Ένα τριήμερο πυκνών διπλωματικών επαφών ξεκινάει απόψε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη για να συναντήσει τον ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί προς το παρόν τις βασικές ελληνικές επιδιώξεις. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθείς προβληματισμούς για επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις από την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. αναμένουν επίσης από την Τουρκία να «σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

«Όλοι καταλαβαίνουν»

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις», τόνισε χθες, σε συνέντευξή του (στο capital.gr) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι «μια μακροπρόθεσμη επένδυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ενίσχυση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή η οποία, όμως, έρχεται και συνδέεται και με την πρόοδο που έχουμε κάνει στο οικονομικό επίπεδο».

Δείπνο στο Palazzo Chigi

Σήμερα στις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δείπνο στο Palazzo Chigi, την πρωθυπουργική κατοικία της Ιταλίας, με τον Μάριο Ντράγκι. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις παράλογες αιτιάσεις και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά το κυρίως «μενού» θα είναι άλλο: Η ανάγκη να υπάρξει άμεση και αποφασιστική πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό δηλαδή των ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της ενέργειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από κάθε κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το 2023, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να μπορούν να «ανασάνουν» από την πίεση που δημιουργεί ο πληθωρισμός και η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Η σημασία που αποδίδει ο κ. Μητσοτάκης στη σχέση με τη γειτονική μας χώρα και με έναν ηγέτη του κύρους και βεληνεκούς του κ. Ντράγκι φαίνεται και από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ανέλαβε πλέον πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη.

Στις Βρυξέλλες

Ακολουθεί αύριο η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας που θέλει να λάβει, να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει την ενωμένη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα στην εξέλιξη της συζήτησης, που θα επεκταθεί και στα γενικότερα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, θα θέσει και το ζήτημα των τουρκικών απειλών, ως ευρωτουρκικό θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας.

Ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου. Οι κ. Μητσοτάκης και Τζόνσον συμφώνησαν ακόμη να συναντηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εφόσον τα προγράμματά τους το επιτρέψουν.