Θα συνδράμω προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές ή ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές, ανέφερε πως οι εκλογές θα είναι ντέρμπι για δύο και στόχος είναι να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη με την πρώτη κάλπη να προκύψει κυβέρνηση και το πρώτο κόμμα να αναζητήσει προγραμματικές συγκλήσεις. Σημείωσε πως το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να κάνει κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα θα απευθυνθεί στο ΜΕΡΑ 25, ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ όχι στην Ελληνική Λύση. Εκτίμησε ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δεν θα εισέλθει στη Βουλή.

Ανέφερε πως εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες για προοδευτική συνεργασία.

Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι είπε ο κ. Παπαδημούλης

Ερωτηθείς αν θα συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όπως πάντα ναι παρότι έχω πει  εδώ και πολύ καιρό ότι δεν θα είμαι υποψήφιος από εδώ και πέρα είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές. Εγώ αυτό το κόμμα το έχω συνδράμει, όπως και τον πολιτικό του πρόγονο το Συνασπισμό, εδώ και δεκαετίες από την εποχή που παίρναμε 3-5%. Το έχω συνδράμει  πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια και στο να γίνουμε κυβέρνηση και στο να καταφέρουμε κάποια πράγματα, θα το κάνω και τώρα και είμαι προφανώς στη διάθεση και του προέδρου και των συλλογικών οργάνων να βοηθήσω όπου και όπως  μπορώ αλλά όχι με κάθοδο στις εκλογές. Αυτός ο κύκλος  για μένα έχει κλείσει.

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκλογές που περίπου προκήρυξε χθες ο πρωθυπουργός με ένα όχι πειστικό επιχείρημα ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που πολώνει τα πράγματα. Κακά τα ψέματα ένας πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές όταν εκτιμά ότι ο χρόνος του προκαλεί φθορά και τον συμφέρει να τις κάνει τώρα παρά τον επόμενο Ιούνιο –Ιούλιο. Οι εκλογές αυτές κατά τη γνώμη μου θα είναι ένα ντέρμπι για δύο, η θεωρία ότι τις έχει κερδισμένες και τις έχει στο τσεπάκι της η ΝΔ μας διευκολύνει διότι χαλαρώνει το στρατόπεδο του βασικού πολιτικού μας αντιπάλου καθώς θα γίνουν και  με απλή αναλογική, πιστεύω όμως ότι είναι εθνικά συμφέρον η πρώτη κάλπη που θα γίνει με απλή αναλογική να δώσει κυβέρνηση. Να δώσει κυβέρνηση με προγραμματικές συγκλίσεις και με πρωταγωνιστικό ρόλο φυσικά στο πρώτο κόμμα. Και για εμάς η πρόκληση είναι μία, να ηττηθεί και να φύγει η ΝΔ και αυτό σημαίνει πρωτιά και προοδευτική διακυβέρνηση.

ΔΗΜ: Αν  από τις πρώτες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα αυτό θα είναι ένα αρνητικό πρόκριμα για εσάς στις δεύτερες κάλπες;  Επίσης αν ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι δεύτερο κόμμα  στις πρώτες εκλογές ναυαγεί το σενάριο  της προοδευτικής διακυβέρνησης ;

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι θα πρέπει με τις πρώτες κάλπες ακούγοντας την εντολή του λαού να προκύψει κυβέρνηση που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις για συμμετοχή στην κυβέρνηση, στήριξη ή έστω ανοχή προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση. Πιστεύω ότι με αυτή την ακρίβεια, με αυτή την επιθετικότητα Ερντογάν, με αυτή την αβεβαιότητα όσο θα βαστήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού είναι ανεύθυνο να συζητάμε για δεύτερες ή για τρίτες εκλογές προκειμένου αυτός που πρώτευσε στις πρώτες να κάνει αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πρωτιά και προοδευτική διακυβέρνηση τίποτα λιγότερο που σημαίνει ότι αν στις πρώτες εκλογές παρά την εκτίμησή μας, την προσπάθειά μας για νίκη βγούμε δεύτεροι δεν προσφέρεται το πράγμα για κόλπα,  νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να κάνει κυβέρνηση.

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρά τις αβυσσαλέες πολιτικές και προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ που θεωρούμε μια κακή και αποτυχημένη κυβερνηση, συμφωνούμε σε ένα πράγμα ότι το πρώτο κόμμα έχει τον πρόεδρο του και ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Που σημαίνει ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης  δεν θέλει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη πρέπει πρώτον να μας πει τι θέλει τώρα πριν τις εκλογές και δεύτερον, να πάρει δύναμη από το λαό που να του επιτρέψει να το επιβάλει.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εάν πετύχουμε το στόχο μας, για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι αλλά όχι επαναπαυμένοι, για πρωτιά στις εκλογές θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα της σημερινής δημοκρατικής αντιπολίτευσης δηλαδή και στο ΚΙΝΑΛ και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25, όχι στον κ. Βελόπουλο φυσικά και θα τους ζητήσουμε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις, όπως γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, συμμετοχή, στήριξη ή έστω ανοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Υποψήφιος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 21 στις 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών  της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας αναλογικά εκλογικά συστήματα και τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα και μη ξεχνάμε ότι τη χώρα τη χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Με διαφθορά, με πελατειακό κράτος, με το σύστημα πάρτα όλα  το οποίο τίναξε την μπάνκα στον αέρα επομένως το να ταυτίζει κανείς την έννοια σταθερότητα με την μονοκομματική κυβέρνηση δεν είναι ευρωπαϊκό πράγμα.  Και ξαφνιάζομαι όταν ακούω τον κ. Μητσοτάκη, που αυτοχαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστής, να συκοφαντεί το πολιτικό μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς πως θα ζητήσουν τη βοήθεια του κ. Βαρουφάκη όταν τους ταυτίζει με τη ΝΔ και κατακρίνει τον κ. Τσίπρα

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες στην αναζήτηση συνεργασιών με τα άλλα κόμματα. Και με το ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δυσκολίες  και με το ΚΚΕ υπάρχουν δυσκολίες και με το ΜέΡΑ25. Να μην λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο όπου ο ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός, αν ο ελληνικός λαός δώσει την εντολή να φύγει αυτή η κυβέρνηση η αποτυχημένη, η  επικίνδυνη της ΝΔ και να ζητήσει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι όλοι υποχρεωμένοι να ακούσουν αυτή την εντολή γιατί αλλιώς κινδυνεύουν από τιμωρία από το λαό.   Εμείς θα απευθυνθούμε στα κόμματα που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, δεν θεωρώ 100% βέβαιο ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη θα είναι στην επόμενη Βουλή και ειδικά αν συνεχίσει να είναι τόσο αρνητικό στην ιδέα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης αυτό δεν θα του κάνει καλό. Έχουμε ακόμη μέχρι τις εκλογές πολύ καιρό, αυτές οι εκλογές θα είναι ντέρμπι για δύο όποιος θέλει να φύγει η κυβερνηση  της ΝΔ εκτός από προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας άλλη λύση δεν έχει.  

Ερωτηθείς τι μήνυμα θα στείλει ο λαός  στο ΣΥΡΙΖΑ εάν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα νομίζω ότι δεν  θα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από εκεί και πέρα έχει μεγάλη σημασία και το σκορ. Αν η διαφορά είναι μισό % είναι άλλο πράγμα, αν η διαφορά είναι μεγάλη είναι άλλο πράγμα. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε με αισιοδοξία για το στόχο που έχουμε θέσει συλλογικά που είναι πρωτιά και προοδευτική διακυβέρνηση.

ΔΗΜ.: Αυτό το 0,5% ισχύει και για εσάς δηλαδή αν είσαστε πρώτο κόμμα με Ο,5% διαφορά από τη ΝΔ ότι θα είναι άλλο πράγμα;

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:  Προφανώς. Σε κάθε αναμέτρηση έχει σημασία ποιος είναι πρώτος ποιος είναι δεύτερος αλλά επειδή αυτές οι εκλογές θα είναι με απλή αναλογική λέει σημασία και η διαφορά γιατί με μια απειροελάχιστη διαφορά ο αριθμός των βουλευτών του πρώτου και του δεύτερου θα είναι ο ίδιος.