Το πώς σχετίζεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τον χρόνο που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες στη χώρα μας, εξηγεί η στήλη big mouth του powergame.gr

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται σχεδόν να έχει λάβει τις αποφάσεις του έχει πάρει τις αποφάσεις του για διεξαγωγή εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, με μια προεκλογική περίοδο-εξπρές, ωστόσο ο κίνδυνος είναι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι Τούρκοι να προκαλέσουν κάποιου είδους πρόκληση, θερμό επεισόδιο κλπ.

Έτσι, αναφέρει το big mouth, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ- που έχει μια βαριά ατζέντα για τη χάραξη στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία-μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη-ή τον αποτρεπτικό παράγοντα- για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η στήλη, ο πρωθυπουργός θα πάει με διπλή αποστολή: Από τη μια, να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν για το προσεχές διάστημα-πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει γυρίσει την πλάτη στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ γενικότερα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις τις πραγματικές προθέσεις, τα παζάρια και τα σχέδια της Τουρκίας. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις φιλίες και συμμαχίες της χώρας προς την κατεύθυνση, ενός μορατόριουμ για αποκλιμάκωση της έντασης το προσεχές διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή μιας ανώμαλης εξέλιξης με τη γείτονα.

Δείτε τί γράφει το big mouth για τη σχέση της Συνόδου του ΝΑΤΟ και των πρόωρων εκλογών 

Δεν σας κρύβω ότι μου γεννήθηκε ένα ερώτημα καθώς αυτές τις μέρες συζητούσα με διάφορους παράγοντες το θέμα του πότε θα γίνουν εκλογές. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Tι σχέση έχει η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα μας; Έχει και παραέχει, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός έχει πάρει (σχεδόν) τις αποφάσεις του για διεξαγωγή εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, με μια προεκλογική περίοδο-εξπρές. Το πρόβλημα είναι βεβαίως ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί η αντίδραση της Άγκυρας, που συνεχίζει να κλιμακώνει προκλητικά τις αξιώσεις της κατά της χώρας μας. Ο κίνδυνος; Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι Τούρκοι να προκαλέσουν κάποιου είδους πρόκληση, θερμό επεισόδιο κλπ. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα πάει με διπλή αποστολή: Από τη μια, να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν για το προσεχές διάστημα-πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει γυρίσει την πλάτη στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ γενικότερα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις τις πραγματικές προθέσεις, τα παζάρια και τα σχέδια της Τουρκίας. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις φιλίες και συμμαχίες της χώρας προς την κατεύθυνση, ενός μορατόριουμ για αποκλιμάκωση της έντασης το προσεχές διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή μιας ανώμαλης εξέλιξης με τη γείτονα. Άρα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ- που έχει μια βαριά ατζέντα για τη χάραξη στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία-μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη-ή τον αποτρεπτικό παράγοντα- για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.