«Υπήρξε αναδίπλωση της Τουρκίας που θα επιτρέψει στη Σουηδία και την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι δύο χώρες είναι ώριμες που θα ενισχύσουν τη συμμαχία και τον ευρωπαϊκό βραχίονα άμυνας, ενώ αναφορικά με το θέμα των F-16 από την Τουρκία είπε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το αμερικανικό κογκρέσο.

Παράλληλα, τόνισε πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έθεσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών για το οποίο είχε ενημερώσει η Ελλάδα ενώ σε ότι έχει να κάνει με το «Turkaegean», είπε πως το αίτημα καταχώρησης από την Τουρκική πλευρά δεν εντοπίστηκε έγκαιρα από τις αρμόδιες αρχές.

Ακόμη, υπογράμμισε πως θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και προσφυγή για αποκατάσταση, σημειώνοντας με έμφαση πως ουδέποτε ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία.

Ακόμη, για τα αναδρομικά τόνισε πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων ενώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε πως από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός με τον οποίο αποσυνδέονται οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόσθεσε πως με την παρέμβαση θα απορροφάται έως 70-90% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, ανέφερε πως ανάλογα με τα τιμολόγια θα είναι οι ελαφρύνσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και την αναδίπλωση της Τουρκίας: Είναι μια πολύ σημαντική Σύνοδος γιατί υιοθετείται και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, είναι η πυξίδα βάσει της οποίας θα κινηθεί η Συμμαχία για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αναδύονται και προφανώς αφορούν όλα τα νέα δεδομένα και τις ανακατατάξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπήρξε προφανώς μια αναδίπλωση από την τουρκική πλευρά, μια αναδίπλωση που θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φιλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η αναδίπλωση αυτή προφανώς είναι θεμιτή, εμείς εκφράσαμε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί θετικά εξ αρχής, θεωρούμε ότι είναι δύο χώρες και δημοκρατικά ώριμες, μέλη της ΕΕ, θα ενισχύσουν και την συμμαχία και προφανώς θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό βραχίονα, το ευρωπαϊκό κομμάτι της άμυνας.

Ερωτηθείσα αν βγήκε κερδισμένη η Τουρκία από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις για τα F16: Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ επιφύλαξη για τις διαρροές από την απέναντι πλευρά, πρόκειται για διαρροή από την τουρκική πλευρά. Τα F16 είναι ένα ζήτημα που αφορά τις ΗΠΑ. Σας θυμίζω οτι έχει υπάρξει επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και συνάντησή του με τον κ. Μπαϊντεν, έχει υπάρξει ομιλία του στο Κογκρέσο και επαφές, εμείς έχουμε ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα. Δεν δίνουμε εμείς τα όπλα, υπάρχουν διαδικασίες στις ΗΠΑ, υπάρχουν διαδικασίες στην κυβέρνηση, υπάρχουν νομοθετικές διαδικασίες σε κάθε περίπτωση η όποια αναβάθμιση και η όποια συζήτηση για εξοπλιστικά συστήματα περνά και από το κογκρέσο.

Ερωτηθείσα αν περιμένουν αντίδραση του Κογκρεσου στην υπόθεση των F16: Εμείς έχουμε ενημερώσει για τις θέσεις μας, υπήρχε κατανόηση στις συζητήσεις και τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε προφανώς σε μια άλλη χώρα , είναι απόφασή της σημειώνω απλώς ότι όλα αυτά τα ζητήματα περνούν από την έγκρισή του Κογκρέσου δηλαδή και από τη Βουλή και από τη Γερουσία. Επειδή αναφερθήκατε σε αυτή την υποτιθέμενη ρήση του κ. Μπαίντεν την οποία εγώ είδα από διαρροές από τουρκικές πληγές θα σας παρέπεμπα στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν όπου να μη μας διαφύγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν αποτελεί λεπτομέρεια. Αναφέρει ο Λευκός Οίκος και ο κ. Μπάιντεν ότι είπε στον κ. Ερντογάν ότι ήγειρε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Συρία. Προφανώς δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που διακινδυνεύει ή προκαλεί αναταραχή στη σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στη Μεσόγειο και νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές και δίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Επιμένω στη μεγάλη εικόνα γιατί θυμηθείτε τη ρητορική των προηγούμενων ημερών, δεν τέθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα που έθετε δημοσίως η τουρκική πλευρά, όλες αυτές οι ανυπόστατες και αβάσιμες αιτιάσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την κυριαρχία των νησιών κάτι που έχουμε απορρίψει σε όλα τα επίπεδα και έχουμε ενημερώσει όλους τους εταίρους και τους συμμάχους. Επειδή αναφερθήκατε στην Σουηδία και τη Φιλανδία και πρέπει να διαβάζουμε και πίσω από τις γραμμές και την περίφημη αυτή τριμερή συμφωνία που μένει να γίνει στην πράξη, να σας πω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κειμένου αφορά ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης προφανώς και για εσωτερική κατανάλωση. Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα η Σουηδία και η Φιλανδία δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας.

Θυμίζω επίσης ότι έχουν αναλάβει υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα γιατί υπάρχει μια απόφαση ήδη από το ’19 που αφορούσε την τουρκική εισβολή στην Συρία, εξακολουθούν να ισχύουν αυτές οι υποχρεώσεις και η οποιαδήποτε στήριξη καταγράφεται σε αυτό το κείμενο για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε δραστηριότητες που αφορούν την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Θυμίζω ότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών της ΕΕ και όλα τα μέλη της ΕΕ δεσμεύονται από τις θέσεις της ΕΕ, δεσμεύονται από τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Είχαμε και τη Παρασκευή όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών και της Ελλάδας έναντι των μονομερών αξιώσεων της Άγκυρας και προφανώς η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντα της. Θέλω να πω ότι αυτό περνάει και από ολόκληρη την ΕΕ

Aναφορικά με το σήμα Turkaegean: Είναι εμπορικό σήμα το οποίο χωρίς να το υποβαθμίζω δεν έχει καμία επίπτωση σε θέματα πολιτικά, κυριαρχίας και οτιδήποτε άλλο. Το αίτημα αυτό της καταχώρησης από την τουρκική πλευρά δεν εντοπίστηκε δυστυχώς έγκαιρα από τις αρμόδιες αρχές. Είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ήδη ότι θα διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και όπως έχουμε πει προφανώς θα υπάρξει προσφυγή για αποκατάσταση. Η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει όλες μα όλες τις νομικές δυνατότητες προκειμένου να ακυρωθεί αυτή η καταχώρηση.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει πολιτική ευθύνη: Δεν ενημερώθηκε ποτέ η πολιτική ηγεσία για αυτό το θέμα. Δεν εντοπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές, δεν έφτασε στην πολιτική ηγεσία.

Αναφορικά με το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων: Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε και συμμορφώνεται με κάθε απόφαση διοικητικών δικαστηρίων. Θυμίζω ότι το ‘20 εκδόθηκε απόφαση που αναγνώριζε αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου, κρίνοντας ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι που είχαν υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια των μνημονιακών περιόδων επέκτεινε την καταβολή των αναδρομικών σε όλους για τις κύριες συντάξεις ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν προσφύγει, και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε δικαστική απόφαση απέδωσε τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Σε ότι αφορά το ζήτημα των επικουρικών και των δώρων στη ρύθμιση του ’20 η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει, και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο νόμο, ότι δεν θα αποδοθούν τα αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές και τα δώρα παρά μόνο σε εκείνους που είχαν προσφύγει. Η δικαστική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε αναφέρει ότι η λογική της περικοπής των αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα ήταν ένα λογικό αντιστάθμισμα γιατί σε αυτούς τους συνταξιούχους κατεβλήθησαν άμεσα όλα τα ποσά που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις και το δικαστήριο βρίσκει εύλογη και δίκαιη την τότε κρίση να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά ύψους 1,5 δις.

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής: Είναι και νόμος του κράτους πλέον η θεσμική αυτή παρέμβαση στην αγορά. Ο μηχανισμός μπαίνει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο έως 1η Ιουνίου του ’23 και είχαμε πει ότι στόχος ήταν να αποσυνδεθούν οι υψηλές τιμές της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη νέα παρέμβαση θα απορροφάται από το 70 έως το 90% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Ανάλογα με τα τιμολόγια είναι και οι ελαφρύνσεις. Στους ευάλωτους καταναλωτές το 100% της αύξησης , σε όλα τα άλλα τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης. Σε 1, 25 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης, στους αγρότες και αγροτικά τιμολόγια ως το 90% της αύξησης. Τίθεται λοιπόν σε εφαρμογή και θα είναι κάτι που θα δουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους το επόμενο διάστημα δηλαδή από τέλος Ιουλίου και μετά και θα είναι πολύ αισθητή η διαφορά. Έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατό να φτάσουμε στις τιμές που είχαμε πριν την κρίση ωστόσο θα είναι λίγο παραπάνω αυξημένες.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι ενισχύουν τα καρτέλ: Δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης η ρήτρα αναπροσαρμογής, ίσχυε και επί της διακυβέρνησης του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε όλο αυτό το αφήγημα για τα καρτέλ την ώρα που η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα από τα πιο υψηλά προγράμματα επιδότησης, ενίσχυσης και ανακούφισης καταναλωτών στην Ευρώπη. Όλο αυτό το αφήγημα πλέον της δήθεν κυβερνητικής ανοχής στα υπερ-έσοδα και τα υπερ-κέρδη των προμηθευτών είναι συκοφαντία και διαστρέβλωση. Θυμίζω ότι είναι ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε πρώτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επιβολή έκτακτης φορολόγησης του 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών και είναι η κυβέρνηση που ψήφισε την ρύθμιση και αναμένει τον τελικό προσδιορισμό του ποσού από τη ΡΑΕ προκειμένου να το εισπράξει και να το διαθέσει για τη στήριξη των καταναλωτών.

Αναφορικά με τη χθεσινή απεργία των λεωφορείων: Δεν στέκει στη λογική αυτό το αίτημά τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που να θέλει να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Δυστυχώς παλεύουμε ακόμα με νοοτροπίες του χθες, θυμίζω ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τις αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα λεωφορεία στο δρόμο. Πάνω από 1.300 από 850 που κυκλοφορούσαν, καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι εργαζόμενοι όμως δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει αυτή η αύξηση αν δεν γινόταν η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τα ΚΤΕΛ και με το leasing χωρίς φυσικά να χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος. Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν γίνει και προσλήψεις. Δυστυχώς το ζούμε πάρα πολλά χρόνια οι μόνοι που ένιωσαν ότι χάνουν από όλο αυτό είναι κάποιοι εργατοπατέρες. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο κόσμος για το καπρίτσιο και την ατζέντα κάποιων συνδικαλιστών οι οποίοι με αυτό το αίτημα ζητούν η ταλαιπωρία να γίνει μεγαλύτερη και μάλλον και μονιμότερη.

Ακούστε τη συνέντευξή της