Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάστηκε την Παρασκευή από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μετέβη για τον σκοπό αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο «φάκελος» του προγράμματος των νέων κορβετών, για την κάλυψη των υφισταμένων επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν για την προμήθεια των νέων κορβετών του ΠΝ, τις οποίες και παρέθεσαν.

Πρόκειται για τις προτάσεις:

  • Από Γαλλία η κορβέτα Gowind
  • Από την Ιταλία η κορβέτα Doha FCX
  • Από την Ολλανδία η κορβέτα Sigma 10514
  • Από τη Βρετανία η κορβέτα Arrowhead-140

Όπως μας διευκρίνιζαν μετά το πέρας της ενημέρωσης του πρωθυπουργού ναυτικές πηγές, «οι προτάσεις που κατατέθηκαν πληρούν απολύτως τις προδιαγραφές και επιθυμίες του Πολεμικού Ναυτικού και κατ’ επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επιλογή είναι καθαρά πολιτική απόφαση και εναπόκειται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Για εμάς, ως ΠΝ, μας κάνουν όλες».

Επίσης, συμφώνως πάντα με τις ίδια πληροφορίες συζητήθηκε και το θέμα της αναβαθμίσεως των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα», οι οποίες είναι 25-30 ετών χωρίς να έχουν υποστεί στο διάστημα αυτό σε καμία αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους κυρίως συστημάτων.

Αυτό που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι το Π.Ν., συνολικώς για τα δύο προαναφερθέντα εξοπλιστικά προγράμματα (νέων κορβετών και αναβαθμίσεως των φρεγατών ΜΕΚΟ) διαθέτει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ.ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση των φρεγατών και το υπόλοιπο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την πρόσκτηση νέων κορβετών. Οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο τελικός αριθμός τόσο των κορβετών που θα αποκτηθούν όσο και των παλαιών φρεγατών που θα αναβαθμιστούν δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πλήθος επί μέρους (κρίσιμων) παραγόντων.