Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες προέκυψαν σήμερα για τα 11 εξοπλιστικά προγράμματα επί των οποίων ενημερώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τους άμεσους συνεργάτες τους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων αντιστοίχως.

Λεπτομέρειες βεβαίως απολύτως γενικής φύσεως, καθώς οι εργασίες της Επιτροπής ήταν «κεκλεισμένων των θυρών» και επομένως απόρρητες, που αφορούσαν την εξέλιξη 11 συνολικώς εξοπλιστικών προγραμμάτων (επτά για ΓΕΑ, δύο ΓΕΣ και δύο αρμοδιότητος ΓΔΑΕΕ αλλά επ’ ωφελεία ΓΕΝ).

Τα προαναφερθέντα 12 εξοπλιστικά προγράμματα υπερψηφίστηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση (η οποία δεν ψήφισε την συντήρηση των C-130), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα προγράμματα, εκτός από την αναβάθμιση των F-16 και C-130, που είναι και τα πιο σημαντικά, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 τα καταψήφισαν όλα.

ΓΕΑ

  • Δομικός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50, κόστους 700 εκατ. €, με τη χρήση απαρτίων που προκύπτουν από τα αναβαθμιζόμενα στη διαμόρφωση «V» F-16 Block 52+ / Block 52+ ADV, καθώς και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση αεροκινητήρων F-110-GE-129 της General Electric των μαχητικών F-16 Block.50.
  • Προμήθεια 30 συστημάτων προηγμένων ατρακτιδίων στοχεύσεως τύπου AN/AAQ-33 Sniper ATP (Advanced Targeting Pod).
  • Προμήθεια 50 (40+10) κατευθυνόμενων βλημάτων Αέρος – Επιφανείας (εναντίον πλοίων) AGM-84L Harpoon Block II, που θα χρησιμοποιηθούν από τα αναβαθμισμένα μαχητικά F-16V (=Viper) και ναυτικών επιχειρήσεων P-3HN Orion.
  • Προμήθεια 40 κατευθυνομένων βλημάτων Αέρος – Εδάφους (αντιραντάρ) AGM-88E AARGM, που αποτελεί και την τελευταία και πιο εξελιγμένη έκδοση του γνωστού βλήματος αντιραντάρ HARM.
  • Εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση 3 μεταφορικών αεροσκαφών C-130H Hercules, μέσω της ισραηλινής εταιρείας Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), η οποία θα τα παραλάβει μετά τη μεταφορά τους στο Ισραήλ με…πλοία, καθώς δεν είναι σε θέση να πετάξουν φυσικά μετά καθήλωση στο έδαφος τόσο ετών!
  • Υποστήριξη, πενταετούς διάρκειας, οπλικών συστημάτων, μέσω της ΝΑΤΟϊκής διαδικασίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency) ή/και μέσω διαδικασιών FMS (ΗΠΑ) για επανδρωμένα και μη πτητικά μέσα
  • Ενημέρωση για τους εκτοξευτήρες του συστήματος εγκαταλείψεως των μαχητικών αεροσκαφών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης..

ΓΕΣ

  • Υποστήριξη ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού μέσω «Επιστολής Αποδοχής» (Letter-Of-Acceptance/LOA).
  • Προμήθεια ατομικών Διοπτρών Νυκτερινής Οράσεως (μονόκυαλα – Night Vision Goggles/NVG), παθητικού τύπου, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ατομικού εξοπλισμού του σύγχρονου μαχητή.

ΓΕΝ

  • Προχωράει επίσης η προμήθεια 12 συλλογών ανταλλακτικών γενικής επιθεωρήσεως μηχανών εσωτερικής καύσεως (ντίζελ), τύπου MTU 20V 538 TB 91 για τα ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων (ΤΠΚ), κλάσεως «ΛΑΣΚΟΣ» και «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».
  • Συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου (DLM2) των κατευθυνομένων βλημάτων Επιφανείας – Επιφανείας Penguin Mk2 Mod7 των πυραυλακάτων του Στόλου.
  • Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την κατακύρωση του προγράμματος προμήθειας συσσωρευτών μάχης για τις τορπίλες SUT/SST-4 των υποβρυχίων του Στόλου στην ελληνική εταιρία, αλλά εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στον τομέα των μπαταριών υποβρυχίων (και όχι μόνο) Sunlight.

Ως προελέχθη η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλο, σε συνεργασία με τον ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής επί της επικυρώσεως προγράμματος αρμοδιότητος ΓΕΝ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.