Η εκτίμηση ότι η ζητούμενη ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι θα επιτευχθεί και πως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας δεν θα μεταφραστεί σε προκλητικές κινήσεις στο πεδίο είναι κυρίαρχη στην κυβέρνηση μετά και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κατά το κρίσιμο διήμερο στη Μαδρίτη η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις που διατυμπάνιζε όλο το τελευταίο διάστημα σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως δείχνει και το σχετικό ανακοινωθέν από τον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον έστειλε «μήνυμα» προς την Άγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν σήκωσε ψηλά τους τόνους κατά της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο του δείπνου της Τετάρτης είχε και μία σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έστω και αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την οντότητά της. Οι συνομιλίες, εξάλλου, που είχε ο Kυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ισπανία τον οδήγησαν να δηλώσει εμφατικά μετά το πέρας της Συνόδου ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ανοχή εντός της Συμμαχίας για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα», που θα μπορούσε δηλαδή να προκαλέσει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, χωρίς πάντως αυτό να οδηγεί σε κανενός είδους εφησυχασμό το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα του εμπορικού στόλου και των λιμανιών της Ελλάδας να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές

Ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική πλευρά είναι η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία –ακόμα δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ–, αλλά και η υιοθέτηση του νέου στρατηγικού δόγματος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με το οποίο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από την ισπανική πρωτεύουσα, «επαναβεβαιώνεται η προσήλωση όλων των μελών της Συμμαχίας στην έννοια της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού εμπορικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμανιών να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές, κάτι που θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας, μέσα σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του πρωθυπουργού επεσήμαναν στα «Π» ότι, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η Τουρκία βρισκόταν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, ούτε μία δήλωση δεν είχε κάνει σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναμένουν τη στάση του για την προμήθεια των F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που είναι σαφώς πιο εξελιγμένα από τα F-16 που ενδέχεται να προμηθευτεί η Τουρκία. Και γι’ αυτό, ωστόσο, διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις, καθώς σημειώνουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ελληνική Ομογένεια έχουν εργαστεί πολύ την τελευταία τριετία στο κομμάτι των σχέσεων με το αμερικανικό Κογκρέσο, που πρέπει να εγκρίνει ένα τέτοιο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η προσοχή στο Στρασβούργο

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει εκ νέου την προσοχή του στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Εκεί, στο μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα της Ευρώπης, ενώπιον 705 ευρωβουλευτών, αναμένεται να σκιαγραφήσει την εικόνα της Ελλάδας, που δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, αναπτυσσόμενη οικονομία και πολιτική σταθερότητα.

Ο Μητσοτάκης στρέφει εκ νέου την προσοχή του στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και την Τρίτη 5 Ιουλίου θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Πρόκειται για την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από ακριβώς επτά χρόνια, όταν είχε μιλήσει τότε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα διδάγματα από την ελληνική κρίση και για τη χώρα μας και για την Ε.Ε., που δημιούργησε νέους θεσμούς και νέα «εργαλεία» και κατάλαβε ότι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αρχικά ως τοπικό πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει επίσης να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με έμφαση στα θέματα σεβασμού των συνόρων, ενεργειακής ασφάλειας, στρατηγικής αυτονομίας, καθώς στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στα ζητήματα αυτά.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2/7