Η Τουρκία σκόπευε να αποκτήσει 100 με 110 αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλιά F-16 και F-4 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της αλλά το σχέδιο αυτό ναυάγησε μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής λόγω της απόκτησης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, δήλωσε ο απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς μιλώντας στο CNN Turk.

«Η Τουρκία με τα F-35 είχε ένα σχεδιασμό για να βγάλει από το στόλο της τα 40 περίπου παλιότερα F-16 όπως και τα 50 περίπου F-4 τα οποία υπηρετούσαν σχεδόν 50 χρόνια, ενώ ήδη και ήδη είχε αποσύρει τα F5. Όμως επειδή η Τουρκία δεν πήρε τα F-35, δεν έγινε εφικτή η διαδικασία της αντικατάστασης. Ο σχεδιασμός μας εν προκειμένω ήταν να διαθέτουμε 100 με 110 F-35» δήλωσε ο Καρακούς προσθέτοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η απόκτηση επιπλέον F-16.

«Αφού δεν έγινε δυνατό να αγοραστούν, όπως δεν έγινε δυνατόν και ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών, προέκυψε εντέλει η ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση σε F-16 στην θέση των F-35».

Πρόσφατα ο Καρακούς είχε δηλώσει πως τυχόν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, και επέστησε την προσοχή στους συμπατριώτες του για τη σημασία της αεροπορικής υπεροχής που θα πρέπει να έχει η Τουρκία για να μην αποδεκατιστούν οι επίγειες δυνάμεις της.