Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δίνουν το παρόν στο Συνέδριο του The Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.

«Πολλά από αυτά που συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ δείχνουν όχι την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά την έλλειψη αυτοπεποίθησης της ίδιας της ΕΕ», ανέφερε στην ομιλία του ο Albin Kurti, πρωθυπουργός του Κοσόβου, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev σημείωσε ότι «η τελευταία πρόταση της γαλλικής προεδρίας ήταν θετική για να ξεκινήσει η διαδικασία εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».

skopia_zaef
Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δύο δρόμους: είτε να ενσωματωθούν στην ΕΕ είτε να παραμείνουν μια “μαύρη τρύπα”, διαιωνίζοντας προβλήματα ασφαλείας και για την ίδια την Ευρώπη, σχολίασε ο Dritan Abazović, πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu τόνισε ότι πριν από πέντε μήνες ο κόσμος άλλαξε, αναφερόμενη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα διαμορφώσει το συλλογικό μας μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες. Μίλησε για ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και για παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτές τις απειλές και να υπερασπιστούμε τη βασισμένη σε κανόνες δικαίου παγκόσμια τάξη. Μίλησε επίσης για μνημειώδη δείγματα ηγεσίας από τους ίδιους τους πολίτες της Ουκρανίας και σημείωσε ότι οι Δυτικοί εταίροι βοηθούν όσο μπορούν. Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο ή διαφυγή μέσω της Μολδαβίας και πολλοί Μολδαβοί φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες, ανέφερε η κ. Sandu. Επεσήμανε ότι καμιά χώρα δεν επηρεάστηκε όσο η Μολδαβία από τον πόλεμο, τόσο από την άποψη της ακρίβειας όσο και από την άποψη της ανασφάλειας.

economist_2
Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι θυσιάζουν τη δημοκρατία προκειμένου να έχουν γεμάτο το στομάχι και ασφάλεια, οπότε, για να μη συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί μέσα σε κάθε χώρα, όπως επίσης να αντιμετωπιστούν η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση. Αναφέρθηκε στην αναγνώριση από την ΕΕ του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας για τη Μολδαβία. Βιώνουμε την τραγωδία του 21ου αιώνα, τόνισε, και θα μας στοιχειώνει τα επόμενα χρόνια, ωστόσο κάθε μέρα η Ευρώπη ενώνεται πιο πολύ και γίνεται πιο ανθεκτική.
moldavia_proedros
kosovo_prothypourgos
mavrovounio_prothypoyrgos
25917442
Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable