Συνεχίζει να κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μετά την αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά και πάλι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για κακοποίηση μεταναστών.

Οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται την ώρα που οι Τούρκοι διακινητές, με την ανοχή της Άγκυρας, κάνουν «χρυσές δουλειές» τόσο στα παράλια όσο και στον Έβρο, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ οι περιπολίες στο Αιγαίο είναι συνεχείς.

Παράλληλα, αυξάνονται και οι δυνάμεις γύρω από τον φράχτη στις Καστανιές.

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Άγκυρα να θελήσει με κάποιον τρόπο να επαναλάβει τα επεισόδια του 2020, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η Τουρκία θα θελήσει να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά λίγα 24ωρα πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως χιλιάδες μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

«Σχεδόν 30.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της κατάστασης των προσφύγων που ξυλοκοπήθηκαν ή και δολοφονήθηκαν από τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.


Η Τουρκία βοηθά στην παράνομη διακίνηση μεταναστών

Από την άλλη μεριά, η Αθήνα έχει στα χέρια της ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η εμπλοκή του τουρκικού κράτους στην παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά και έχουν βιντεοσκοπηθεί περιστατικά από μακριά τα οποία έχουνε δείξει κρατικά τουρκικά οχήματα να αποβιβάζουνε μετανάστες οι οποίοι μετά πάνε με τα πόδια, προσπαθώντας να περάσουν προς την ΕΕ», επισήμανε ο Νότης Μηταράκης.


Συσκέψεις ενόψει Συνόδου Κορυφής

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την αυριανή επίσκεψη του στην Ρώμη και τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πωςο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για την τουρκική προκλητικότητα και θα ζητήσουν να υπάρξει σαφή αναφορά και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν σε διάφορα διεθνή fora έχει πάρει τις απαντήσεις της από την ελληνική πλευρά, νηφάλια, απολύτως τεκμηριωμένα, με βάση Συνθήκες που έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες και με βάση το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.