Στη Βουλή τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο  του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά το σχέδιο νόμου «Νέοι Ορίζοντες», αναλύοντας την επόμενη ημέρα των ελληνικών πανεπιστημίων, τη βοήθεια ως προς τους φοιτητές, την αλλαγή στο δεύτερο και τρίτο βαθμό σπουδών (μεταπτυχιακά και διδακτορικά), εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις χυδαιότητες Βερναρδάκη απέναντι στην Νίκη Κεραμέως και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση.

«Νοιάζομαι σημαίνει να ''οπλίζω'' τα μυαλά και τη θέληση των νέων»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στο ραδιοφωνικό σταθμό Real. Η πολιτεία θα κάνει ότι χρειαστεί για να εντοπίσει τους δράστες και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Η ελευθερία του τύπου στην πατρίδα μας ούτε φιμώνεται ούτε περιορίζεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», μιλώντας για την επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογραφικός όμιλος Real.

«Σήμερα, μετά από 36 μήνες, το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων σχετικά με την Παιδεία προωθείται κα ιολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο αυτό, συμπληρώνεται το «τόξο αλλαγών» που είχαμε δεσμευτεί γενικά για την Παιδεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω, αλλά οι ίδιες δυνατότητες με τις ίδιες φιλοδοξίες για όλους. Νοιάζομαι σημαίνει να ''οπλίζω'' τα μυαλά και τη θέληση των νέων με τις κατάλληλες σπουδές που θα τους επιτρέπει να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Οι ψεύτικες υποσχέσεις κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές».

«Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο της εξέλιξης σε νεαρούς επιστήμονες»

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο ανοίγει με τόλμη σε διεθνείς σπουδές. Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν ως μία παραάτηση της θητείας τους, δεν πρέπει να βλέπουν τη φοίτησή τους ως μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την ακαδημαϊκή δράση από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας».

«Ο τίτλος ''Νέοι Ορίζοντες'' σηματοδοτεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Τέσσερις στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Το Δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε μία παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά. Θέτει οριζόντια τα εργαστήρια και τις υπηρεσίες του σε όλους του φοιτητές. Οι φοιτητές μας, δεν πρέπει να βλέπουν τις σπουδές τους σαν μία 4ετή παράταση του σχολείου».

«Θα επιμείνω στην σημασία της μεταρρύθμισης γιατί επιτέλους απενοχοπιεί τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Ανοίγει το δρόμο της εξέλιξης σε νεαρούς επιστήμονες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ο άλλοτε μεγάλος απών, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, έρχεται να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσε τη νέα Ελλάδα. 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα διατεθούν 35 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για βιομηχανικά διδακτορικά των πανεπιστημίων.
«Όλα αλλάζουν στο νέο Πανεπιστήμιο όσον αφορά τους εκλέκτορες και τους καθηγητές. Να εκλείψουν οι φωτογραφικές προκηρύξεις και τα κρούσματα ευνοικοκρατίας. Γι'αυτό εισάγονται φίλτρα που διασφαλίζουν το αδιάβηλητο της διαδικασίας των καθηγητών μας. Aπό τις πρώτες κινήσεις μας ήταν να αναστείλουμε 32 τμήματα πανεπιστημίων ποιυ στήθηκαν στο πόδι από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα είναι πιο ορθολογικός, θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας και της οικονομίας»,

«Αυξάνεται η φροντίδα των φοιτητών μας. Με κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης που θα ιδρυθούν και θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για φοιτητές με αναπηρίες για να έχουν παντού πρόσβαση. Στόχος του νομοσχεδίου και της μεταρρύθμισης είναι η αποδέσμευση του δημοσίου πανεπιστήμιου από γραφειοκρατία και ιδεοληπτικά βαρίδια, αλλά και από την κυβερνητική παρέμβαση. Φιλοδοξεί να κάνει πράξει το ίσο δικαίωμα στην ευκαίρια. Οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να ξέρουν τι θα σπουδάσουν και τι προβλέπει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να τυπώνουν πτυχία κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γίνει μόνο αν συνδεθούν οι σπουδές με την αγορά εργασίας».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα για τις αθλιότητες Βερναρδάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις χθεσινές προσβολές Βερναρδάκη απέναντι στη Νίκη Κεραμέως, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την απουσία του από τη συζήτηση. «Στην πολιτική, το πρώτο λόγο έχει η απόφαση. Αποφασίστε στην αντιπολίτευση, είστε με το ελληνικό Erasmus ή όχι; Θέλετε συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια; Συμφωνείτε να μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο στις σχολές; Τελικά είστε με ένα εξωστρεφές ανοικτό πανεπιστήμιο ή όχι; Που είναι ο κ. Τσίπρας σήμερα, γιατί δεν είναι εδώ να μιλήσει; Διότι αν ήταν εδώ θα αναγκαζόνταν να τοποθετηθεί για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Δεν μπορεί να μην έρθει. Είμαι περίεργος αν θα ζητήσει ο ίδιος μία προσωπική συγγνώμη από την υπουργό Παιδείας. Δεν είμαι σίγουρος αν θα έχει το θάρρος να το κάνει. Ο ''Βερναρδακισμός'' είναι ένας ''Πολακισμός'', ένας συριζαϊκός λαϊκισμός, εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας, είναι το διαβόητο ηθικό πλεονέκτημα. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα».

«Πριν τις αθλιότητες Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες αθλιότητες. Εσείς, κ. Φίλη, δεν είπατε ότι τα παιδιά της κας Κεραμέως θα την θυμούνται ως ''Ηρώδη'' που κατέσφαξε εισακτέους στα πανεπιστήμια; Όλα αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τρία μέτρα κάτω από τη γη, του κ. Πολάκη. Τα μαχαίρια του κ. Φίλη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα. Να μην κρύβεται ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή, να έρθει εδώ να αντιπαρατεθούμε».