διαπιστώσαμε στην Μαδρίτη είναι ότι αντιπροσωπεύουμε σχεδόν το 45% της ΕΕ σαν χώρες και αντιπροσωπεύουμε ένα τεράστιο μέτωπο προς το Νότο της Ευρώπης και θεωρούμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκοπεί από το Νότο μόνο και μόνο επειδή έχει προβλήματα στο Βορρά το αντίθετο. Πρέπει να επενδύσει στις σχέσεις με το Νότο γιατί αυτές οι σχέσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία  όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης ασχολείται με τον τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα δε στη Μεσόγειο, ούτε μόνο με το θέμα της ενεργειακής επάρκειας γιατί τα βασικότερα κοιτάσματα και τα εγγύτερα κοιτάσματα πλην των ρωσικών κοιτασμάτων ενέργειας βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Άρα έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για την ενεργειακή μας επάρκεια, υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδιαφέρον που έχει  να κάνει με τη μετανάστευση. Αν οι χώρες αυτές μπουν σε μια βαθειά οικονομική κρίση τότε η πρώτη που θα δεχτεί τα κύματα των μεταναστών είναι η ΕΕ άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την σταθερότητα της Ένωσης  το τι θα συμβεί στις χώρες της Μεσογείου. Όλα αυτά συζητήθηκαν, έχει φτιαχτεί ένα πολύ καλό πλαίσιο συνεργασίας, εχει ωριμάσει πλέον ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου η ανάγκη για περισσότερη και  ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ μας και ελπίζω ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε μια σειρά από θέματα στα οποία θα ομοφωνήσουμε μεταξύ των οποίων και τα θέματα που έχουν να κάνουμε με την ενέργεια.

Αναφορικά με την επέτειο της δολοφονίας του Θ. Αξαρλιάν      

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποιοι και γιατί δολοφόνησαν έναν άνθρωπο αθώο, έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν περαστικός, μια παράπλευρη απώλεια όπως την ονομάσανε. Είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ το να θυμόμαστε αυτή την επέτειο μετά δε τη φιλοξενία των πολιτικών θέσεων και των διπλωματικών θέσεων του δολοφόνου του Θ.Αξαρλιάν από την εφημερίδα των Συντακτών πριν από μερικές μέρες. Όπου μάλιστα μας κατηγόρησε για πρόσδεση στη Δύση πράγμα που διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπηρετήσει από το Β παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα μη εξαιρουμένης της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα που πήγε στις ΗΠΑ και είπε επιλέξτε ποιο νησί, ποιο λιμάνι, ποιο βουνό στην Ελλάδα επιθυμείτε για να κάνετε αμερικανικές βάσεις.