Με κοινή γραμμή εμφανίστηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Αθήνα και Λευκωσία, στο ζήτημα της Τουρκίας.

Ο Kύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος στήριξε τις θέσεις της Αθήνας όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, και αναφέρθηκε στο πώς επηρεάζεται η Λευκωσία από τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ «σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, τις στρατιωτικές ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας, τις διεκδικήσεις ελληνικών νησιών, την εργαλειοποίηση μεταναστών και γενικότερα τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων».

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης «εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα και υπογράμμισε τη μεγάλη ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο γιατί, όπως επεσήμανε, αυτά μεταφέρονται και στην Κύπρο με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα το τοξικό περιβάλλον που συντηρείται από την τουρκοκυπριακή ηγεσία».

Αυτή η ανησυχία, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, «έγκειται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πιο ευάλωτο σημείο σε ότι αφορά το σύνολο των απειλών της Τουρκίας» προστίθεται. Όπως σημειώνεται, εξέφρασαν στήριξη στη θέση Ελλάδας και Κύπρου και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και «σημαντικός αριθμός κρατών μελών».

Η επισιτιστική κρίση

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις «σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις» της Ρωσικής εισβολής, και τόνισε πως «η επισιτιστική κρίση αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για την ΕΕ, η οποία μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, αρχίζοντας βεβαίως πρώτα από τη γειτονιά μας».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ειδικά στην Αίγυπτο την οποία χαρακτήρισε χώρα κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

«Δεδομένου ότι το 90% των εισαγωγών σιτηρών της Αιγύπτου προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Αίγυπτο είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιες», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι για μία χώρα όπως η Αίγυπτος με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ζήτημα της διασφάλισης της επάρκειας των τροφίμων είναι απαραίτητο στοιχείο για την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα.


Η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία «νοουμένου ότι ακολουθηθεί μια αξιοκρατική προσέγγιση χωρίς να δίδονται υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για τη σημασία σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα.