Νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα με στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και υπό τον φόβο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Το ένα μετά το άλλο, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνουν μέτρα και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της σοβαρής κρίσης που θα σημειωθεί αν την επόμενη εβδομάδα δεν λειτουργήσει εκ νέου ο γερμααγωγός NordStream μέσω του οποίου προμηθεύεται φυσικό αέριο η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το powergame.gr, ήδη οι τιμές στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατόρα ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη άνοδο τιμών στην περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη όταν παρέλθει το δεκαήμερο συντήρησης του NordStream στις 21 Ιουλίου.

Στην Ελλάδα, τα σενάρια που έχουν εξεταστεί προβλέπουν πως σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream από τη Ρωσία η χώρα θα στηριχθεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω Ρεβυθούσας. Θα απαιτηθούν όμως, κλιμακωτά και ανάλογα με τη ζήτηση, πρόσθετα μέτρα που ξεκινούν από την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φτάνουν μέχρι τη μετατροπή πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (των ΔΕΗ, ΗΡΩΝ και Elpedison) ώστε να λειτουργούν με ντίζελ.

Μεγαλύτερες εισαγωγές εκτιμάται ότι θα γίνουν και μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Για το λιγνίτη, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα βρίσκονται σε λειτουργία, καθημερινά 4 έως 7 λιγνιτικές μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούν τον Αύγουστο οι δοκιμές και της νέας μονάδας Πτολεμαίδας 5, με στόχο να ενταχθεί στο σύστημα το φθινόπωρο.

Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου από ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος παραμένει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG, την στιγμή που τα χρειαζόμαστε λόγο της εκτίναξης της ζήτησης αλλά και των πολύ υψηλών τιμών.