Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα κριθεί την εποµένη των εκλογών και από το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνδράµει στη δηµιουργία µιας προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά πολύ νωρίτερα.

Για την ακρίβεια, τα δύο κόµµατα αναµένεται να «κονταροχτυπηθούν» σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες -ιδιαίτερα στην επαρχία-, καθώς όλες οι µετρήσεις δείχνουν ότι προς τη Χαριλάου Τρικούπη θα κατευθυνθεί ένα ποσοστό γύρω στο 3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 2% από τη Ν.∆.

Σηµαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή θα παίξουν φυσικά τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι υποψήφιοι και από τα δύο κόµµατα, καθώς όσο πιο «λαµπερές» θα είναι οι προσωπικότητες, τόσο θα µεγαλώνει η απήχηση των κοµµάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην Κουµουνδούρου, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστηµα επικρατεί συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι οι απώλειες που θα έχουν προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ακόµα και στις πρώτες κάλπες θα είναι περιορισµένες. Οπως εκτιµούν, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι καταστάσεις δεν είναι όπως εµφανίστηκαν αρχικά µετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. Ο πρώτος έχει να κάνει ακριβώς µε τον πρόεδρο του κόµµατος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Οπως επισηµαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η αίσθηση που δηµιουργήθηκε το πρώτο χρονικό διάστηµα -ότι το ΠΑΣΟΚ επανήλθε δυναµικά στο προσκήνιοέχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Οπως εκτιµούν, η ρητορική των ίσων αποστάσεων που έχει επιλέξει ο νέος πρόεδρος -θεωρώντας ότι έτσι µπορεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους και από τα δύο µεγάλα κόµµατα- µάλλον έχει τα αντίθετα αποτελέσµατα από αυτά που προσδοκούσε.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει προφανώς µε τη µοίρα των µικρότερων κοµµάτων, την οποία τα περισσότερα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχουν βιώσει στο παρελθόν. Οπως επισηµαίνουν, αυτό υπήρξε άλλωστε και το βασικό σύνδροµο της Αριστεράς στο παρελθόν. Οτι δηλαδή, ενώ πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να ψηφίσουν κάποιο κόµµα της Αριστεράς, φτάνοντας στην κάλπη επέλεγαν τα µεγάλα κόµµατα, µε τη λογική της «χαµένης ψήφου».

«Γι’ αυτό άλλωστε ο Συνασπισµός ήταν πάντα στο 3%», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Οι αριστεροί ψηφοφόροι τότε ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ µε κριτήριο το να φύγει η ∆εξιά. Κάπως έτσι θα γίνει και σήµερα.

Οχι στην κάλπη µε την απλή αναλογική, αλλά στη δεύτερη, µε την ενισχυµένη». Εκεί θεωρούν τα στελέχη της Κουµουνδούρου ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνθλιβεί ανάµεσα στα δύο µεγάλα κόµµατα, αν και αναγνωρίζουν ότι το µεγαλύτερο µέρος των ψηφοφόρων θα πάει προς τη Ν.∆. και ένα µικρότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει προφανώς µε το γεγονός ότι έχει καµφθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ενεργό στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο χρόνος λειτούργησε υπέρ τους, καθώς οι πολίτες, ως είθισται, ξέχασαν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και επικεντρώθηκαν στη δύσκολη καθηµερινότητά τους. Σε έναν βαθµό µάλιστα αναγνώρισαν ότι, παρά την ακραία ρητορική του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης -«θα σκίσουµε τα µνηµόνια»-, τελικά επί Αλέξη Τσίπρα η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια.

Το βάρος

Η εκλογική περιφέρεια της Κρήτης είναι προφανώς το µεγάλο ζητούµενο για τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς αναγνωρίζουν ότι εκεί θα ρίξει το βάρος του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με δεδοµένο, ωστόσο, ότι στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόµµα µε ποσοστό 39,88%, έναντι 32,48% της Ν.∆. και 10,46% του ΚΙΝ.ΑΛ., θα πρέπει να γίνουν τραγικά λάθη από την πλευρά της Κουµουνδούρου για να απολέσει ένα αξιοσηµείωτο ποσοστό.

Για τον Νοµό Χανίων, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού -όπως λένε- παραδοσιακά ήταν ο πλέον προβληµατικός νοµός για το ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούµενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 37,35%, η Ν.∆. 34,05% το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,54%. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ακόµα ότι ο Παύλος Πολάκης -παρά τις ακρότητές του- έχει καταφέρει να συγκρατήσει ένα µεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Νοµό Ηρακλείου, που είναι και ο τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη, προφανώς θα υπάρξουν µετατοπίσεις ψηφοφόρων. Οπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, από έναν βουλευτή που εξέλεξε το ΚΙΝ.ΑΛ. το 2019, είναι πολύ πιθανό το Ηράκλειο να βγάλει και δεύτερο, χάνοντας έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ µία έδρα.

Αυτό δεν µπορεί να συµβεί στο Λασίθι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 34,57%, η Ν.∆. 34,32% και το ΚΙΝ.ΑΛ. 15,40%. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι για να βγάλει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να υπάρξει µια µετατόπιση 4.500 ψήφων, που θεωρείται πάρα πολύ µεγάλος αριθµός. Οσο για το Ρέθυµνο, ο Ανδρέας Ξανθός δεν φαίνεται να απειλείται, καθώς στην προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 36,99%, έναντι 9,82% του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στους Νοµούς Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, όπου το ΠΑΣΟΚ αποψιλώθηκε, δεν εµφανίζεται καµία ιδιαίτερη κινητικότητα προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Στις πρόσφατες περιοδείες για την εκλογή του από τη βάση ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε άλλωστε σε επαφή µε τους παράγοντες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, προκειµένου να ενισχύσει τη νέα τους κοµµατική ταυτότητα. Ούτε όµως στη Β’ Πειραιά και την παλαιά Β’ Αθηνών, όπου κατά το παρελθόν το ΠΑΣΟΚ εµφανιζόταν να έχει την πρωτοκαθεδρία, υπάρχουν µαζικές αποχωρήσεις προς το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τέλος, στα µεγάλα αστικά κέντρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι περισσότερες διαρροές θα υπάρξουν προς τη Ν.∆., καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενσωµατώσει στην κυβέρνηση και στα ψηφοδέλτιά του έναν ικανοποιητικό αριθµό προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ