«Το κράτος μας, ξεπερνώντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες, είναι πλέον σε θέση να οργανώσει αξιόπιστες δομές και μηχανισμούς για τη διαχείριση κρίσεων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα…» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για τη συμπλήρωση δύο χρόνων δράσεων των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), στο χώρο του αμφιθεάτρου του μουσείου της Ακρόπολης, προσθέτοντας: «…όταν στο τιμόνι βρίσκεται μια κυβέρνηση με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κοινωνική ευαισθησία και σαφή αντίληψη της βαρύτητας της κατάστασης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξεως «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον», και σε αυτήν ο ΥΦΕΘΑ αναφέρθηκε στο ρόλο των ΚΟΜΥ στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας ως ενός εκ των καλυτέρων εργαλείων «για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, και συνεπώς για τη μεγιστοποίηση του επιπέδου προστασίας των ευπαθών ομάδων και άλλων πληθυσμών υψηλού κινδύνου».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αποστολή αυτή τόνισε – μεταξύ άλλων – τα εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες διαδραμάτισαν έναν κομβικό ρόλο στη μάχη εναντίον της πανδημίας, έχουν προσαρμόσει εδώ και καιρό τον σχεδιασμό τους, αντιμετωπίζοντας πλέον το ενδεχόμενο μιας πανδημίας ως δυνητική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, η υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, η Ειδική Γραμματέας Διαχειρίσεως Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκη Δανδόλου και ο πρόεδρος της Ενώσεως Ασθενών Ελλάδας Νικόλαος Δέδες.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο προϊστάμενος της Διευθύνσεως Ετοιμότητος και Αποκρίσεως του Οργανισμού Σπύρος Σαπουνάς, παρουσίασαν το έργο των ΚΟΜΥ, ενώ παρόντες ήταν και οι ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του υπουργού Κλιματικής Κρίσεως & Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νικόλαος Παπαευσταθίου. Την εκδήλωση συντόνισε η συνάδελφος δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Καϋμένου.