«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Είπε πως καταγράφονται αρκετές νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά όχι σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ σε ότι αφορά τη μάσκα είπε ότι υπάρχει σύσταση να χρησιμοποιείται στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Σημείωσε πως η υποχρεωτικότητα δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, τόνισε πως ενόψει του φθινοπώρου θα επανεξεταστούν κάποια μέτρα ενώ είπε πως έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κοροναϊό.

Σε σχέση με την τέταρτη δόση είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ετών ενώ ανέφερε ότι αναμένουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ τόνισε πως ο ευάλωτος πολίτης προστατεύεται με την τέταρτη δόση και δεν θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Επισήμανε πως από τα εμβόλια έχουν σωθεί -στη χώρα- περισσότεροι από 40.000 πολίτες, ενώ επανέλαβε πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα είναι σε αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως η αναστολή θα επανεξετάζεται.

Για την κάλυψη των νησιών με γιατρούς είπε πως πολλοί διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι και το υπουργείο δίνει συν 1.500 ευρώ για όσους μετακινηθούν τα νησιά, αναφέροντας παράλληλα πως συνεργασία με τους δήμους γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της στέγασης των γιατρών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του
 

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα: Φαίνεται ότι πιάνουμε την κορύφωση του κύματος υπό την έννοια ότι πια οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται στα κρούσματα που παίρνουμε ενώ ξεκίνησαν από 100-120% τώρα είναι στο 10-15% άρα δείχνει ότι πιάνει την κορύφωση. Η ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος όπως το περιμέναμε με βάση την εικόνα που είχε και σε άλλες χώρες αλλά και τις μεταλλάξεις δείχνει ότι έχουμε αρκετές νοσηλείες σε απλές κλίνες, και πράγματι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες αλλά δεν παρακολουθούμε αντίστοιχη αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ αντιθέτως οι κλίνες ΜΕΘ δείχνουν μια σταθερότητα περί των 100 κλινών ΜΕΘ. Αυτά ακριβώς ήταν και τα χαρακτηριστικά του κύματος που περιμέναμε διότι πλέον ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος, ένα κομμάτι του πληθυσμού έχει νοσήσει αλλά κυρίως, αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που πάλι είχαμε την Όμικρον, ότι πλέον έχουμε ένα κόσμο σε μεγάλο βαθμό, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλέον εμβολιασμένο. Άρα η εικόνα είναι ότι είμαστε στην κορύφωση του κύματος, φανταστείτε ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι και περισσότερος γιατί αυτη τη στιγμή έχουμε και πάρα π πολλούς τουρίστες οπότε εκ των πραγμάτων ήταν λογικό, όχι μόνο της κινητικότητας αλλά και του παραπάνω κόσμου να έχουμε παραπάνω κρούσματα όμως η κατάσταση δεν μεταφέρεται στην πίεση στους σκληρούς δείκτες. Οι απλές όμως κλίνες πια έχουν μια αρκετά μεγάλη αύξηση την οποία τη διαχειριζόμαστε.

Ερωτηθείς αν μελετούνε την επιστροφή κάποιων προστατευτικών μέτρων: Αυτή τη στιγμή η σύσταση η οποία υπάρχει είναι ότι οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός και ειδικά στους κλειστούς χώρους να χ χρησιμοποιείται η μάσκα. Αυτό το να επανέλθει η μάσκα σε υποχρεωτικότητα πιστέψτε με δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για δύο λόγους. Πρώτον ο βασικός τρόπος μετάδοσης πλέον είναι καθαρά οι εξωτερικοί χώροι που διασκεδάζει ο κόσμος. Στη χώρα μας τους θερινούς μήνες κλειστοί χώροι πλην των ΜΜΜ που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, κλειστοί χώροι που να μεταδίδεται δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή . Η μετάδοση γίνεται καθαρά στους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι και ηλιακά έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος των κρουσμάτων αντίστοιχα όμως τη σύσταση την έχουμε, οπουδήποτε υπάρχει κλειστός χώρος ή χώρος που έχει έντονο συνωστισμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες συστήνουμε τη χρήση της μάσκας. Δεν θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία όπου κατά βάση η κινητικότητα είναι στους ανοιχτούς χώρους θα είχε νόημα να επαναφέρουμε μέτρα υποχρεωτικότητας. Παραμένουμε στα μέτρα της ισχυρής σύστασης και πραγματικά βλέπω ότι οι πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια παραπάνω προστασία τους βλέπουμε όταν υπάρχει συνωστισμός να φοράνε μάσκα αλλά να επανέλθουμε στο διοικητικό πρόστιμο, να βγαίνει η αστυνομία είναι ανεφάρμοστο εκτός από τους χώρους που πρέπει όπως είναι τα ΜΜΜ και γίνεται μια προσπάθεια, μια καμπάνια και από το υπουργείο Μεταφορών για τη χρήση της μάσκας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου: Οπωσδήποτε πηγαίνοντας προς τους φθινοπωρινούς μήνες όπου πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μετάδοση υπό την έννοια ότι έχεις περισσότερους κλειστούς χώρους αλλά και ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαιτέρως θα επανεξετάσουμε μέτρα αλλά η αρχική μας θέληση είναι να μην ξαναπάμε σε μέτρα όπως είχαμε συνηθίσει , θεωρούμε ότι πια είμαστε στο στάδιο της συνύπαρξης με την πανδημία πράγμα που σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε. Όσοι είναι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να έχουν παραπάνω μέτρα προστασίας ακριβώς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όμως αυτό που λέτε εξαρτάται από δύο παράγοντες πρώτα από όλα σε τι κατάσταση θα είμαστε εμβολιαστική δηλαδή αν πράγματι θα έχουμε τα νέα εμβόλια τα οποία θα μπορούν να συμπεριλάβουν και τις τελευταίες μεταλλάξεις και αντίστοιχα στο τι κύμα θα έχουμε. Όμως η λογική μας πια συνολικά είναι να μην γυρίσουμε σε μέτρα απαγορεύσεως και υποχρεωτικότητας όπως τα είχαμε συνηθίσει αλλά αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς γιατί θα πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου: Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει την 4η δόση με ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 ή για όσους έχουν συνοδό πρόβλημα, από εκεί και πέρα στην ηλικία 30 με 60 σε συνεννόηση με το γιατρό τους και αναλόγως της επιδημιολογικής του εικόνας ο καθένας θα κρίνει εάν πρέπει να το κάνει. Περιμένουμε την πρόοδο των εταιρειών στο κομμάτι των εμβολίων να δούμε κατά πόσο θα είναι έτοιμες να έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Το εμβόλιο αναλόγως της πορείας της πανδημίας συνεχώς επικαιροποιείται. Οπότε από το Σεπτέμβριο και μετά θα χρειαστεί να εμβολιαστεί κόσμος ειδικά αυτός που είναι ευάλωτος αλλά έχουμε αναστείλει τα θέματα υποχρεωτικότητας ως προς τις ηλικιακές ομάδες, δεν είναι στη φιλοσοφίας μας πάλι να γυρίσουμε στις πολύ σκληρές υποχρεωτικότητες αλλά θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασίας τους ειδικά οι ανθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή όσοι είναι στις ευάλωτες ομάδες ή οι άνω των 60 από αυτή στιγμή που υπάρχει και ένα κύμα κάνοντας την 4η δόση σίγουρα προστατεύονται πολύ περισσότερο και δεν έχουν λόγο να περιμένουν.

Εμείς στην παρούσα φάση δεν λέμε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει απόλυτα από το να μην νοσήσει ο άλλος όμως προστατεύει απόλυτα από τη βαριά νόσηση. Από τα στοιχεία που έχουμε από τις ΗΠΑ βλέπουμε ότι όσοι κάνανε την 3η δόση είχαν 48 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από αυτούς που ήταν ανεμβολίαστοι, και όσοι κάνανε την 4η δόση είχαν 4 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από αυτούς που είχαν κάνει την 3η δόση. Άρα ο ευάλωτος πληθυσμός κάνοντας την 4η δόση προστατεύεται να μην βρεθεί στη ΜΕΘ οπότε δεν έχει λόγο να περιμένει.

Για τους αντιεμβολιαστές: Η ανθρωπότητα πηγαίνει μπροστά με την επιστήμη και αυτή τη στιγμή χάρη στα εμβόλια είμαστε σε κατάσταση να μιλάμε για τη δυνατότητα να επανερχόμαστε στην κανονικότητα αφενός και αφετέρου να έχουν σωθεί πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί εμβολιάστηκαν και ειδικά ευάλωτες ομάδες. Όπως έχει υπολογίσει η Ελλάδα είναι πάνω από 40 χιλιάδες κόσμος ο οποίος τελικά σώθηκε χάρη στα εμβόλια. Συνεπώς δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση, πάντοτε θα υπάρχει σκοταδισμός πάντοτε θα υπάρχει συνωμοσιολογία και αυτό το βλέπουμε διαχρονικά στην ανθρωπότητα. Η επιστήμη δίνει τα όπλα, αυτά τα όπλα τα παίρνουμε και για αυτό το λόγο ανοίγει και η κουβέντα στους υγειονομικούς. Την απαίτηση που έχουμε από ένα πολίτη ο οποίος δεν έχει σχέση με το ΕΣΥ είναι πολύ λιγότερη από την απαίτηση που έχουμε από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ορκιστεί να υπηρετεί τον συνάνθρωπο μέσω της ιατρικής επιστήμης και αρνείται την επιστήμη του.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Η κυβέρνηση αυτό που είχε αποφασίσει είναι ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ακολουθούν την πορεία της επιστήμης, μέχρι 31/12 θα βρίσκονται σε αναστολή. Το μέτρο αυτό θα επανεξετάζεται βάση της πορείας της πανδημίας αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε αυτούς ότι όποιος παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να παίρνει και τα μέτρα να μην είναι ούτε ο ίδιος κίνδυνος για τους άλλους ούτε να κινδυνεύει αυτός.

Αναφορικά με την κάλυψη των νησιών με γιατρούς: Δυστυχώς υπάρχουν νησιά, και πολλά είναι αυτά, τα οποία δεν είναι ελκυστικά, βγαίνουν προκηρύξεις και βγαίνουν άγονες αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μια σειρά από μέτρα τα οποία στις νέες προκηρύξεις των 700 θέσεων θα αντιμετωπιστούν και θα δουν τα αποτελέσματα οι νησιώτες μας αλλά υπάρχει το επιπλέον ότι ακόμα και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις τους θερινούς μήνες με πάρα πολλούς τουρίστες χρειαζόμαστε παραπάνω γιατρούς που δεν χρειάζονται το χειμώνα, για αυτό το λόγο και εμείς ήρθαμε τώρα και δίνουμε συν 1500 € στους γιατρούς οι οποίοι θα μετακινηθούν για τους θερινούς μήνες στα νησιά. Υπάρχει το πρόβλημα της στέγασης που προσπαθούμε να το λύσουμε με τους δήμους. Υπάρχουν δήμοι που συνεργάζονται και καταφέρνουμε να έχουμε στέγαση για τους γιατρούς, δυστυχώς υπάρχουν και δήμοι που δεν συνεργάζονται. Θα πρέπει να καταλάβουν συνολικά οι δήμοι και πολλοί περισσότεροι δήμοι έχουν αυτή την αντίληψη ότι δεν βοηθάνε το υπουργείο Υγείας όταν διασφαλίζουν τη στέγαση των γιατρών στο νησί τους, διευκολύνουν τους πολίτες τους στο νησί γιατί ένας γιατρός που θα κληθεί να πληρώνει τιμές τουριστικής περιόδου Ιούλιο και Αύγουστο όσα λεφτά και να του δώσουμε δεν θα πάει γιατί δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο μιας τουριστικής ζήτησης ειδικά στα νησιά. Τα 1.500 ευρώ επιπλέον που δίνονται είναι σημαντικό ποσό, το γεγονός ότι δίνουμε και 250 € για τους ιδιώτες που θα μπαίνουν μέσα στο σύστημα για εφημερία προκειμένου να καλύψουμε το κενό είναι σημαντικό. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα κενά καλύπτονται αλλά ναι υπάρχουν νησιά μας, και μεγάλα νησιά, που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τα καλύψουμε στο βαθμό που θέλουμε.

Ακούστε τη συνέντευξή του