Στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Δήλου και τη διάσωση 108 προσφύγων και μεταναστών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ουσιαστικά τόσο στις κλιμακούμενες ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υποστήριξε ότι «σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας», όσο και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση εντός της χώρας όσο και από Ευρώπη και υπηρεσίες του ΟΗΕ για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα

Ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έκανε λόγο για «αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες» προσθέτοντας ότι η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές και απευθυνόμενος προς την ηγεσία της Τουρκίας σημείωσε: «καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλωματα λαθροδιακικητών».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην αλήθεια» σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση του προσφυγικού ενώ απέρριψε την κατηγορία για στοχοποίηση του διασώστη Αποστολόπουλου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερευνώνται και δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες

Ο κ. Οικονόμου σε ότι αφορά τις καταγγελίες που γίνονται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιώματων των προσφύγων ανέφερε ότι «όλες οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση αρμόδιων αρχών, διερευνώνται χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι που να τις επιβεβαιώνει».

Αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε εισηγητικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών:

«Πάνω από 108 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους μεσοπέλαγα διεσώθησαν μετά από ευρεία επιχείρηση υπό πολύ αντίξοες συνθήκες από το Λιμενικό Σώμα. Για μια ακόμη φορά με παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα. Να σημειώσω ότι ουδείς από το σύνολο των ανθρώπων που διεσώθησαν δεν έφεραν σωσίβιο , ενώ το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε δεν είχε κανένα σωστικό εξοπλισμό.

»Η Κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την αυταπάρνηση που διαρκώς δείχνουν και για τη φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η επιχείρηση αυτή που πραγματοποίησαν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αποτελεί μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς.

»Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη και κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ας δουν τα πραγματικά περιστατικά και ας στρέψουν την προσοχή τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και όσων τους καλύπτουν. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια. Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής».