Ζήτημα επισιτιστικής κρίσης στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επανέλαβε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκινήσει χρόνια πριν λόγω της κλιματικής αλλαγής και εντάθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως δεν θα υπάρξει θέμα ελλείψεων στα σιτηρά ενώ έκανε λόγο για απόλυτη επάρκεια προϊόντων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την επισιτιστική κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε: «Το ζήτημα της κουβέντας για την επισιτιστική κρίση είναι κάτι το οποίο σε ένα επιστημονικό ή και πιο εξειδικευμένο επίπεδο είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χρόνια και βασικά οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Στην κλιματική κρίση η οποία επηρεάζει και τις παραγωγές και μάλιστα πολύ σημαντικά ήρθε όμως ο πόλεμος να επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα, ήρθε η ενεργειακή κρίση και πλέον έγινε πιο επίκαιρη η συζήτηση και πράγματι θα μας απασχολήσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια με δεδομένη και την αύξηση του πληθυσμού της γης. Όμως αυτό που έχω πει είναι ότι στο επίπεδο της χώρας μας, στο επίπεδο της Ευρώπης κάποιο τέτοιο ζήτημα άμεσο δεν υπάρχει ακριβώς επειδή είναι αυτάρκης η Ευρώπη συνολικά».

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει μεγάλη αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Το ζήτημα των τιμών είναι ένα ζήτημα που είναι παράλληλο και το οποίο βεβαίως απασχολεί γιατί δεν υπάρχει μόνο η διαθεσιμότητα είναι να υπάρχει και η δυνατότητα της αγοράς και αυτό το πρόβλημα δυστυχώς φαίνεται ότι θα είναι έντονο σε κάποιες χώρες όπως χώρες της βόρειας Αφρικής. Βεβαίως να πω ότι αυτό δεν μπορεί να το βλέπεις μακριά από το δικό σου γίγνεσθαι γιατί όταν υπάρχει μια τέτοια κρίση σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη επηρεάζεται τελικώς και η Ευρώπη όμως αυτή τη στιγμή και με βάση τις παραγωγές που υπάρχουν για φέτος και με βάση την εφοδιαστική αλυσίδα η οποία λειτουργεί ικανοποιητικά, με τις εναλλακτικές αγορές οι οποίες έχουν βρεθεί και από τις οποίες έχουμε προμήθειες και εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν διαφαίνεται κανένα ζήτημα για το χειμώνα αυτό στα θέματα της επισιτιστικής επάρκειας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν προβλήματα στα σιτηρά είτε λόγω ελλείψεων είτε λόγω τιμής, ο υπουργός ανέφερε: «Θέμα ελλείψεως δεν φαίνεται να υπάρχει, η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει και εξάγει γιατι το συγκεκριμένο προϊόν είναι μέσα στις εξαιρέσεις που έχουν γίνει από το εμπάργκο οπότε εξάγει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στη χώρα μας έχουν έρθει καράβια από τη Ρωσία. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι σε σχέση με την εξαγωγική δυνατότητα την οποία είχε η Ουκρανία και δυστυχώς εκεί γίνεται μια εργαλειοποίηση από την πλευρά της Ρωσίας, υπάρχει δηλαδή παρεμπόδιση για να μεταφερθούνε ποσότητες που βρίσκονται διαθέσιμες στην Ουκρανία και υπάρχουν καταγγελίες και για άλλα περιστατικά που συμβαίνουν εκεί όμως οι εναλλακτικές αγορές είτε του Καναδά είτε της Αμερικής είτε της Νότιας Αμερικής καλύπτουν την όποια πρόσθετη ανάγκη θα δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας της Ουκρανίας».

«Το θέμα όμως των τιμών είναι κάτι το οποίο υπάρχει, κάτι το οποίο δημιουργεί ζητήματα. Εμείς στη χώρα μας μπορουμε να ελπίζουμε σε μια αποκλιμάκωση των τιμών από τη στιγμή που το ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από τους λογαριασμούς που θα έρθουν από 1η Αυγούστου για αυτό το μήνα θα φανεί πραγματικά ότι δραστικά αντιμετωπίζεται. Να θυμίζω ότι για τους αγρότες προβλέπεται αναστολή της ρήτρας 90%, είναι σημαντικό μέρος γιατί δεν είναι σε πολλά προιόντα μόνο η συγκομιδή του είναι και η αποθήκευσή η οποία στοιχίζει πολλά χρήματα αν χρειάζεται ψυγεία, είναι η μεταφορά, είναι πολλά τα κόστη αλλά θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει σημαντικά προς την αποκλιμάκωση των τιμών. Έχουμε μια σταθεροποίηση δυστυχώς σε υψηλά επίπεδα εδώ και αρκετό καιρό, εγώ πιστεύω ότι θα αρχίσει μια αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί σε κάποια προϊόντα είναι πολύ υψηλές οι τιμές, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Υπάρχει η δυνατότητα για φθηνότερο προϊόν και ο καταναλωτής πρέπει να κάνει και αυτή τη διερεύνηση. Κάποιοι ίσως επικαλούμενοι την ενεργειακή κρίση θεωρούν ότι μπορούν να προσδιορίσουν τις τιμές όπως οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι χωρίς αυτό να συνδέεται με το πραγματικό κόστος όμως σίγουρα υπάρχουν και οι τιμές οι οποίες είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και στο κόστος της παραγωγής και οι δυνατότητες στους πολίτες να επιλέξουν υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές αν υπάρχουν κάπου θα αναγκαστούν να αποκλιμακωθούν και να παρακολουθήσουν την αγορά».

«Αυτή τη στιγμή πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν τα αποθέματα που απαιτούνται γιατί η εικόνα έλλειψης ενός προϊόντος μπορεί να δημιουργήσει αμέσως στρεβλώσεις και να έχουμε και αύξηση των τιμών. Αυτό το παρακολουθούμε μέσα από μια εφαρμογή η οποία είναι εδώ και τέσσερις μήνες σε λειτουργία, έχουμε τον έλεγχο των αποθεμάτων, ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται, παρακολουθούμε. Υπάρχει απόλυτη επάρκεια. Για το ηλιέλαιο η μεγάλη αποθεματοποίηση που έγινε δημιούργησε μια εικόνα μιας έλλειψης η οποία δεν ήταν η πραγματικότητα. Αυτό έχει τελειώσει και έχουν αποκλιμακωθεί και οι τιμές στο συγκεκριμένο προϊόν. Αυτή τη στιγμή και καθόλου ηλιέλαιο να μην έρθει στην Ελλάδα έχουμε για 5 μήνες αλλά παρακολουθούμε και δεν πιστεύω ότι σε κάποιο προϊόν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι νέες αγορές που συνεργαζόμαστε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, απάντησε: «Είναι και η Νότια Αμερική αλλά βλέπω και προς τις Φιλιππίνες και προς την Ινδία που απευθυνόμαστε για διάφορα προϊόντα. Η αγορά προσαρμόζεται με δύο τρόπους, το ένα είναι ότι βρίσκουμε εναλλακτικές αγορές και το άλλο βλέπω ότι ήδη μεταποιητές, οι παραγωγοί ψάχνουν υποκατάστατα προϊόντα δηλαδή για παράδειγμα έξω από το ηλιέλαιο υπάρχει και το φοινικέλαιο. Σίγουρα τα εναλλακτικά προϊόντα βοηθούν πολύ να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά, αυτό ρυθμίζεται μόνο του από την αγορά».

Ερωτηθείς πόσα από τα χωράφια που ήταν σε αγρανάπαυση καλλιεργήθηκαν, δήλωσε: «Έχουν καλλιεργηθεί αρκετά, στις 14 Ιουλίου που τελειώνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα έχουμε ακριβή εικόνα».