«Αναμφίβολα το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία εκπέμπει μηνύματα σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ είπε ότι η μεγάλη αποχή βάζει την σφραγίδα στο αποτέλεσμα.

Επίσης, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα στη Γαλλία είναι συνέπεια και της κρίσης στην Ουκρανία και του γεγονότος ότι δεν ελήφθησαν μέτρα στήριξης προς τους πολίτες της χώρας, όπως έγινε στην Ελλάδα .

Οι εκλογές

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν με γνώμονα την ανάπτυξη και της ασφάλεια της χώρας. Μάλιστα, χαρακτήρισε απόλυτα εφικτή την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση υλοποιεί αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες, όπως για την ανακούφιση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε διαβούλευση

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης το οποίο –όπως είπε- εκσυγχρονίζει όλο το κομμάτι της εκπαίδευσης της αστυνομίας.

«Επαγρυπνούμε»

Για τον Έβρο τόνισε ότι δεν ανησυχούμε αλλά επαγρυπνούμε και η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Έστειλε, μάλιστα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μπει ούτε ένας παράνομος μετανάστης. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα ώστε –σε ελάχιστο χρόνο να στείλει δυνάμεις στα σύνορα της χώρας.

Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είπε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στο χώρο έως ότου δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών: Αναμφίβολα το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών του χθεσινού δεύτερου γύρου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι έχει και πολύ σημαντικές επιπτώσεις και θα έλεγα ότι εκπέμπει σοβαρά μηνύματα και για ολόκληρη την Ευρώπη κι όχι μόνο τη Γαλλία. Κατ’ αρχήν βρίσκω ότι το αποτέλεσμα είναι σε πλήρη συνέχεια με τις προεδρικές εκλογές και με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος μεγάλος αιφνιδιασμός. Αυτό που είναι εντυπωσιακό και προφανώς έχει καθορίσει το αποτέλεσμα είναι η τεραστία απόχη η οποία υπερβαίνει το 50%. Μιλάμε για μια χώρα με υψηλό επίπεδο πολιτικοποίησης και υψηλό επίπεδο μόρφωσης γενικότερα κι όμως η απόχη είναι πάνω από το 50% και βάζει τη σφραγίδα της στο αποτέλεσμα γιατί κατά τη δική μου εκτίμηση είναι προφανές ότι δεν έχει περάσει ισχυρό διακύβευμα από την πλευρά του πρόεδρου της Γαλλίας η χθεσινή εκλογή. Εξέλεξαν τον κ.Μακρόν στην προεδρία αλλά φαίνεται ότι στο διακύβευμα αν ο κ. Μακρόν θα είχε την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο για να μπορεί να ασκήσει την πολιτική του δεν έχει φέρει αποτέλεσμα δραστικό και το αποτέλεσμα ασφαλώς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι σοβαρές πολιτικές παρενέργειες του πόλεμου που δυστυχώς διεξάγεται στην Ευρώπη. Η παράνομη, παράλογη κι απάνθρωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει παρενέργειες που αφορούν το βιοτικό επίπεδο και το οικονομικό επίπεδο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία σαρώνεται από ένα τρομερό κύμα ακρίβειας και από μια βαθύτατη ενεργειακή κρίση. Η περίπτωση αυτή συναντάται και στη χώρα μας, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κύμα ακρίβειας ως συνέπεια του πόλεμου και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ευτυχώς στα καθ’ ημάς η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά μέτρα, προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει αντιδράσει με σωστά αντανακλαστικά για να στηριχτεί το εισόδημα των πολιτών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά τη βενζίνη και γενικότερα τα καύσιμα αλλά ιδίως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ήδη έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή και εκατοντάδες-χιλιάδες έχουν προστρέξει να κάνουν την αίτηση για να πάρουν ως 600 € αναδρομικά για τις αυξήσεις που είχαμε. Θεωρώ ότι αυτό το στοιχείο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις γαλλικές εκλογές.

Για το αν εκτιμά ότι μπορεί να δούμε την ίδια εικόνα των γαλλικών εκλογών και στις ελληνικές εκλογές με κόμματα που μπορεί να υπόσχονται τα πάντα  ή να έχουν μια αντισυστημική λογική: Ασφαλώς κάποιοι θα επιχειρήσουν να τα επαναλάβουν στην Ελλάδα, το πλεονέκτημα που έχουμε στην πατρίδα μας είναι ότι τα περάσαμε όλα αυτά πριν από 10 χρόνια όταν μπήκαμε στα μνημόνια, όταν το ’15 οι έλληνες έδωσαν  την κυβέρνηση στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που είχανε υποσχεθεί. Άρα ο ελληνικός λαός πλέον έχει εμπειρία, έχει γνώση, έχει κρίση και μπορεί να συγκρίνει τι του συμβαίνει όταν επιλέγει δημαγωγία και λαϊκισμό και τι κερδίζει ως ασφάλεια και σιγουριά για το σήμερα και το αύριο όταν  επιλέγει σοβαρότητα και υπευθυνότητα με τη ΝΔ. Ασφαλώς υπάρχει η μνήμη, η γνώση και η κρίση αρκεί τα διλήμματα να μπουν με ξεκάθαρο τρόπο. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουμε με τη σκέψη στην πατρίδα μας, την ασφάλειά της και στις βιώσιμες προοπτικές και την ανάπτυξή της.

Για το αν μπορεί να είναι χαλαρή η ψήφος λόγω απλής αναλογικής και με την προοπτική  της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης: Καθόλου χαλαρή δεν  μπορεί και δεν πρέπει να είναι η ψήφος στις εκλογές που θα  γίνουν με την απλή αναλογική γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογή στη συνέχεια και για να είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, θα πρέπει η βάση που θα έχει πάρει η ΝΔ στις εκλογές της απλής αναλογικής να είναι πολύ υψηλή. Άρα καμία χαλαρή ψήφος απλώς θα χρειαστεί να πάμε να ψηφίσουμε όταν έρθει η ώρα δύο φορές. Καμία χαλαρή ψήφος δεν επιτρέπεται γιατί δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στο χθες του διχασμού, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της αποτυχίας.  Η Ελλάδα στα δύσκολα έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι και σωστό προσανατολισμό που αυτά  απέδειξε ότι τα έχει η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός μας αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια που αντιμετωπίσαμε πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις. Είναι απολύτως εφικτό η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Για το πότε πιστεύει ότι θα είναι ο χρόνος των εκλογών: Για ένα θέμα για το οποίο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, με σαφήνεια και κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός της χώρας δεν επιτρέπεται σε κανένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου να μιλάει. Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος. Σε ότι αφορά τη δραστηριότητά μου είμαι ένα σημαντικό στέλεχος πιστεύω της ΝΔ όπου με στέλνει η παράταξη πηγαίνω.  Και ασφαλώς φροντίζω πάντοτε να είμαι στις γειτονιές της Αθήνας και του νότιου τομέα όπου θα πολιτευτώ με βάση την απόφαση του πρωθυπουργού γιατί μ’ αρέσει να συζητώ με τους πολίτες και να ακούω και τα μπράβο και την κριτική γιατί έτσι προχωράει μπροστά η πολιτική με αλληλεπίδραση. 

Για το που εστιάζεται η κριτική- γκρίνια των πολιτών: Υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο προβληματίζεται πάρα πολύ με την ακρίβεια αλλά οι άνθρωποι βλέπουν ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ σοβαρή προσπάθεια και ότι έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης  ιδίως το μέτρο που αφορά για την κάλυψη των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Νομίζω ότι ο κόσμος όταν συζητάς μαζί τους το καταλαβαίνει ότι πληρώνουμε και εμείς τις συνέπειες του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης αλλά βλέπουν ότι είμαστε μαζί, ότι στηρίζουμε, ότι προσπαθούμε.

Για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης:  Μέσα στην εβδομάδα δίνουμε για διαβούλευση το καινούργιο μας νομοσχέδιο το οποίο αφορά την αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά την ομάδα ΔΙΑΣ από τον Οκτώβριο και μέχρι τις επόμενες δύο –τρεις εβδομάδες που ολοκληρώνεται πέρασαν όλα τα αγόρια και κορίτσια της ΔΙΑΣ, όλα αυτά τα άξια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ από προγράμματα μετεκπαίδευσης προκειμένου  να είναι όσο γίνεται καλύτεροι στη δουλειά τους αλλά με αυτό το νομοσχέδιο προσαρμόζεται πλήρως και εκσυγχρονίζεται όλο το κομμάτι της αστυνομικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα η Σχολή Αξιωματικών  της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνεται στα πρότυπα των Ανώτατων Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πλέον ένα κανονικό πανεπιστήμιο, αναβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών, δίνεται έμφαση σε πολύ  υψηλό ποιοτικό επίπεδο και διαδικασίες αξιολόγησης και κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό, ανοίγουμε ακόμα περισσότερο την αστυνομική ακαδημία στο προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκπαιδευτικές διαδικασίες εμπεδώνοντας το αίσθημα της αξιοκρατίας το οποίο το χρειαζόμαστε πάρα πολύ στην Αστυνομία συνολικά.    

Για τον Έβρο και αν φοβάται για νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού: Δεν φοβόμαστε γιατί είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν  ανησυχούμε αλλά επαγρυπνούμε διότι αυτή η απειλή εκδηλώνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα.  Καθημερινά σχεδόν 1.000 παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να μπουν από τον Έβρο και αποτρέπονται από την Ελληνική Αστυνομία  η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, πάντοτε με ανθρωπισμό. Είμαστε ανθρωπιστές αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε βαθειά πεποίθηση για αυτό  να φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας μας και πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να μπει στην Ελλάδα ούτε ένας παράνομος μετανάστης. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους  εντός και εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη και στη Τουρκία η οποία πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, εάν υπάρξει ακόμη πιο μαζική απειλή υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθούν εκεί ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις της Αστυνομίας από αυτές που ήδη έχουμε  διαθέσει με 1.600 συνοριοφύλακες  οι οποίοι θα αυξηθούν κατά άλλους 250 και επίσης να υπογραμμίσω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το στρατό μας και φυσικά με την κοινωνία του Έβρου που φυλάει Θερμοπύλες. 

Για την αστυνόμευση της Αθήνας: Από την πρώτη μέρα που ήρθα σε αυτό το υπουργείο το βασικό καθήκον που εκπληρώνω είναι να βγάζω τους αστυνομικούς στις γειτονιές. Μόνο που στην Αττική υπάρχει το 70%  του εγκλήματος αλλά είναι μόνο το 30% των αστυνομικών μας και κάποιοι από τη δεκαετία του ’80 έχουν φροντίσει να μην μπορείς να μεταθέσεις αστυνομικό από την υπόλοιπη Ελλάδα αν ο ίδιος δεν συμφωνεί. Κάνουμε όμως  κάτι πολύ πρακτικό και ουσιαστικό, ψηφιοποιούμε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως είναι ο κρίσιμο τομέας της επίδοσης των δικογράφων, 1500 ασχολούνται με το να επιδίδουν 1,5 εκατομμύριο δικόγραφα, αυτό από το Σεπτέμβρη παίρνει τέλος και οι άνθρωποι αυτοί θα είναι στις γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και παντού. 

Για τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων: Οι ειδικοί φρουροί, οι 300 που είναι στην Αθήνα ουσιαστικά  το μοναδικό καθήκον που θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο είναι η υπηρεσία τους στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου άρα ενισχύουμε με άλλους 300.  Τα πανεπιστήμια Ιούλιο και Αύγουστο είναι κλειστά. Οι ΟΠΠΙ είναι ετοιμοπόλεμοι μόνο που δεν έχει ολοκληρωθεί από το ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα το εφαρμοστικό και οι κύριοι πρυτάνεις  δεν έχουν ολοκληρώσει τα τουρνικέ και τις κάμερες ασφαλείας τα οποία είναι απαραίτητα.

Για το αν είναι βέβαιος ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο:  Έχουν ευθύνη να το κάνουν γιατί το λεει ο νόμος. Το ΣτΕ θα τελειώσει τις επόμενες μέρες, επομένως οι κύριοι πρυτάνεις θα πρέπει και εκείνοι να εφαρμόζουν τους νόμους όπως απαιτούμε από όλους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μονάδα των ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιο  της Θεσσαλονίκης  και θα μείνει μέσα στο ΑΠΘ μέχρι την ώρα που ο κ. πρύτανης θα μας πει ότι τελείωσε η βιβλιοθήκη  που κάποιοι απίστευτοι τύποι που παριστάνουν τους φοιτητές την γκρέμισαν και ότι μπορεί να εξασφαλίσει την ύπαρξη της βιβλιοθήκης μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό το αυτονόητο και κανονικό έρχεται η αστυνομία να το εξασφαλίσει.

Για τα παράπονα που γίνονται για την Τροχαία: Κάθε Δευτέρα πρωί η Τροχαία θα ανακοινώνει τι ελέγχους έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και τι αποτελέσματα είχαν αυτοί οι έλεγχοι. Τις ημέρες που πέρασαν στην Αττική έγιναν σχεδόν 8.500 έλεγχοι, υπήρξαν 4.354 παραβάσεις πάρα πολλές από αυτές για υπερβολική ταχύτητα, για μη χρήση κράνους, για ποτό. Απαιτώ να ενταθούν αυτοί οι έλεγχοι για να ανταποκριθούμε σε αυτό που θέλουν οι πολίτες και γιατί όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ζωή.

Για με τους ελέγχους για την Greek mafia: Δεν πρόκειται να υποκαταστήσω την αστυνομία αλλά απαιτώ να μην υπάρξει ούτε μια δολοφονία που να μην εξιχνιαστεί για όποιον και να είναι, ότι αφορά και όποια υπόθεση και αν είναι στη μέση. Δεν μ’ αρέσει να προαναγγέλλω τίποτα, παρακολουθώ τις υποθέσεις από πολύ κοντά.