«Το ΝΑΤΟ έχει αποδειχτεί στο παρελθόν έμμεσα αρκετές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, κάθε φορά που τίθεται το δίλημμα Ελλάδα ή Τουρκία το ΝΑΤΟ επιλέγει την Τουρκία.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές και να αποσαφηνίσει τον χρόνο που θα γίνουν. Επιπλέον είπε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε η χώρα να μην βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Τέλος, επανέλαβε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Δυστυχώς το ΝΑΤΟ έχει αποδεχτεί στο παρελθόν έμμεσα αρκετές από τις παράνομες ενέργειες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο της Τουρκία. Το ΝΑΤΟ κάθε φορά που έχει να διαλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα και σε Τουρκία διαλέγει Τουρκία και για να λέμε την αλήθεια ΝΑΤΟ ίσον ΗΠΑ. Δεν είναι ένα υπάλληλος που κάνει του κεφαλιού του ο κ. Στόλτεμπεργκ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι σχεδόν συνωνυμίες έννοιες».

«Η θέση ότι αυτά τα οποία προβάλει ο κ. Ερντογάν είναι θεμιτά συμφέροντα δεν είναι καν θέση ίσων αποστάσεων, είναι ουσιαστικά θέση εναγκαλισμού και δεν είναι μεμονωμένο αυτό το γεγονός. Βλέπουμε για παράδειγμα στην άσκηση EFES που γίνεται ετήσια στην Τουρκία το 2016 να έχουν συμμετάσχει 8 χώρες, φέτος συμμετείχαν 30 χώρες. Η Ιταλία κάλεσε την Τουρκία στη διάσκεψη για τη Λιβύη και απέκλεισε την Ελλάδα μολονότι το 2018 ο Τσίπρας ήταν στην αντίστοιχη του Παλέρμο. Τα λεω αυτά για να στηρίξω τον ισχυρισμό μου ότι παρά την παραβατικότητα η Τουρκία δεν εισπράττει κόστος. ... Πρέπει να εισπράξει κόστος η Τουρκία για τον τσαμπουκά, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του ‘18 πάρθηκε ρητή απόφαση που καταδίκαζε απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες, τον Ιούνιο δε είχαμε απόφαση για κυρώσεις. Οι κυρώσεις συνεπάγονται κόστος. Είχαμε ζητήσει από τη ΝΔ για παράδειγμα να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ –Τουρκίας όσο συνεχιζόταν η συμπεριφορά η παραβατική και να συνδέσει οποιαδήποτε αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία με την προσφυγή στη Χάγη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Αν όχι προσφυγή στη Χάγη θα πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αναβαθμίζει τις οικονομικές της σχέσεις με ένα παραβατικό κράτος. Λέω με λίγα λογία ότι δεν χρειαζόμαστε δηλώσεις συμπάθειας σαν αυτές που επιδιώκει να αντλήσει ο Πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν θα τις βρούμε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν προτείνει να θέσει βέτο η Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Λεω το ακριβώς αντίθετο, το βέτο είναι στάση απομόνωσης. Όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ομόφωνη απόφαση καταδίκης της Τουρκίας αντίστοιχη πρέπει να είναι η θέση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές και την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εμείς δεν ζητήσαμε μόνο αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών, ζητήσαμε πρώτα απ’ όλα να προκηρυχτούν εκλογές, να ξεκαθαρίσει από τώρα ο πρωθυπουργός την ημερομηνία τους. Διότι ο πρωθυπουργός υπονομεύει την αξιοπιστία του με αντιφατικές δηλώσεις λέγοντας αρχικά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία μετά αφήνοντας ένα παράθυρο γιατί τάχα η αντιπολίτευση δημιουργεί τοξικό κλίμα κυρίως όμως από τις διαρροές των υπουργών. Η άποψη μας ήταν ανέκαθεν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί η παραμονή της κυβέρνησης βλάπτει τη χώρα και τώρα επιπλέον ζητάμε να προσδιοριστούν οι εκλογές ακριβώς για να μην παρατείνεται αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας που πράγματι κάνει κακό».

ΔΗΜ.: Εσείς δεν λέτε να αντικατασταθεί ο κ. Βορίδη πριν προκηρυχτούν εκλογές, λέτε αφού προκηρυχτούν

«Λέμε και τα δύο, λέμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο άτυπη, να γίνει τυπική και προφανώς το συνταγματικό έθιμο είναι μόλις προκύψουν οι εκλογές να αντικατασταθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη, απάντησε: «Η πρότασή μας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι για μια ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, εκείνης της σοσιαλδημοκρατίας που έχει απορρίψει τον νεοφιλελευθερισμό και των δυνάμεων της οικολογίας».