Ένα τριπλό «ανάχωμα» κατά του κύματος ακρίβειας – και μάλιστα με διευρυμένο και ενισχυμένο fuel pass - και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του νομοθετικού έργου με ένταση μέσα στο καλοκαίρι: Αυτό είναι το μήνυμα που θα περάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μία μόλις ημέρα προτού ταξιδέψει για τη Ρώμη και τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και στη συνέχεια για τις Βρυξέλλες και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο ανάχωμα αφορά στις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και είναι το λεγόμενο Power Pass. Πρόκειται για την πλατφόρμα που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος και η οποία λειτουργεί από το απόγευμα της Παρασκευής μέσω του vouchers.gov.gr. Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο, ενώ το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600€.

Το δεύτερο μέτρο είναι το πρόγραμμα αντικατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», η «μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Σήμερα ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών και το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Το τρίτο «όπλο» στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας είναι το νέο Fuel Pass, που θα ανακοινωθεί σήμερα, από τον πρωθυπουργό και θα εξειδικευθεί στις 15:00 από τους συναρμόδιους υπουργούς. «Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είχε πει προ ημερών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης. Μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, «κλείδωσε» η απόφαση το αφορά στην ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και όχι μόνο αυτό: Το ποσό της ενίσχυσης ανεβαίνει και θα κυμαίνεται έως και 70 ευρώ (από μέχρι 50), ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Τους τελευταίους τρεις μήνες, δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να ανεβαίνει πλέον στις 45.000 ευρώ.

Πέρα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών, η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου αποτυπώνει τη βούληση να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο.

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη για ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου του νομοσχεδίου για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δημοτική Αστυνομία, β) Νομικά πρόσωπα διαχείρισης και λειτουργίας λαϊκών αγορών, γ) Ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών.

-Παρουσίαση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου, του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2022-2025.

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου: α) Έγκριση κυβερνητικών στόχων 2023, β) Έγκριση αναθεώρησης Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2022.