Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανοίγει την καρδιά του στα «Π» και μοιράζεται τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλά για το «μικρόβιο» της πολιτικής, το αγαπημένο του Λασίθι, τη γυναίκα του και για ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε μια στιγμή από τα παιδικά σας χρόνια, ποια θα ήταν αυτή;

Μια στιγμή που με έχει σημαδέψει ήταν όταν στο νηπιαγωγείο ορίστηκα σημαιοφόρος. Τη θυμάμαι ακόμα και σήμερα. Ηταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το εθνικό μας σύμβολο, τη γαλανόλευκη. Από τότε με ακολουθεί σε όλα τα βήματά μου.

thumbnail_IMG_2125_2
Ο υπουργός σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση

Πώς ήταν το σχολείο στην επαρχία;

 Θα έλεγα, ένα τυπικό σχολείο μιας μεγάλης επαρχιακής πόλης, όπως η Σητεία.

Ησασταν καλός μαθητής;

Ημουν. Τα πήγαινα πολύ καλά στο σχολείο. Οι επιδόσεις μου ήταν πολύ καλές. Δεν θυμάμαι να είχα ποτέ πρόβλημα ή να άκουσα από τους γονείς μου τη λέξη «διάβασε».


Εχετε κρατήσει φίλους από το σχολείο;

Αρκετούς. Με τους περισσότερους έχουμε πάρει διαφορετικούς δρόμους, αλλά πάντα, όταν έχουμε μια ευκαιρία να βρεθούμε, δεν την αποφεύγουμε. Αντιθέτως.

Οι γονείς σας υπήρξαν αυστηροί;

Οι γονείς μου υπήρξαν σωστοί και δίκαιοι. Οπου έπρεπε, ήταν αυστηροί, όμως αυτό που κυρίως θυμάμαι ήταν και είναι η αγάπη τους για εμένα και την

αδελφή μου. Τους χρωστώ ευγνωμοσύνη για όλα.

Με την αδελφή σας ήσασταν προστατευτικός;

Νομίζω, ναι, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια τη Μαρία, για να σας πει πώς το έβλεπε εκείνα τα χρόνια.

Τα φοιτητικά χρόνια ήταν ανέμελα ή σχετικά δύσκολα;

Σπούδασα εκτός Ελλάδος, στην Αγγλία. Οταν σπουδάζεις εκτός Ελλάδος, έρχεσαι σε επαφή με μια άλλη κουλτούρα και νοοτροπία, την οποία, αν θες να προχωρήσεις, πρέπει να αποδεχθείς. Συνεπώς, δεν ήταν τα φοιτητικά μου χρόνια ανέμελα ή δύσκολα. Θα έλεγα ότι ήταν οργανωμένα και απαιτούσαν πολλή δουλειά. Τα φοιτητικά μου χρόνια με έμαθαν να οργανώνω τη δουλειά μου και να τηρώ τα χρονοδιαγράμματα.

Η οικογενειακή επιχείρηση των γονιών σας σάς επηρέασε σε κάποια φάση της ζωής σας ώστε να σκεφτείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο του

thumbnail_IMG_2124
Ο Γιαννης Πλακιωτάκης στα εφηβικα του χρονια και ενώ κάνει Lay- up κατα τη διαρκεια αγωνα μπάσκετ

σινεμά;

Ασχολήθηκα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, μέχρι τη στιγμή που οι συμπατριώτες μου με την εμπιστοσύνη τους με ανέδειξαν βουλευτή. Αν δεν είχα ασχοληθεί με την πολιτική, υποθέτω ότι θα συνέχιζα να ασχολούμαι και πιστεύω ότι θα είχα ανοιχτεί και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αλήθεια, ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία;

Πολλές. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Θα έλεγα ότι έχω αγαπημένες ταινίες και όχι αγαπημένη ταινία.

Από ηθοποιούς ποιον ξεχωρίζετε;

Τον Αλ Πατσίνο, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, σίγουρα τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και πρόσφατα τoν Χοακίν Φίνιξ. Υπάρχουν πολλοί ακόμα ηθοποιοί που ξεχωρίζω. Και Ελληνες και ξένοι. Οσοι σας γνωρίζουν καλά λένε ότι το χόμπι σας είναι το τραγούδι.

 Αυτό σημαίνει ότι πιάνετε εύκολα το μικρόφωνο για να τραγουδήσετε;

Οταν είμαι με φίλους, σε περιβάλλον όπου αισθάνομαι καλά και οι συνθήκες το επιτρέπουν, ναι, υπάρχουν φορές που τραγουδώ. Συμπαθητικά, νομίζω. Ενας πολιτικός μπορεί και πρέπει να διατηρεί ανθρώπινες στιγμές και συμπεριφορές.

Ποιο τραγούδι αφιερώσατε στη σύζυγό σας όταν τη γνωρίσατε;

Μου ζητάτε να δημοσιοποιήσω μια προσωπική στιγμή με την Αφροδίτη. Δεν θα το κάνω. Προτιμώ να είναι κάτι που γνωρίζουμε εκείνη και εγώ.

thumbnail_IMG_2123_2
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σε νεαρη ηλικια

 
Ισχύει ότι έχετε επηρεαστεί μουσικά από τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη;

Μου αρέσει η λαϊκή μουσική. Ειδικά για τον Στέλιο Καζαντζίδη αναρωτιέμαι αν υπάρχει Ελληνας που δεν του αρέσει. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη λαϊκή φωνή που έχουμε ακούσει στην Ελλάδα.

 Εχετε τραγουδήσει ποτέ σε πίστα;

Οχι. Χορεύετε κρητικούς χορούς; Είναι δυνατόν να μη χορεύω κρητικούς χορούς; Το αγαπημένο σας ζεϊμπέκικο; Δεν έχω μόνο ένα. Ανάλογα με τη στιγμή έχω και άλλο… Γενικά, τα ακούσματά μου είναι πολύ ελληνικά.

Μπουζούκια πηγαίνετε;

Δεν με ενθουσιάζουν οι μεγάλες πίστες.

Μικρός παίζατε μπάλα;

Επαιζα μπάσκετ και ήμουν και αρχηγός της ομάδας.

thumbnail__1__2
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Αφροδίτη, στο Πατριαρχείο και έχει στενή σχέση με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.


Πότε σας μπήκε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Από τα μαθητικά μου χρόνια είχα πάντα το μικρόβιο της συμμετοχής στα κοινά. Δεν απέφευγα την ευθύνη, αλλά την αναζητούσα. Στα φοιτητικά μου χρόνια αυτό το στοιχείο έγινε πιο έντονο. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ πιο στενά τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε, η οικογένειά μου είχε πάντοτε ζωηρό ενδιαφέρον για την πολιτική. Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά εδραιώθηκε πλέον όταν, επιστρέφοντας από τις σπουδές μου στο εξωτερικό, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν και πολλά να αλλάξουν στον τόπο μου και στην Ελλάδα. Ξεκίνησα από την Αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός σύμβουλος Σητείας. Το επόμενο βήμα μου ήταν η υποψηφιότητά μου για τη Βουλή.

Φοβηθήκατε ότι θα χάσετε την πρώτη φορά που πολιτευτήκατε;

Στις δημοτικές εκλογές όχι. Την πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιος βουλευτής θεωρούσα πιθανότερο το να μην εκλεγώ, όπως και έγινε. Γνώριζα, όμως, ότι ήταν το πρώτο βήμα για να γνωρίσω και να με γνωρίσουν οι συμπατριώτες μου, ώστε στη συνέχεια να με εμπιστευτούν. Με τιμά το γεγονός ότι οι Λασιθιώτισσες και οι Λασιθιώτες ανανεώνουν σταθερά την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2004 έως σήμερα.

Για τη στενή σχέση και φιλία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον σημερινό ευρωβουλευτή, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, μιλάει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Επίσης, απαντά στην ερώτηση αν σε κάποια φάση της πολιτικής διαδρομής του την «ψώνισε».

Η γνωριμία σας στο υπουργείο Αμυνας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματά σας;

Η φιλία που γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο υπουργείο Αμυνας, ήταν και παραμένει για μένα πολύτιμη. Προφανώς η εμπειρία του Βαγγέλη και η διάθεση να τη μοιραστεί μαζί μου με βοήθησαν σημαντικά.

Του χρωστάτε;

Τον αγαπώ, τον εκτιμώ και τον σέβομαι.

Οταν σας πήρε τηλέφωνο και σας είπε να αναλάβετε μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., πώς νιώσατε; Εσείς τι φαντάζεστε;

meimarakis

Πολύ μεγάλη ευθύνη και πολύ μεγάλο άγχος. Σας θυμίζω ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία, αφού είχε καταρρεύσει η διαδικασία εκλογής προέδρου και έπρεπε σε σύντομο χρόνο να οργανωθούν σωστά οι εκλογές, αλλά και να διαμορφωθεί η αντιπολιτευτική παρουσία, τότε, του κόμματος, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια πορεία που θα οδηγούσε σε εκλογική νίκη. Με τη βοήθεια όλων τα καταφέραμε. Η περίοδος εκείνη ήταν και παραμένει σημαντική για μένα, γιατί όλα κύλησαν ομαλά, και αισθάνομαι περήφανος γιατί παρέδωσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ιστορική παράταξη, που έχει προσφέρει τόσο πολλά στον τόπο, έτοιμη να κάνει υπό την ηγεσία του ένα νέο, μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για το καλό της πατρίδας.

Συλλάβατε κάποια στιγμή τον εαυτό σας να την έχει «ψωνίσει»;

Το να εκλέγεσαι σε έναν τόπο όπου είσαι σε συνεχή επαφή με τους συντοπίτες σου, να τους μιλάς και κυρίως να τους ακούς σε βοηθά να μην ξεφεύγεις και να μην την «ψωνίζεις».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχετε κάνει στην πολιτική σας διαδρομή;

 Κάποιες φορές εμπιστεύτηκα ανθρώπους που αποδείχθηκε ότι δεν το άξιζαν.

Πολιτεύεστε σε έναν νομό όπου το ΠΑΣΟΚ κατέγραφε συγκλονιστικά ποσοστά. Το γεγονός αυτό σας επηρέασε για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Και ναι και όχι. Ούτως ή άλλως, προσωπικά την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά την έλαβα όταν κατάλαβα ότι η διάθεσή μου να βοηθήσω να αλλάξουν όσα με ενοχλούσαν και με δυσαρεστούσαν ήταν ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο.

Εχετε κάνει φίλους στην πολιτική; Ποιος είναι ο καλύτερός σας;

Πολλούς. Και στην πολιτική, αλλά και λόγω της πολιτικής. Θα είναι άδικο να ξεχωρίσω κάποιους.

Έχοντας θητεύσει σε δύο υπουργεία, στο Άμυνας και το Ναυτιλίας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης δεν διστάζει να πει ότι αν του πρότειναν δύο επαγγέλματα, του πιλότου ή του καπετάνιου, θα επέλεγε αυτό που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο.

Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάποιες στιγμές, τις πιο σημαντικές τις ζήσατε ως υφυπουργός Αμυνας ή ως υπουργός Ναυτιλίας;

Εζησα ξεχωριστές στιγμές ως υφυπουργός Αμυνας, ιδίως στην επαφή μου με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα ξεχώριζα, όμως, κάποιες ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μία από αυτές ήταν όταν στα τέλη του 2020 είδαμε τον απολογισμό της υπερπροσπάθειας για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας, με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί πάνω από 90%. Μία ακόμα όταν απελευθερώθηκαν ναυτικοί μας που είχαν πέσει θύματα πειρατείας. Και ακόμα μία όταν λίγο μετά την τελετή παράδοσης ενός σκάφους-ασθενοφόρου σε μικρό νησί χρειάστηκε αυτό να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθεί και να σωθεί ένας τραυματίας.

Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο επαγγέλματα, θα γινόσασταν καπετάνιος ή πιλότος;

Και τα δύο είναι δύσκολα και εντυπωσιακά. Με τη θάλασσα τα πηγαίνω καλύτερα, νομίζω.

Τι θέλετε να αφήσετε φεύγοντας από το υπουργείο Ναυτιλίας;

Ενα υπουργείο πλήρως ψηφιακό, για να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, με εθνική στρατηγική για τη νησιωτικότητα -για πρώτη φορά-, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό, με καλύτερα λιμάνια, διπλάσιες άγονες γραμμές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών μας. Αυτό κάνουμε τα τρία τελευταία χρόνια. Στόχος μας, ανάπτυξη για τους νησιώτες και πρόοδος για τη ναυτιλία.

anthropino_dinamiko_2

 

Πώς είναι η συνύπαρξη με τους Κινέζους στο λιμάνι;

Εχουμε μια σχέση καλής συνεργασίας, όπως πρέπει να είναι η σχέση ανάμεσα σε έναν επενδυτή μιας τόσο σημαντικής για την πατρίδα μας υποδομής και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το λιμάνι του Πειραιά αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διακίνηση εμπορευμάτων και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερα οφέλη όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας λιμάνι; Πού θα θέλατε να «δέσετε» όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου;

Χρειάζεται ερώτημα; Στον τόπο μου, το Λασίθι.

Ο γάμος με άλλαξε προς το καλύτερο

Στο ότι ο γάμος τον άλλαξε προς το καλύτερο, αλλά και στο πώς επέλεξε το Πατριαρχείο για να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τη σύζυγό του αναφέρεται ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας για τη στενή σχέση που έχει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. «Δεν νομίζω ότι εγώ και η Αφροδίτη θα μπορούσαμε να είχαμε παντρευτεί κάπου αλλού», λέει.

Ο γάμος σάς άλλαξε ως άνθρωπο;

Ελπίζω ναι, προς το καλύτερο.

Πού γνωρίσατε την Αφροδίτη;

Σε μια κοινή παρέα φίλων.

plakokalio2_2

Γιατί επιλέξατε να παντρευτείτε στο Πατριαρχείο;

Το Πατριαρχείο είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας. Πέραν αυτού, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίος, με τιμά με τη φιλία του και με προστατεύει με την ευχή του. Δεν νομίζω ότι εγώ και η Αφροδίτη θα μπορούσαμε να είχαμε παντρευτεί κάπου αλλού.

 Ηταν εύκολο να συμβιβαστεί με τη ζωή ενός πολιτικού η σύζυγός σας;

 Προσπαθεί. Η Αφροδίτη στηρίζει την προσπάθειά μου και εγώ τη δική της.

Το γεγονός ότι η σύζυγός σας δραστηριοποιείται ενεργά ως επιχειρηματίας σάς δυσκόλεψε όλα αυτά τα χρόνια;

Καμαρώνω για τις δραστηριότητες της Αφροδίτης και στο επιχειρηματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς. Είναι αλήθεια ότι οι δραστηριότητές μας περιορίζουν συχνά τον χρόνο που μπορούμε να είμαστε μαζί. Το παλεύουμε όμως.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 18/6