Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Η ακρίβεια είναι ένα συνολικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ακτοπλοΐα. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και τα ελληνικά νοικοκυριά και για αυτό η κυβέρνηση έχει πάρει ένα πολύ γενναίο πακέτο μέτρο το οποίο είναι πολυδιάστατο, με παρεμβάσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, με παρεμβάσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε πως έχει απευθύνει έκκληση στις ακτοπλοϊκές εταιρίες να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων στα εισιτήρια μετά την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Ακόμα, επισήμανε πως το 60% έως 70% της λειτουργίας ενός πλοίου είναι το κόστος των καυσίμων.

«Έχουμε καλέσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να απορροφήσουν όσο γίνεται το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της αυξήσεως αλλά θέλω να παρατηρήσω ότι το 60 με 70% του συνολικού κόστους λειτουργίας ενός πλοίου είναι το κόστος καυσίμων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το TurkAegean τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες, σημειώνοντας πως η αντίδραση μας θα έπρεπε να ήταν πιο δυναμική.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, προκειμένου να το ανατρέψουμε»,είπε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανατρέψει την συγκεκριμένη απόφαση.

Αναφορικά με την μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία στην Ευρώπη, δήλωσε πως αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να συνδράμει μέσω του ελληνικού στόλου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ είπε πως η Ελλάδα έχει ενισχυθεί πολιτικά και γεωστρατηγικά.

Μάλιστα, τόνισε πως ήταν σαφές το μήνυμα του Λευκού Οίκου στην Άγκυρα να σταματήσει την ένταση στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο διάλογο.

«Το μήνυμα από το Λευκό Οίκο προς την Τουρκία ήταν ξεκάθαρο «σταματήστε την ένταση στο Αιγαίο και επιστρέψτε στο τραπέζι του διαλόγου». Ήταν ξεκάθαρο απολύτως, ήταν μια δικαίωση και των εθνικών μας θέσεων και δικαίων», είπε ο υπουργός.

Τέλος, σημείωσε πως το λιμενικό είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και με αποφασιστικότητα έχει μειώσει τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 90% τις μεταναστευτικές ροές, ενώ παράλληλα ενισχύει το λιμενικό με νέα μέσα.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος είναι σε απόλυτη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ώρο με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει και έχουμε περιορίσει σε εντυπωσιακό ποσοστό τις μεταναστευτικές ροές, πάνω από το 90% σε σχέση με το 2019, έχουμε ενισχύσει το Λιμενικό Σώμα με νέα σύγχρονα υπηρεσιακά μέσα και συστήματα και βέβαια λειτουργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και με προτεραιότητα και ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε καταλήγοντας.